Politološka analiza: FTV ima izrazito neprijateljski stav prema konstitutivnosti

U Mostaru je u četvrtak održano javno predstavljanje rezultata istraživanja pod nazivom “(Ne)legitimnost i medijske funkcije – Analiza zastupljenosti temeljnih ustavnih načela u medijskom prostoru Bosne i Hercegovine”.

Predstavljanje je održano u maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru, a organizator je Institut za društveno-politička istraživanja iz Mostara.

Zaključke istraživanja predstavili su politolozi Domagoj Galić, Ivan Kraljević, Martin Mikulić i Branimir Galić.

Domagoj Galić, Ivan Kraljević, Branimir Galić, Martin Mikulić

Istraživanjem je obuhvaćeno šestomjesečno razdoblje u kojem je analiziran 271 prilog u središnjim dnevnicima triju javnih servisa: BHRT-a, FTV-a i RTRS-a, a koji se dotiču tema izbornog zakona, ustavnih reformi, konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja.

Rezultati su pokazali značajne razlike u pristupu ovih medija prema temama izbornog zakona, ustavnih reformi, konstitutivnosti naroda i legitimnog političkog predstavljanja.

Ivan Kraljević, jedan od predstavljača, u izjavi za portal Jabuka.tv istaknuo je da se konceptom konstitutivnosti medijski manipulira.

Ivan Kraljević

Naše je istraživanje potvrdilo kako se javni servisi razlikuju u stavu prema legitimnom predstavljanju i konceptu konstitutivnosti naroda, s tim da je FTV gotovo neprijateljski raspoložen prema navedenim konceptima.

Analizom se ustanovilo kako akteri koji su sudjelovali u prilozima u kojima se raspravljalo o političkoj situaciji u BiH imaju konfliktne stavove o tim pojmovima, uz  važnu napomenu kako su novinari i novinarke FTV-a ponekad otvoreno zauzimali stranu jedne političke opcije ili većinskog bošnjačkog naroda.

U ovom slučaju pokazalo se kako su određeni javni servisi u BiH poslužili kao sredstvo manipulacije jednim dijelom javnosti u cilju promoviranja ideja isključivo jedne političke opcije, kazao je Kraljević za portal Jabuka.tv.

Istraživanjem je obuhvaćeno šestomjesečno razdoblje u kojem je analiziran 271 prilog u središnjim dnevnicima triju javnih servisa

Empirijskim istraživanjem obuhvaćen je i odnos medija prema hrvatskim političkim predstavnicima kao nositeljima ideje o iznimnoj važnosti poštivanja konstitutivnosti naroda i nužnosti legitimnog predstavljanja.

Ovdje je važno naglasiti kako je bitna i velika razlika u izvještavanju RTRS-a u usporedbi s BHRT-om i FTV-om vidljiva u odnosu prema hrvatskim političkim predstavnicima. Naime, svih 25 priloga koji su okarakterizirani kao pozitivno izvještavanje o hrvatskim predstavnicima je emitirano na RTRS-u.

S druge strane, na BHRT-u i FTV-u nijedan prilog nije bio s dominantno pozitivnom vrijednosnom orijentacijom prema navedenim akterima. Vrijedi dodati kako je većina priloga s izraženo negativnom vrijednosnom orijentacijom novinara prema hrvatskim predstavnicima emitirana na FTV-u, istaknuo je Kraljević.

Ivan Kraljević i Branimir Galić

U uvodnom dijelu predstavljanja Domagoj Galić je istaknuo da su odlučili provesti istraživanje nakon dužeg praćenja portala i tiskanih medija, a odluka je donesena da se istraže upravo tri javna servisa u BiH.

Htjeli smo odgovoriti na tri pitanja. Najprije, kakva je vidljivost pitanja konstitutivnosti, legitimnog predstavljanja i promjene izbornog zakona. Drugo pitanje je bilo kakav je način izvještavanja o tim temama, je li to informativnog karaktera ili je pak senzacionalistički i tendenciozno. Na koncu, istražili smo kakav je odnos javnih servisa prema predstavnicima hrvatskog naroda, kazao je u uvodnom dijelu predstavljanja Domagoj Galić.

Domagoj Galić, Ivan Kraljević, Branimir Galić, Martin Mikulić

Analizu izvještavanja BHRT-a predstavio je Branimir Galić. Naglasio je da se dobar dio priloga na teme konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja emitirao u samom uvodu središnjeg dnevnika, što pokazuje da je ova tema itekako važna za BHRT.

Istaknuto je da BHRT pokazuje neutralniji stav prema temama konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja, a posebno u odnosu na FTV. Izvještavanje BHRT-a manje je senzacionalističko, ali također ima tendenciju ne uvažavati u potpunosti sve strane u političkom spektru.

Moj neki osobni doživljaj je da je BHRT u dosta navrata bio objektivan, nije se previše “petljao” u neke velike analize i davanje vlastitih “pečata” prilozima. Međutim, oni kao da hrvatske političke predstavnike i analitičare dosta puta uopće nisu doživljavali kao relevantne, kazao je Galić.

Branimir Galić

Analizu izvještavanja RTRS-a predstavio je Ivan Kraljević. 

Istaknuto je da je RTRS jedini servis koji u svojim prilozima prikazuje hrvatske političke predstavnike u pozitivnom svjetlu. RTRS također često ističe važnost konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja, suprotstavljajući se stavovima koji dominiraju u izvještavanju FTV-a.

RTRS je bila poprilično indiferentna prema ovoj temi u odnosu na druga dva servisa, ali ono što je značajno jest da, kada bi se ova tema našla u njihovom središnjem dnevniku, onda bi imala pozitivnu vrijednosnu konotaciju, naveo je Kraljević.

Analizu izvještavanja FTV-a predstavio je Martin Mikulić.

Kod ovog javnog servisa istaknut je izraženo neprijateljski stav prema konceptu konstitutivnosti naroda i legitimnog političkog predstavljanja. Analiza je pokazala da FTV često derogira ove koncepte, dok izvještavanje često uključuje tendenciozno i senzacionalističko predstavljanje događaja.

Primjerice, FTV u svojim prilozima koristi izrazito probošnjački narativ, što se očituje u izboru sugovornika i načinu prezentacije informacija.

Mikulić je istaknuo da su na FTV-u spomenute teme gotovo uvijek bile u formi kratke vijesti koje bi trajale otprilike 30-45 sekundi, a u pravilu bi se nalazile od sredine prema kraju dnevnika kako bi im se oduzeo značaj.

U izvještavanju FTV-a uočen je izrazito neprijateljski stav prema konstitutivnosti i legitimnom predstavljanju

Ako bi se radila neka analiza ili ozbiljniji prilog o ovim temama, onda bi u pravilu imali izjave bošnjačkih političkih predstavnika i analitičara koji su pro-bošnjački orijentirani.

Takvi prilozi su često bili u uvodu, a čak je na dan obljetnice parafiranja Daytonskog sporazuma prvi prilog na Dnevniku FTV-a emitiran pod nazivom “Daytonski nesporazum” gdje su i novinari i sugovornici govorili da je Dayton luđačka košulja koju konačno treba skinuti s BiH, kazao je Mikulić, ističući da se u opširnijim prilozima na ove teme uglavnom izbjegavaju hrvatski sugovornici.

Mikulić na FTV-u o pokušajima stvaranja bh. nacije

Analiza je otkrila da većina priloga na sve tri televizije ima informativni karakter (54,61%), no značajan dio izvještaja na FTV-u bio je senzacionalistički, tendenciozan ili pretjeran (19,56%). Prilozi FTV-a često sadrže jednostrane stavove, promovirajući teze probošnjačkih političkih aktera. Hrvatski i srpski narativ na ovom servisu se često zanemaruju ili negativno prikazuju, dok RTRS, pa i BHRT, čini se, ipak pokazuju nešto više neutralnosti u odnosu na ova pitanja.

Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) Mostar apelirao je na sve javne servise u BiH da osiguraju objektivno, nepristrano i sveobuhvatno izvještavanje koje će uključivati sve relevantne političke aktere i stavove te omogućiti građanima da dobiju cjelovitu sliku o važnim političkim temama.

(www.jabuka.tv)

11 komentara

  • FeTVa ….. ali za godinu dvije će doći po pretplatu …. pa ćemo vidit ko je Hrvat a ko bosanski građanin (trećeg reda).

    • Pa bgt jesu balije dobre u glavi.Hoće da državu razore.E neće vam to poći za rukom.Vi bi se ocijepili neće ići.
      Mi bez vas nigdje nećemo.Vi ste cvijeće naše.

  • Kakva glupost, kakve analize će raditi ova ekipa, majko mila. Koliko je bitno pokazuje cinjenica da su u publici prisutni samo kumovi i prijatelji predavača.

  • Jay, što hoćeš reći? Ako hoćeš reći da FTV nije šovinistička, islamistička, nacionalistika, pa i teroristička televizija, koja Hrvate smatra ustašama, onda si obični seronja. Ona to sve jeste.

  • meni nesmeta nijedna balinska tv jer to sranje niti gledam niti placam ali mi smeta da uz hrvatske tv kanale iz RH nemam bar jedan hrvatski tv kanal sa prostora biH gdje mogu viditi desavanja u tojoj istoj.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.