Stranim radnicima će biti lakše dobiti posao u FBiH

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca.

Predlagač u razlozima za donošenje ovog propisa ukazuje da se Federacija BiH, odnosno Bosna i Hercegovina, susreće sa problemom nedostatka radne snage, a posebno u proizvodnim, uslužnim i drugim djelatnostima, što se naročito odražava na velike poslodavce koji su pretežno orijentirani na izvoz. Radi se o izmjenama i dopunama koje je resorno ministarstvo pripremilo na osnovu inicijative Udruženja poslodavaca FBiH.

Također navode da je nedostatak radne snage aktualan problem u posljednjih nekoliko godina i za domaće gospodarstvenike, posebno izvoznike, bez obzira što na evidencijama službi za zapošljavanje postoji određen broj nezaposlenih osoba sa zanimanjima za koje poslodavci smatraju da su deficitarna zanimanja, te da ta osoba ipak ne traže posao nego su u evidencijama zbog zdravstvenog osiguranja i drugih eventualnih socijalnih naknada, koje ostvaruju kao nezaposlene osobe.

Planira se riješiti problem osoba koje su na birou, a ne traže posao

Između ostalog, izmjenama i dopunama se propisuje da je nadležna županijska služba rješenje o radnoj dozvoli dužna donijeti u roku od najduže 30 dana od dana podnošenja zahtjeva. Zatim se dodaje i odredba po kojoj postupak i proceduru izdavanja radne dozvole strancu koji namjerava registrirati obrt propisuje Federalno ministarstvo, u roku od najduže 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Nacrtom izmjena i dopuna se dodaje i novi članak koji se odnosi na novu odluku o deficitarnim zanimanjima koju će donijeti Federalni zavod za zapošljavanje, a na osnovu stanja na tržištu rada na razini FBiH, u pogledu broja i strukture nezaposlenih osoba, te potreba pojedinih gospodarskih djelatnosti, najkasnije do 30.10. tekuće godine, i nakon provedenih konzultacija sa reprezentativnim udruženjem poslodavaca, te uz prethodno pribavljenu suglasnost Federalnog ministarstva.

Procjena stanja i potreba na tržištu rada utvrđivat će se na razini FBiH na osnovu kriterija koji se odnose na zanimanja koja nedostaju, zatim provedbu strateških i investicijskih projekata, kao i druge okolnosti važne za ekonomski rast i održivi razvoj, priopćeno je iz Vlade Federacije BiH.

Poslodavcima preporučeno da zaštite radnike od visokih temperatura

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

12 komentara

 • Naše ljude otjerati malim plaćama,nepoštivanjem radnika ali i nepoštivanje dana godišnjeg odmora,bolovanja,radnog vremena od 40 sati tjedno a plaća mala,doprinosi upitni ljudi nemaju izbora nego otići da bi mogli prehraniti obitelj.Pa eto strance dovodite ,nije trebalo ali eto.

  • Fuj budaletine, sad su vam jeftina radna snaga ali ovakvi ce vam bubati kceri i unuke cim ih se skupi dovoljno, cim se okuraze a onda ce bit svasta, mozda one nece imati sansu pobjeci

 • Bože lude države,naši bježe ovdje naslov ( STRANIM RADNICIMA )
  Bljak,fuj…..
  E kakav je intetes otjerati svoje ljude,svoju EXTRA radnu snagu a dovoditi ove bjednike koji niti znaju,niti mogu,niti kontaju a niti zadovoljavaju naše firme.
  Sve neka đavo nosi kad je ovako.

  • prijatelju nisu krivi poslodavci, krivi su radnici….TREBAJU TE BIJEDNIKE IZBUBATI A ONDA OTIĆI…ako treba i u zattvor, jer i to je bolje od toga da ti povećava kroz papire topli i prevoz a smanjuje plaću, kako bi dao manje državi , kad ti na papiru daje 20 dana godišnjeg odmora a imaš u stvarnosti samo 5..da da u Širokom je pola takvih privatnih firmi…OTETO PROKLETO GUBO, vrati se svakome i vama će ako već nije C*R*K*L*I—dBgd

 • Zlocin je nase ljude tjerati vani a isto je zlocin uvoziti strane radnike. Drugi mentalitet, vjera, kultura itd. Jesu li ovi svjesni sto nam rade. ???Samo se gleda profit i dobit. Na kraju cemo svi izgubiti i to puno vise nego sto mislimo.

  • Radi se planski na unistenju Europe, i europski naroda. Cilj je jedan narod, jedna vjera, jedan gospodar, a masa robova do 500 milijuna bez identiteta, spola i genetski unisteni. Sotone nisu samo u paklu aktivni, nego i na zemlji. A sluga im je bogohuljac covjek i anti-krist.

  • Pa ne idite care , ostanite borite se za sebe u svojoj domovini, za sebe i za svoju djecu ali neee zinula vam guzica za ojrima i francima svima

 • Trzisna ekonomija ali samo kada to nama odgovara … Eto to vam je kapitalizam , komunizam ali sa privatnim vlasnistvom jer i komunizam i kapitalizam vise nacije i granice kao neprijatelje … izgleda da budale stvarno ginu za ideale , jer zasto se ginulo ? Braneci sta i koje granice ? Da bi bijednici uvozili 3. Svijet ? Ovo je dokaz da nikada nismo izasli iz feudal og drustva jer se ljude nista ne pita 🙂 money makes the world go around

 • Jebo vam pas mater,tu stranu radnu snagu što im omogućavate dw lakše dođu a naši bježe van zato što su potplaćeni,dabogda vam zetovi bili

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.