Pogledajte što donosi Zakon o obaveznim osiguranjima u prometu

Vlada FBiH danas je na prijedlog Federalnog ministarstva financija utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o obaveznim osiguranjima u prometu i po skraćenom postupku ga uputila u parlamentarnu proceduru.

Predloženim zakonom predviđena je izmjena odredbe kojom se razdoblje primjene zajedničke tarife premija za obavezna osiguranja, a koju donosi Agencija za nadzor osiguranja FBiH i propisuje uslove za osiguranje od autoodgovornosti, produžava sa kraja listopada 2023. godine na 31. prosinca 2026. godine.

Ukoliko bi istekao rok primjene zajedničke tarife, društvo za osiguranje steklo bi pravo na primjenu vlastite tarife premija. To znači da bi svako osiguravajuće društvo moglo formirati svoje tarife za obavezna osiguranja.

Također, stav koji propisuje da danom prestanka važenja zajedničke tarife premija i cjenovnika za osiguranje od autoodgovornosti društvo za osiguranje stječe pravo na primjenu vlastite tarife premija i ovog cjenovnika, za koju je dobilo prethodnu suglasnost Agencije, dopunjuje se odredbom da se ta tarifa primjenjuje do donošenja Odluke Vlade FBiH o datumu stupanja na snagu slobodnog formiranja cijena osiguranja od autoodgovornosti u skladu sa europskim propisima.

S tim u vezi precizirano je i da nakon donošenja ove odluke Vlade prestaje obveza društva za osiguranje da pribavlja prethodnu suglasnost Agencije na tarifu premija i cjenovnik za osiguranje od autoodgovornosti, čime se stvaraju preduvjeti za slobodno formiranje cijena osiguranja.

Generalni sekretar Udruženja društava za osiguranje u FBiH (UDO FBiH) Ermin Čengić pohvalio je angažman Vlade FBiH i resornog ministarstva financija i ministra osobno na ovom pitanju.

Usvojeni prijedlog je rezultat angažmana strukovnog Udruženja i sastanka održanog 31. svibnja s premijerom Nikšićem i ministrom Kraljevićem. Prijedlog zakona ako bude usvojen u ovom obliku na Parlamentu, to nam donosi inovirano i poboljšano rješenje, slično onome kakvo je u zemljama okruženja, izjavio je Čengić za Klix.ba.

Dodaje da se time stvaraju pretpostavke da BiH, odnosno FBiH ide u pravcu ispunjavanja europskih direktiva u oblasti osiguranja autoodgovornosti.

Zakon se u tom smislu može smatrati reformskim jer pozitivno utječe na uređenje tržišta, a time ide u korist i osiguranicima i osiguravateljima, zaključio je.

Predloženo je da ovaj zakon stupi na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama FBiH.

(www.jabuka.tv)

10 komentara

  • Evo ti odgovor. Nista. Kao i do sada. Suti i plati. Osiguravateljske kuce su sklopile dogovor da nema konkurencije tj obaranja cijena prema nama korisnicima a sto je islo nama u korist a njima na stetu. Izlobirali zakon i ovce placaju

  • Je li dogovor i sa osiguravajućim društvima i ograničenja do 50 km/h, kao da živimo u 19. stoljeću i vozimo konje i zaprege? Čim pređeš 10 km/h, nema isplate štete!

  • Dvije najveće mafije u BiH: banke i osiguravajuca drustva.. Svako 3-4 godine produzuju rok za uvođenje slobodnog formiranja cijena..da nebi bili konkurencija jedni drugima..

  • Mogu li ja ne osigurati auto, ako bhdem kriv platit cu iz dzepa.
    E o ne zelim placati osivuravajucim kucama
    Ako nemam prekrsaja nista.

  • Osiguravajuća drustva, karteli imaju moc kao i naftni lobiji i kladioničarski lobiji i preko politicara koji su koruptivni mogu uživati da se takav prijedlog zakona uputi u parlamentarnu proceduru i onda opet tim svojim velikim novcem utice na zastupnike i vode politickih partija, naravno za nagradu, novac, stan, auto itd. Da takav zakon dobije potrebnu vecinu ruku kad se glasalo. I naravno uz onu ti meni ja tebi stvar rijesena. E to ti je najveci nivo lopovluka, kriminala , nepotizma, korupcije. A sav taj cirkus i lopovluk placaju ovi sa najmanje primanja, obican covjek. Ali mi cutimo i tako nam i treba. Šišaj ovce kad miruju…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.