BiH: Dio radnika u svibnju će imati čak šest neradnih dana

Radnicima u FBiH će 1. i 2. svibanj biti neradni dani, dok će radnicima u RS neradni dani biti 1., 2., 3., 5., 6. i 9. svibanj.

Iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS kažu da su neradni dani u skladu sa Zakonom o praznicima Republike Srpske, povodom Međunarodnog praznika rada:

 • 1.5. 2024. i 2.5.2024. (srijeda i četvrtak) i
 • 9.5.2024. (četvrtak), kada se obilježava republički praznik, Dan pobjede nad fašizmom.

U dane praznika Republike ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, poduzeća, ustanove i druge organizacije i oni koji profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Načelnik općine odnosno gradonačelnik će odrediti koja su poduzeća, ustanove i druge organizacije sa područja jedinice lokalne samouprave dužni raditi i u dane praznika Republike i u kojem obimu, radi zadovoljenja neophodnih potreba građana.

Kako je priopćeno iz ministarstva, u dane pravoslavnog Vaskrsa, koji je po Zakonu o praznicima Republike Srpske vjerski praznik, za vjernike pravoslavne vjeroispovijesti neradni dani bit će:

 • 3.5. (pravoslavni Veliki petak),
 • 5.5. (dan Vaskrsa) i
 • 6.5.2024. (Vaskršnji ponedjeljak)

Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti imaju pravo na plaćeni izostanak s radnog mjesta u te dane, navode iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

(www.jabuka.tv)

12 komentara

 • Nepravda vlada ovom nazovi državom …Skolstvo uništeno ,pravde nema , zdravstvo jadnoo same veze su tu …. infrastrukture?Zna se koliko posten čovjek može imati u današnje vrijeme krize ,kakvi roditelji, takva i djeca!!
  Narod je grozan rugljiv, zavidan,uhljebljiv ,a pune crkve i treći redovi, kako too?????
  Ratni profiteri , lazne invalidske mirovine nam vladaju a tamo se prave Hrvatine 😁😁nema lustracije,i sad UDBA vlada nazalost i njihova rodbina!!
  Sretan je svaki koje otišao odavde vani,al ne možemo svi ni otici …HDZ partija pokrade svake izbore i cemu se nadati ????
  Starez i mladež HDZ su dno dna !!
  Čudna vremena za postena čovjeka koji nije partijas HDZ i njegovu djecu ,cudna …
  Korupcija ,loppvluk ,narodu glupom mazu oci ,tuga ,zats se borise nasi branitelji??
  💕

 • Zašto su profesorima male place na sveučilištu,onaj Rektor Tomic i prorektori su mafija ali i neki dekani partijasi HDZ a
  Zalosno ,koliko učenja ,truda a imaju mizeriju , mizeriju u čitavoj BiH,nepravda !!😔😔

  • Ko im je kriv kad godinama šute i dozvoljavaju pljačku. Sad bi nam ih trebalo bit žao? Neka iznesu sve što znaju o lopovluku u javnost pa će možda i dobit nečiju podršku. Sad izgleda da samo prijete kako bi dobili još jedan dio kolača koji je ukraden od studenata i njihovih roditelja.

 • Hoće li mi netko objasniti zašto su dva neradna dana ako je samo 1.5. praznik rada? I to dan u tjednu,ne pada na nedjelju. 🤔

  • Zar je toliko teško koristit internet?

   29.04.2020.
   Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da je Zakonom o praznicima (“Službeni list SFRJ”, broj 6/73), koji se na osnovu Uredbe sa zakonskom snagom o preuzimanju i primjenjivanju saveznih zakona (“Službeni list RBiH”, broj 2/92), odnosno Zakona o potvrđivanju uredbi sa zakonskom snagom (“Službeni list RBiH”, broj 13/94), primjenjuje kao federalni zakon, propisano da je Prvi maj/svibanj praznik rada i da se obilježava dva dana (1. i 2. maja/svibnja).

   • Za Možda,
    U ŽZH se primjenjuje županijski zakon o ptraznicima i bit ce jedan neradni dan 1.5.
    Taj isti zakon propisuje i neradni dan za praznik Svehrvatske državnosti 30.5.

 • Želimo strajk svih radnika u raznim poduzećima koji su potplaceni ..od fakulteta i profesora koji nisu partijasi HDZ jer ima i partijasa da pokazu bunt ,trebalo je i prije to ,studenti također zbog visokih skolarina ,koda svi studiraju na Oxfordu a ne u Mostaru 😂😂 fakultet danas nije mjerilo inteligencije i uspjeha to je nekad prije bilo ,danas ima svega i svakakvih diploma ali intersdije to gledaju ,strajk ,kakvi je placa sa srednjom školom 1000KM ili manje to je mizerija na ovaku inflaciju a pogotovo ljudi sa fakultetom i 15 god i vise staza da imaju neto 1600 KM kakve su to place ,dok Rektor , prorektori,dekani imaju preko 3000 KM koja mafija ,tuga ,tugaa
  Želimo strajk jer ova drzava za postena čovjeka koji nije partijas HDZ i njegovu djecu nije ,nije
  SRETAN JE SVAKI KOJE OTIŠAO ODAVDE VANI,OVDJE VLADA INTERES ,INTERES ,UHLJEBIZAM PARTIJASA HDZ tuga ,
  Zasta se borise nasi branitelji…lopovluk ,korupcija ,pune crkve a narod nikad gori !!

  • Nek ide ko god moze ,ova drzava je raspasoj ,lijepo je zvucalo na fakultetu predavati prije ,a sada su tu mizerne place uz toliki trud i učenje bas nepravedno blago rečeno ! Pogotovo profesori i asistenti koji nisu dio partije HDZ,nije im lako …kao i svim ostalim radnicima koji rade ,muce se po trgovinama a place jadne za zenu i covjeka …inflacija velika a place mizerne
   Sta ti danas mozes sa 100 KM a sta si mogao prije …narod je uhljebljiv ,rugljiv ,fratri sute , zdravstvo otuzno ,pravde zasad nema …svatko tko moze neka ide …u bolje …samo lopovi ratni profiteri,politqcri i članovi partije HDZ dobro zive ,ostali prezivljavaju …kakvi roditelji, takva i djeca!!HDZ i skoj,UDBA i sad nazalost vlada …Nepravda je veliki problemm ..iskreno 🙋

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.