Podignuta optužnica protiv četvorice Hrvata za ratni zločin

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Nikole Zovka (57) iz Čapljine, Petra Krndelja (55) iz Metkovića, Kreše Rajića (59) te Ivice Čuture (55) iz Počitelja zbog sumnje da su tijekom rata na području Čapljine ubijali i mučenju izložili stanovnike bošnjačke nacionalnosti, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Oni se terete da su tijekom rata u BiH, Zovko Nikola u svojstvu načelnika PS Čapljina, Krndelj Petar kao komandir PS Čapljina, Rajić Krešo u svojstvu komandanta voda VP i Čutura Ivica kao aktivni policajac i rukovoditelj sektora Domanovići postupali suprotno odredbi Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Optuženi Nikola Zovko, Krndelj Petar i Rajić Krešo terete se da su zajedno sa drugim pripadnicima Civilne policije PS Čapljina i Vojne policije u akciji na Čeljevskoj adi, kojom je rukovodio i bio prisutan Krndelj Petar, zarobili tri nenaoružana civilna lica bošnjačke nacionalnosti, a potom ubili.

Optuženi Nikola Zovko i Krndelj Petar osumnjičeni su da su u navedenoj akciji teško ranili i zarobili još jednog pripadnika bošnjačke nacionalnosti koji je odveden u PS Čapljina, gdje je od strane pripadnika civilne policije sve vrijeme bio izložen teškom fizičkom i psihičkom maltretiranju.

Zbog ranjavanja i zadobijenih povreda lice je duže vrijeme bilo izloženo teškim fizičkim patnjama, zbog čega i danas osjeća teške fizičke patnje.

Optuženi Čutura Ivica, Nikola Zovko i Krndelj Petar terete se da su u srpnju 1993. godine u selu Veledarova Mahala, općina Čapljina više civila bošnjačke nacionalnosti na prevaru namamili u kombi vozilo i odveli u zatočenički objekt „Gabela“, gdje su se već prethodno nalazili nezakonito uhićeni drugi civili bošnjačke nacionalnosti i prisilno ih zatočili, gdje su ostali sve do polovice prosinca mjeseca 1993. godine.

Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Sprcim vam mater muslimansku sto ne privodite svoje zuku i ostale sta su oni radili kako ste nepravedni neka vas Dodik jebe ko beba zvecku

  • Ovdje se ne radi o politici bošnjaka,ona je jasna od početka,od potpisa primirja. Mene zanima što je sa politikom HNS-ora i HDZ-e. Da se primjetiti kako oni participiraju u Federalnoj i državnoj vlasti za ratne zločine uhapšeno 12 hrvata. A svega su 3 mjeseca u vlasti,što će biti do kraja mandata. Jeli ovo slučajnost ili neka prećudna politika Čovića za nešto drugo…Čović prima zajedno sa Bakirom Izetbegovićem advokata Nasera Orića Vasviju Vidović i daje joj podršku.Sada očekujem da prime i daju potporu i odvjetnicima ovih hrvata. Ali oni su za Bakira zločinci. A svi zajedno nisu počinili nedjela i zla niti 10 posto što je napravio ovaj kriminalac Orić. I danas se bavi nezakonitim rabotama,ali on je bošnjak i to prolazi.

Komentiraj: