Počela saslušanja: Tko je u BiH dijelio nelegalne vize Pakistancima

U Središnjem istražnom uredu Granične policije BiH u proteklih nekoliko dana saslušano je 15 osoba zbog afere koja se odnosi na izdavanje ulaznih nelegalnih viza državljanima Pakistana u BiH.

Prema saznanjima Dnevnog avaza, sve te osobe svjedočile su o saznanjima tko je i kako omogućio izdavanje turističkih viza za dolazak Pakistanaca u BiH, a koje su kasnije iskorištene za odlazak u zemlje EU. Utvrđeno je da im je BiH bila tranzit za lakši odlazak u Europu.

Saslušanja i provjere započeti su prema naredbi Tužiteljstva BiH, kojem je Granična policija lani proslijedila izvještaj o ovim nezakonitostima.

Kako je neslužbeno potvrđeno, sada se utvrđuje tko je u BiH pakistanskim državljanima slao jamstvena pisma, na osnovu kojih su dobivali turističke vize, a za koje je utvrđeno da su krivotvorene.

Pakistanci su imali rezerviran i smještaj u tri sarajevska hotela, od kojih je jedan na Ilidži, a dva u središtu grada.

Avaz saznaje da su iskaze već dale odgovorne osobe tih hotela, ali i zaposleni, recepcioneri i menadžeri zaduženi za financije. Poziv je upućen i njihovim vlasnicima s ciljem da se sve razjasni.

Radončić objavio dokaze: Džaferović dodijelio državljanstva mudžahedinima koji su ratovali u BiH

List navodi da je nedavno saslušan i bivši ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, a potvrđeno je da su iskaz dali i njegov pomoćnih te tri zaposlena jedne policijske agencije.

Utvrđeno je da je dolazak jednog Pakistanca u Sarajevo koštao i do 36.000 eura, a u cijenu su bili uračunati prijevoz i smještaj.

Veleposlanik BiH u Pakistanu je Sakib Forić, a o ovoj aferi prvi je progovorio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je rekao da je veleposlanik krivotvorio vize za 3.000 Pakistanaca, koji sada predstavljaju sigurnosnu prijetnju po BiH.

Iako je Forić te informacije demantirao, podatak da je Tužiteljstvo pokrenulo istragu i počelo provjere govori o ozbiljnosti ove informacije.

Tužiteljstvo BiH i Granična policija istražuju i tko je izdavao i uzimao velike svote novca za dolazak Iračana u BiH. Oni su lani vraćeni iz sarajevske zračne luke, a također su imali rezerviran hotelski smještaj u Sarajevu.

Njima su, također, izdane tisuće viza, a zauzvrat su dali novac posrednicima, piše Avaz.

Osuđenici iz Pakistana nelegalnim vizama stižu u BiH?

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.