Plenković: Milanoviću je bitnija Komšićeva zanoktica

Rješenje za problem Hrvata u BiH može se ostvariti jedino dogovorom aktera u BiH, prvenstveno s Bošnjacima, ili uz potporu međunarodne zajednice, a ne “egzibicionizmom” predsjednika države koji zlorabi tamošnje Hrvate, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković.

Plenković je održao konferenciju za novinare nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a gdje je odgovarao na pitanja o inicijativi predsjednika države Zorana Milanovića da se blokira pristup Švedske i Finske u NATO savez dok se ne izmijeni izborni zakon u BiH kako bi se spriječilo da brojniji Bošnjaci preglasaju Hrvate.

Pravično i pravedno rješenje za Hrvate u BiH može se ostvariti ili dogovorom aktera u BiH, prvenstveno s Bošnjacima, ili uz potporu međunarodne zajednice, rekao je Plenković, dodavši da se on i njegova vlada temom Hrvata u BiH bave sustavno, strukturirano i da traže partnere i saveznike.

To je jedini put, dugoročno težak i zahtjevan. Mi jako dobro znamo što su hrvatski nacionalni interesi, što trebamo raditi za zaštitu Hrvata u BiH, istaknuo je premijer, javlja Hina.

Na pitanje kako komentira da je Milanović ranije u ponedjeljak zatražio od predstavnika bosanskohercegovačkih Hrvata da se jasno izjasne slažu li se s njegovom politikom kako bi je mogao nastaviti provoditi i nije li tom izjavom reterirao od ideje blokade dviju nordijskih zemalja, Plenković je rekao da se čovjek sada iz živog pijeska lovi za bilo koju granu ili grančicu da se ne potopi.

Mi smo imali razgovore o tome, ni HDZ ni parlamentarna većina nemaju ni najmanje razumijevanje da bi se blokiralo članstvo Švedske i Finske u NATO, rekao je Plenković.

Po njegovim riječima, Milanović je izletio s tom inicijativom u javnost, a da se nije apsolutno ni s kim konzultirao, vjerojatno je to učinio da napadne nas da smo udbaši, da napadne mog oca da je udbaš, da proglasi nas, HDZ, izdajicama, da pokrije rabotu koja se odnosila na pomilovanja.

I najvažnije, cijela ova inicijativa je usmjerena jedino i isključivo kako bi se naštetilo i zlorabilo interes hrvatskog naroda u BiH. To je ono što je bit. Rekao sam to čelnicima Hrvatskog narodnog sabora u BiH, kazao je premijer.

Milanović, tvrdi premijer, nije napravio ništa u zadnje dvije godine oko Hrvata u BiH nego im, dok se predstavlja njihovim zaštitnikom, samo šteti.

Milanović: Očekujem jasan stav predstavnika u BiH

Također je rekao da je smiješno da ima naivnih ljudi koji vjeruju da će im on pomoći.

U konačnici može se samo izolirati Hrvate u BiH i dovesti ih u još teži položaj i uopće ne pridonijeti rješenju, upozorio je Plenković te ocijenio da Milanović dovodi u pitanje strateška partnerstva sa SAD-om i s našim europskim partnerima, u vremenu brutalne ruske agresije na Ukrajinu.

Smatra da je to “katastrofalno” za međunarodni ugled Hrvatske.

Pokrenete lavinu i sad se lovite, za Čovića, za Plenkovića, a prije nekoliko godina idemo grlato za Komšića i protiv tih istih ljudi, kazao je, javlja Hina.

Milanoviću stižu odgovori čelnika hrvatskih stranaka u BiH

Njegovo ponašanje je ocijenio “egzibicionizmom” kojim zlorabi Hrvate u BiH.

Ovo je čisto zlorabljenje (…) Vlada u tom njegovom cirkusu nije partner, rekao je Plenković.

Ranije u ponedjeljak tri su hrvatske stranke iz BiH podržale zauzimanje predsjednika Zorana Milanovića za Hrvate, uključujući ideju da se blokira ulazak Finske i Švedske u NATO ako se ne izmjeni izborni zakon u BiH.

Predsjednik je rekao da mu je zanoktica Hrvata u BiH važnija nego cijela Finska, dok mu je premijer odgovorio da mu je vjerojatno bitnija Komšićeva zanoktica, da se za njega borio.

Komšić upitan kad će doći u Široki Brijeg, evo što je rekao

(www.jabuka.tv | Foto: Tomislav Miletić/Pixsell)

26 komentara

 • joj plenkovicu radis nam stetu, bosnjacima je dogovor nemoguc dokazano vise puta, ili ucini nesto u eu ili zacepi, ugledaj se na Milanovic, dosta vise majke mi bez efekta.

 • Vidimo kako ste se do sada dogovorili. Samo ucjena Milanovića može pomoći a vi odavno evo već 12 godina lobirate za nas

  • Hehe, Komsic kaze da je Plenkovic opasniji ali birtijasima nasim je bitniji galamdzija birtijski krkan Milanovic. Valjda jer vam je vise slican. Ciji je sluga bio i gdje je bio kad je imal ovlasti Milanovic? Da je radio kao premijer ovo sto zeli da Plenkovic druga prica bi bila.

 • Plenkovicu takvi kao ti su nas i doveli u ovu poziciji. Samo lud vovjek tebi, Njonji i takvim vjeruje. Koji dogovor. Kosorka se tako borila, pa Josipovic, pa Kolinda, pa Mesic i evo nas gdje smo. Bez čvrstog i jasnog stava sa bosnjacima nema dogovora.

 • Ljigavac i izdajica hrv. naroda..! Vrijeme nam je pokazalo sto radite i sto ste radili zadnjih 20 god. Iza leda iza zidova ste svaki puta izdali hrvate BiH. Srami se Plenki. Njonjo i ti da nas spašavate. I Kosorka nas je tako štitila i sada glavna dopisnica, lobista za sitniš bosnjaka.

 • Ma, vidite li vi, bijedne hadezenjare, što narod misli i o jednom i o drugom? Pogađa vas to? Naravno, jer jednako tako misli i o vama. A vi i dalje živite u nekom svom sramotnom svijetu. Bliži vam se kraj…

 • u HDZ-u sam od 1990 biti ću fo smrti !
  Hrvatima treba konkretnija lincijativa nego što je ‘lahgano’ radi Plenković.
  Podržavam Milanovića i njegove direktne odgovore svim manipulatorima u smanjivanju prava Hrvata u BiH.

 • Mi Hadezeovci ćemo mjenjati sve čelnike HDZ-a dok stranka nebude 100% i hrvatska i socijalna i pstriotska prema pravima svih Hrvata.

 • Njemci žive od kazni sada te kazne šire po Europi donoseći neke komunističke rezolucije za bih, za syriju i afriku…..zelene Antife

 • Hrvati odlikuju Ch.Schmidta da ih može bolje kažnjavati i ponižavati u BiH.
  A odlikovanje nije prošlo bez znanja Plenkovića.

 • Da mi imamo pametan Narod nebi nas mogao nitko ponižavati u BiH.
  “Narod” gleda samo svoju guzicu….posebno u RH .

 • Tako je Barba Jole ne samo u Hr i mi smo takvi a ovi birtijaši seoski bi ucjenjivati koga? I kako , evo im pitanje bi li oni popustili onome tko ih Ucjenjuje, naravno ne bi a da vam Milanović prodaje ovo ludilo to je još veće ludilo a za ludilo se ide tamo .. znate gdje sa uputnicom.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.