Milanović: Očekujem jasan stav predstavnika u BiH

Predsjednik Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak da premijer Andrej Plenković zbog osobnih ambicija u institucijama EU-a ne želi podržati njegov stav da se pristupanje Švedske i Finske NATO-u uvjetuje izmjenama izbornog zakona u BiH.

Milanović danima uporno ponavlja da bi Hrvatska trebala blokirati Finsku i Švedsku dok se ne izmijeni izborni zakon u BiH kako bi se spriječilo da brojniji Bošnjaci preglasaju Hrvate.

Što bi se Hrvatskoj dogodilo nažao kada bi ja i Andrej Plenković zauzeli ovakav stav? Hrvatskoj, ne njemu, jer on ako pisne gubi mogućnost da bude visoki predstavnik za vanjsku politiku (EU-a), rekao je novinarima u Slavonskom brodu Milanović koji smatra da je to bezvezna funkcija, ali dobro izgleda na zidu.

Ili da bude ovo što je sada Charles Michel (predsjednik Europskog vijeća). To je ambicija, to mogu samo krotki dobiti, dodao je.

Visoki predstavnik za vanjsku politiku EU-a, odnosno šef europske diplomacije trenutno je Španjolac Josep Borrell, a Belgijac Michel svojevrsni “predsjednik” Unije 27 europskih zemalja.

Milanović je rekao da cijenu Plenkovićevih planova plaća cijela zemlja, no drži da bi se izborni zakon mogao izmijeniti prije izbora u BiH u listopadu kada bi hrvatski stav bio “jasan, zajednički, koherentan”, javlja Hina.

Grlić Radman: Treba još jednom pokušati promijeniti Izborni zakon u BiH

Smatra da Hrvatska neće trpjeti nikakve posljedice ako se ”jasno, glasno, gromko i muški” zauzme za prava Hrvata u BiH, za razliku od hrvatske vlasti u 1990-ima kojoj su prijetile međunarodne sankcije.

Turska pokazuje kako se brane nacionalni interesi

Hrvatski predsjednik smatra da je Turska pokazala kako se brane nacionalni interesi kada je prošli tjedan objavila da ne gleda pozitivno na članstvo Švedske i Finske u NATO-u zbog toga što te zemlje pružaju utočište predstavnicima Radničke partije Kurdistana (PKK) protiv koje Turska desetljećima ratuje na istoku zemlje i smatra je terorističkom organizacijom.

Turska se, dobro je da neki nešto nauče iz toga, bori za svoje interese pa čak i dostojanstvo u ovim stvarima, rekao je Milanović.

Drži da se Švedskoj i Finskoj sada obija o glavu dosta arogantna, tutorska politika prema drugim zemljama.

Sada će Turcima morat dati neka jamstva. Turci su puno grđi od nas u tim stvarima i neće se zadovoljiti s drugarskim ‘možda’ i ‘majkemi’, rekao je.

Osvrnuo se i na razgovor Gordana Grlića Radmana s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u nedjelju, u kojemu je Grlić Radman apelirao na Blinkena da se založi za promjenu izbornog zakona u BiH.

Grlić Radman upozorio Blinkena na moguću radikalizaciju situacije nakon izbora u BiH

Zašto tek sada, zašto se to nije dogodilo prije godinu dana, zašto Blinken ne dolazi u Zagreb? Jer zna da ima vladu koja će odraditi onako kako njima odgovara, sa mnom ne mora razgovarati, mene se zaobilazi, ali to pokazuje našu slabost, ocijenio je Milanović, javlja Hina.

Od predstavnika Hrvata u BiH zatražio je da se jasno izjasne slažu li se s njegovom politikom kako bi je mogao nastaviti provoditi.

Ja bih htio čuti jasnu poruku od predstavnika Hrvata u BiH – vide li oni u ovome što ja guram smisla, interesa, koristi, vide li mogućnost da se nešto postigne, rekao Milanović. Ja im kažem: ‘apsolutno’. Možete biti sigurni da će nas odmah početi tretirati kao normalnu državu.

Gledali smo jučer kako Komšić vrijeđa Hrvate i Hrvatsku. Da se čovjeka tretira na pokvaren način to ne. Ima sto pitanja za jarana koji me moljakao da dođem 2010., Mesić mu nije došao, ja sam mu došao, rekao je Milanović.

Komšić upitan kad će doći u Široki Brijeg, evo što je rekao

Što Hrvatskoj prijeti da se jasno, glasno i muški zauzme za svoje sunarodnjake u BiH. To da će te gledati kao krkana s Balkana u Bruxellesu? Pa što i da jesmo? Vrijeme odluke se bliži. Ja ovo ne radim radi sebe. Želim čuti jasnu poruku od predstavnika Hrvata u BiH vide li oni u ovome što ja radim nešto korisno ili da ja prestanem. Trebam taj odgovor odmah da bih ja nešto poduzimao ako oni i Čović jasno kažu da se s ovim nešto može postići, rekao je.

Očekujem jasan stav predstavnika u BiH, osim Čovića – Zoka nastavi tako. idemo u tu vrstu pothvata – ako ne čujem to, onda ću se zamisliti, dodao je.

Ja čekam da Bakir i Komša kažu da Erdogan radi za Ruse, rekao je, između ostalog, Milanović.

Ovo je prilika za hrvatsko zajedništvo od kojega nikom ni jedna trepavica neće otpast, naglasio je predsjednik.

Komšić u NU2: Prijenos ostao upaljen nakon emisije, tehničar psovao Stankovića

(www.jabuka.tv | Foto: Denis Kapetanović/Pixsell)

11 komentara

  • Čović odgovara: Mi se jasno zalažemo da smo možda suglasni po ovom pitanju, osim ako nismo, a to je moguće isključivo jer….. bla bla…. zašto bi muslimani pristali na promjene izbornog zakona koji im odgovara?!. Pa ni su ga oni donijeli nego STRANCI uz blagoslov i hrvatske politike. Da smo se bavili BIH kao narod, a ne BLEJALI u UDBAŠKU KVAZI DRŽAVU ne bi bili u ovoj situaciji…sad je kasno.

  • Predsjedniče ipak RH je država koja garantira Daytonski sporazum,RH može uvesti sankcije Typovima koji Krieg Daytonski sporazum.
    HNS je naravno za to da Predsjednin RH ima odrješene ruke da radi sve što je u interesu Hrvata u BiH. To je jasno.

  • Veliki broj članova
    HDZ-a daje punu podršku gosp. Zoranu Milanoviću predsjedniku RH da iskoristi sve mogućnosti u zaštiti prava Hrvata u BiH !

  • Malo teze ces dobiti jasan stav od legitimnog. On je jasniji kad treba dati potporu Srbima u Skupštini RS. Tu je bio jasan. A o ovome pitanju ce biti zakokulji, zamotuljke i nista ne kaži. Ili sko on nesto kaze sutra ide demant i ublažavanje te izjave od Baresa ili Borjana. Kako izdati vječnog saveznika Bakira i SDA.

  • Stipane, da imaju trunku dokaza protiv njega, vjeruj mi oni bi ga već uhitili jer im je smetnja, svaki dan prolazi do Orašja i Središnje Bosne. Po Hercegovini vozi sam. Govori li ti to možda nešto Zato ne raduj se zatvoru. Muslimani bi ga pokušali ubiti ali srećom i naše hrvatske tajne službe ne spavaju i svjesni su da bi od njega napravili sveca kad bi pokušali.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.