Retrospektivna izložba slika Marijane Pažin-Ivešić u Mostaru

Retrospektivna izložbe slika akademske slikarice Marijane Pažin-Ivešić bit će svečano otvorena u četvrtak, 19. svibnja, u 19:00 sati u Galeriji kraljice Katarine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Organizator je Hrvatsko kulturno društvo Napredak, glavna podružnica Mostar. Pažin-Ivešić je predsjednika širokobriješke podružnice HKD Napredak.

Izložba je retrospektivnog karaktera i obuhvaća osam ciklusa iz razdoblja od 2002. godine do 2022. godine. Na izložbi će biti predstavljeno 51 likovno djelo apstraktne i sakralne tematike, a ostaje otvorena do 30. svibnja.

Izložba daje jedan cjelovit prikaz putanje rasta i sazrijevanja u jednom likovnom i umjetničkom smislu. I upravo pokazuje autoričinu zaokupljenost materijom, svjetlom i dimenzijama duhovnog. Svjetlost Marijanu Pažin-Ivešić u prvom redu zanima kao medij boje, i kao svjetlo koje je katalizator i nositelj duhovnosti.

Na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Marijana Pažin-Ivešić diplomirala je na slikarskom odjelu, 2005. godine u klasi prof. Ante Kajinića, a poslijediplomski studij slikarstva Ars Sacra 2007. godine, na istoimenoj akademiji pod mentorstvom prof. Ante Kajinića i pročelnika studija prof. Vasilija Josipa Jordana.

Doktorski studij na ALU u Širokom Brijegu upisala je u akademskoj 2016./2017. godini, a trenutačno privodi kraju izradu doktorske disertacije iz područja umjetnosti, polja likovnih umjetnosti, grane slikarstva, s temom Suvremeno slikarstvo u korespondenciji sa sakralnim prostorom, pod mentorstvom izv. prof. dr. art. Silve Radić.

Katalog za izložbu priredio je akademski Željko Koren, a predgovor je napisao povjesničar umjetnosti Vladimir Filipović.

U glazbenom dijelu nastupit će članica Napretkova trija Senso profesorica glasovira Marijana Pavlović, profesorica glasovira i profesorica flaute Irena Kraljević.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.