Cijene porasle, no strancima je Mostar i dalje jeftin

Ljetne temperature znak su da se turisti vrate u bh. gradove. Veliki broj njih ovih dana uživa u Mostaru.

Turistički radnici zadovoljno trljaju ruke. Predsezona je uspješna, a nadaju se i još boljoj ljetnoj sezoni.

Novinari N1 provjerili su kako je inflacija utjecala na cijene u gradu na Neretvi i koji turisti su najbrojniji? Terase restorana i kafića, ulice stare gradske jezgre uglavnom su pune turista. Na cijene nemaju primjedbe, kažu vro su pristupačne u odnosu na druge europske destinacije.

Cijene su apsolutno prihvatljive, kupili smo neke suvenire, sad smo sjeli u restoran na ručak i cijene su skroz korektne i prihvatljive, kaže Mark iz Kalifornije.

Smatram da su dobre, kupila sam ovu prelijepu narukvicu po jako pristupačnoj i rekla bih normalnoj cijeni, kazala je Scarla iz Londona.

Bili smo u Sarajevu i Bihaću i cijene su bile prihvatljive, u Mostar smo tek došli, ali vjerujemo da će i ovdje biti isto, kaže Hamdan iz Omana.

Iako su ugostitelji svoje cijene digli za 10 do 15 posto, turisti taj porast ne osjete, a ugostitelji kažu bio je to logičan i neophodan korak.

Val poskupljenja nije zaobišao ni Neum

Ljudi to očekuju i prije povećanja svi su se čudili kako smo ostali na istim cijenama. Došlo je do blagog porasta od 10 do 15 posto, i nadamo se da će ostati na tome, da nećemo morati više dizati cijene, kazao je za N1 ugostitelj Adi Ćorić.

S troškovima i inflacijom bore se i hotelijeri i vlasnici apartmana, no kažu zasada cijene smještaja ostaju nepromijenjene.

Nažalost, ovdje je čak opcija i da se smanjuju cijene. Razlog je mnogo neprijavljenih malih i srednjih objekata, koji ne plaćaju ništa, a realno bi bilo da dođe do poskupljenja od 10 do 15 posto kao što su to učinili ugostitelji, mi se borimo da zadržimo prošlogodišnje cijene, kazao je Nedžad Kazazić, vlasnik apartmana.

U staroj jezgri grada u špici sezone cijene smještaja kreću se od 60 do 100 eura, dok se mimo sezone one spuštaju do 40 eura. Veliki broj turista uglavnom je u jednodnevnom obilasku grada i kupovini suvenira od 1 do 5 eura.

Bh. vlasti moraju zaustaviti divljanje cijena

Cijene su iste, ali ljudima i dalje to pričinjava odsutnost od kupovine jer je besparica, kaže Suada, vlasnica suvenirnice.

Skok sa Starog mosta turisti uživo mogu pogledati po cijeni od 100 KM, a kuglu sladoleda koju su prošle godine mogli dobiti za 1,5 KM ove sezone platit će 2 KM.

Prihvatljive cijene, dobra klima, kulturno-povijesni spomenici, turističke znamenitosti, sve su to razlozi zbog kojih turisti odlučuju posjetiti Mostar. A u nadi da cijene neće morati povećavati , turistički radnici nadaju se da će turistička sezona biti na razini one predpandemijske.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.