Bh. vlasti moraju zaustaviti divljanje cijena

Zbog naglih poskupljenja svih vrsta roba i usluga reagirali su iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača BiH, koji u pismu od vlada Federacije BiH i Republike Srpske traže da, u suradnji s nadležnim ministarstvima odnosno odjelima, donesu dodatne mjere neposredne kontrole cijena i uspostave održivih mehanizama robnih rezervi te pojačanog ulaganja u domaću proizvodnju.

U svom apelu, koji su obrazložili zakonskim rješenjima, ombudsmani za zaštitu potrošača traže od vlada FBiH i RS-a da pokrenu zakonske mehanizme za kontrolu cijena roba.

U argumentaciji iz ove institucije podsjećaju federalnu Vladu da se Zakonom o kontroli cijena propisuje da, ako dođe ili ako može doći do značajnih poremećaja ponude i potražnje te poremećaja u kretanju cijena i njihovim odnosima, Vlada FBiH također može poduzeti mjere u oblasti cijena i za proizvode i usluge koje su u nadležnosti županija i općina odnosno gradova ili utvrditi da postoje uvjeti za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena određenih proizvoda i usluga te bliže odrediti uvjete za propisivanje tih mjera od nadležnih tijela županija i općina odnosno gradova.

Iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača BiH ističu kako je zaprimljen značajan broj predstavki potrošača vezano uz porast cijena. U vrijeme pandemije donesena je odluka da se cijene ne smiju podizati. Pandemija koronavirusa nije okončana. Tko treba pokrenuti postupak protiv svakodnevnog divljanja cijena? Kome se mi građani trebamo obratiti? Jednostavno, što građani mogu uraditi da se divljanje cijena zaustavi, prenosi Večernji list.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, stopa promjene indeksa cijene (CPI) u razdoblju od studenoga 2020. godine u odnosu na studeni 2021. godine iznosi 5,4 posto. Vanjski čimbenik Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, u razdoblju od prosinca 2020. godine do prosinca 2021. godine zabilježen je porast povećanja cijena za 6,5 posto. Za isto razdoblje, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske, cijene su uvećane za 6,3 posto.

Još jedno poskupljenje, evo gdje je sada najjeftinije gorivo

Prosječna mirovina u 2021. godini u Federaciji BiH iznosila je 489,50 KM, dok je u Republici Srpskoj bila 431,20 KM. Prosječna mirovina u Distriktu Brčko BiH za isto razdoblje iznosila je 489,66 KM. Najveći porast odnosio se na cijene hrane, sredstava za osobnu higijenu, kao i usluga prijevoza.

Nedavno je federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović kazao za medije kako je problem povećanja cijena u dominantnoj mjeri prouzročen vanjskim čimbenikom. Iz njegova ministarstva uvijek su isticali, kako je kazao, važnost da visine marži osnovnih životnih namirnica, kao što su ulje, šećer, sol, maslac, margarin, pileće meso i dr., u trgovini budu na ekonomski opravdanoj razini.

Trgovačke marže trebaju osigurati pozitivno poslovanje trgovaca, ali nikako stjecanje dodatnog profita i njihovo bogaćenje. Vezano uz navedeno, u mom mandatu Vlada Federacije BiH je na prijedlog ovog ministarstva donijela 17 odluka o mjerama neposredne kontrole cijena i usvojila više od 25 informacija s prijedlogom zaključaka, koje su se odnosile na cijene životnih namirnica i energenata.

Val poskupljenja nije zaobišao ni Neum

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • Zasto bi? Sto vise cijene vise se poreza ubire tj. oni ce sebi moci povecavati place koje ce pratiti povecanje cijena. One bez partijskih iskaznica ko hebe, neka se pakiraju i idu.

  • Vlast i stiti kladionice i sada farmaceutsku mafiju i naftni lobi. Tu su novci. Sad ovi nasi domoljubi zarade stan u Zagrebu, Makarskoj za mjesec dana. Samo pusti ove profitere da peljuse narod. Zasto place i mirovine ne dizu. Oni voze službena auta, gorivo, mobiteli, stan, odvojen zivot, menza 4-6 km teletina itd. Place im od 5-7 tisuca km. Sto bi oni zaustavljali divljanje cjena. Naprotiv na ovom se svi oni zajedno bogate…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.