Val poskupljenja nije zaobišao ni Neum

Dolazak turista u Neum se ovih dana zahuktava, a već se značajno bilježe i rezervacije gostiju iz Njemačke, Francuske i drugih europskih zemalja koje nagovještavaju uspješnu ovogodišnju ljetnu sezonu.

Predsjednik Udruge hotelijera Općine Neum Branimir Butigan za Klix kaže da su hotelijeri i turistički radnici zadovoljni interesom gostiju za dolazak u jedini hercegovački grad na Jadranu i da se već vidi veliki napredak u odnosu na ranije godine.

Ovog mjeseca ćemo zabilježiti oko 50 posto popunjenih smještajnih kapaciteta što je izuzetno dobro u odnosu na to da prošle dvije godine u predsezoni nismo imali ništa zbog pandemije i brojnih restrikcija, tako da smo uistinu zadovoljni, kaže Butigan.

Povratak u normalan život

Ističe kako je ukidanjem mjera i zabrana okupljanja u zatvorenim prostorima i uz olakšano kretanje preko graničnih prijelaza ovom turističkom biseru omogućilo povratak u normalan život čime su počeli dolaziti i turisti, kako iz BiH tako i drugih zemalja.

Iako predsezona nije na razini one 2019. godine, očekuje da će tijekom srpnja, kolovoza i rujna na noćenjima u Neumu biti oko 18.000 svakodnevno što je i maksimum smještajnih kapaciteta u tom gradu.

Velika su očekivanja i od postsezone, jer već ima značajan broj rezervacija za listopad, a najveći broj gostiju se javlja iz Francuske, Njemačke, Poljske, Slovenije i Srbije.

Ove godine veliki značaj za Neum ima i otvaranje nove magistralne ceste Stolac –Neum koja će s početkom sezone povezati Neum s ostatkom zemlje i olakšati dolazak mnogim građanima, koji su zbog loše infrastrukture ranijih godina odlazili u Hrvatsku gdje su ljetovanja daleko skuplja nego u Neumu.

Očekuje se 18.000 gostiju

Neum ne može primiti više gostiju nego što prima zadnjih osam godina, a to je 18.000 što u privatnom što u hotelskom smještaju, a cesta će sigurno utjecati i na strukturu gostiju koji su prije zbog loše prometne infrastrukture birali Makarsku rivijeru ili Dubrovnik.

Sigurno da će se ove godine mnogi odlučiti za Neum, jer zaista ima hotelski smještaj na zavidnoj razini. Struktura grada se poboljšava svake godine i šire se sadržaji zanimljivi turistima, kaže sugovornik Klixa.

Dodaje da val poskupljenja nije zaobišao ni Neum, pa smještajni kapacitet skuplji za 10 do 15 posto u odnosu na prošlu sezonu, dok su cijene u ugostiteljstvu veće za 20 posto, ali da to ne utječe na dolazak gostiju, jer, kako kaže znaju da je sve poskupilo.

Tako je u samom vrhuncu sezone u Neumu noćenje sa doručkom u hotelu s tri zvjezdice od 100 do 150 KM po osobi, dok je u privatnom smještajima apartman za četveročlanu obitelj oko 100 eura, ali se može naći i za 60 eura malo dalje od plaže.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.