Plaća u BiH vrijedi sve manje

Plaćaju li građani previsoke cijene osnovnih životnih namirnica, čak i neovisno o posljednjoj krizi? Zašto su cijene pojedinih prehrambenih artikala u BiH često skuplje i od cijena u trgovinama mnogo bogatije zapadne Europe?

Ova pitanja građani BiH postavljaju svakodnevno. Nažalost, unatoč daleko slabijoj kupovnoj moći, često plaćamo prehrambene artikle skuplje od građana puno bogatijeg Zapada, piše Večernji list.

Poskupljenja su, prema podacima iz EU-a, zabilježena svugdje, no ono što bode oči jest da su cijene osnovnih namirnica u najrazvijenijim zemljama kontinenta i nakon poskupljenja niže nego u Bosni i Hercegovini. U Velikoj Britaniji litra ulja u pristupačnom trgovačkom lancu Tesco je nešto veća od funte (1,30 eura ili 2,50 KM). U Belgiji centar Aldi litru ulja nudi za 1,49 eura (oko 3 KM), kilogram brašna za 0,45 eura, dok je u Italiji, u lancu Esslinga, cijena ulja 1,70 eura, a brašna 75 eurocenti.

Naravno, ima i skuplje, no ovo su cijene iz najvećih i najprimamljivijih lanaca. Ako u obzir uzmemo činjenice da prosječan Britanac za svega jedan tjedan zaradi oko 611 funti (722 eura) i da mu je ulje jeftinije nego građanima BiH, koji taj iznos ne zaradi niti za čitav mjesec, nije teško zaključiti zašto se osjećamo opljačkanim na proizvodima koje jednostavno moramo imati u kući.

Dok se političari nadmudruju o tome kad, kako i koliko smanjiti PDV i ukinuti trošarine i treba li to uopće učiniti, prosječnom stanovniku BiH ostaje samo nadati se i gledati u cijene goriva na benzinskim crpkama, cijene životnih namirnica koje idu do beskraja.

U BiH nezaposleno više od 377.000 osoba

Kada bi trošarine bile ukinute, a i PDV na osnovne životne namirnice, trebalo bi vremena da se takvi učinci u proračunima stanovništva osjete, kažu ekonomisti.

Imali smo kontinuirano isticanje vlasti, eto kako imamo dobru naplatu poreza općenito, pa u tome PDV, budući da je on najveći udio u porezima, hvalili smo se, može se iz toga zaključiti da postoji prostor da se PDV umanji, a da to ne ostavi posljedice po funkcioniranje vlasti, navodi za BHRT Željko Rička s Ekonomskog fakulteta u Tuzli.

Dok se političke vođe usuglase o ekonomskim mjerama, za građane bi moglo biti kasno.

Prosječna plaća dvostruko je manja od potrošačke košarice koja nikada nije bila skuplja. Građani su svakim novim danom u sve većem šoku od iznosa na računima. Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za veljaču 2022. iznosi 2389,12 KM. Prosječna plaća u FBiH za prosinac 2021. iznosila je 1046 KM (posljednji podatak Federalnog zavoda za statistiku). Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 43,78 %.

Iz SSS-a BiH napominju da u iznos potrošačke košarice za veljaču nisu ušle enormno visoke cijene koje bilježimo od početka ožujka. Time će iznos potrošačke košarice za ovaj mjesec biti znatno viši. Ovakav odnos potrošačke košarice, odnosno potreba kućanstva u jednom mjesecu i plaće jasno govori da se građani moraju prilagoditi i da ne mogu zadovoljiti sve svoje potrebe, odnosno potrebe jednog kućanstva na mjesečnoj razini, piše Večernji list.

Pekara iz BiH povećala cijenu kruha za 30 feninga, građani im ga vraćali nazad

Samo za prehranu trebalo je izdvojiti 1063,89 KM, za mnoge nedostižan iznos, a režije država ne prašta, ako se ne plate, slijedi isključenje.

Nažalost, najveći broj radnika, njih nekih 65 do 70 % u BiH, točnije u FBiH, prima plaću do 750 KM. Tako da je taj omjer onoga što radnici zarade kao plaću i ono što su im minimalni troškovi života negativniji od ovog što pokaže odnos potrošačke košarice i prosječne plaće, kaže Lejla Čaušević iz SSS-a BiH.

Dok plaće stoje u mjestu, cijene lete u nebo. Za plaću svaki dan možemo kupiti sve manje proizvoda i remen je postalo nemoguće stezati – odavno je došao do krajnje granice.

Redovi pred pučkim kuhinjama su sve duži što i ne čudi budući da i oni koji su zaposleni od plaće ne mogu preživjeti.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

 • Dok se svi lešinari namire naravno da sirotinji ne ostane ništa. Sve te cijene mogu biti manje, ali mi šutimo, pa onda nek nas muzu.

 • Gazde boli ona stvar oni imaju a radnici ko robovi.Razmecu se svim i svacim,nek ih je stid.Radnici trebaju traziti svoja prava i vece place.Svi zajedno prestat radit nema druge.Ovako vise nemoze.

  • Boli i državu neka stvar, jer kako je sve skuplje i osnovica za obračun za PDV je veća tako da u ovoj krizi imaju poreznih prihoda kao nikada do sada, u ovoj državi samo je dobro privatnicima i državnim uhljebima.

 • Mi koji radimo, mi imamo… meni je isto sto je skuplje to je i veća zarada. A ove tuzibabe sto neće da rade njima je uvik malo. Onda kad mu odbije od plaće vata ga kukljavina. Sta ste ljubimorni ako sam ja zaradio i kupio novo auto. Ko vana smeta, snadjite se i imaćete. Ja radim 15 godina zato iman kuću, stan u mostaru i stan u hrvackoj. Meni ovonposkuoljenje znači veći prihod.

  • Ti iznad što pišeš da imaš stan u “hrvackoj” jedi svoj izmet.
   Ništa ti nemaš priglupa budalo.
   Da li si ikada išao u školu i jesi li čuo da postoji pravopis?
   Ako ti imaš stan u “hrvackoj” onda smo zaista u govnima.

 • Kako se samo Boga ne boje,pojedine gazde nece da znaju da njegov radnik tesko moze sastaviti kraj s krajem sa 1000 eura na mjesec,a kamoli jos i manje!!A o politicarima i hapanjima je suvisno i pricati!Necete ni vi vjecno tako,neka vas malo…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.