Peaky Blinders: Vrijedi li gledati?

Završena je i peta sezona popularne britanske serije Peaky Blinders.

U ovoj objavi portal Jabuka.tv se vraća i na prethodne četiri sezone kako bi ostavili dojmove za kompletnu seriju.

Radnja se odvija u siromašnom engleskom predgrađu Birmingham prepunom kriminala u periodu nakon završetka prvog svjetskog rata. Serija prati obitelj Shelby, čiji su članovi pripadnici bande Peaky Blinders, koji zarađuju novac klađenjem, distribucijom alkohola, reketiranjem i pljačkama.

Bandu vodi mladi i ambiciozni Tommy Shelby, hladnokrvni kriminalac koji je spreman učiniti sve kako bi proširio svoje carstvo.

Kako ne bi otkrivali radnju za one koji nisu gledali seriju, osvrnut ćemo se na neke značajke s kojima većina drugih serija ima problema.

1. Kvaliteta serije ne opada kroz sezone

Kao što smo već pisali, serije svoje najbolje ideje i dosjetke često ispucaju u prvoj sezoni. Peaky Blindersi srećom ne spadaju u tu kategoriju. Ne samo da sezonu završe spektakularno s velikom napetošću, nego iznenade s nepredvidivim raspletima.

5 popularnih serija koje želite zaobići

2. Glumci

Tommy, vođa bande, odgovoran je za cijelu svoju obitelj. Preuzeo je taj teret na sebe, najopasniji, najokrutniji i najpametniji od svih njih, iako je njegov brat Arthur najstariji.

Odavno nismo vidjeli boljeg glavnog glumca u seriji koji ostavlja dojam da nitko drugi ne bi mogao to tako dobro odglumiti.

Tommy Shelby (Cillian Murphy) glumi moćnog i opasnog lika koji puca od samopouzdanja. Količina autoriteta i hladnoće koju ima Tommy, većini glumaca bi pobjegla u negledljivu bahatost zbog čega se gledateljima ne bi svidio glavni lik, a time ni serija uzevši u obzir da tu osobu najviše vremena gledate.

U tome je poseban Tommy, jer mu ta uloga moćne osobe toliko leži da uživate u brojnim trenucima kad Tommy uzima stvar u svoje ruke i iskazuje moć riječima, djelima, pa i pogledom.

5 uzbudljivih mini-serija koje morate pogledati

3. Raspodjela radnje

Serija očito puca od kvalitetnog materijala s kojim se radnja obogaćuje iz epizode u epizodu.

Ono što je posebno dobro u ovoj seriji je to što je radnju jako lako pratiti. Pored bande Peaky Blindersa, brojne druge bande se spominju u seriji te miješaju u radnju.

Redatelj i scenarist su se pažljivo potrudili da se u prvim epizodama i sezonama radnja odvija oko maksimalno još jedne bande. Tako se lakše prati razvoj serije bez previše zamaranja s novim likovima, nego samo malim brojem njih neizostavnih.

Vraćaju se megapopularni Peaky Blindersi: Hit serija nikada nije bila popularnija

Naravno, serija postaje još uzbudljivija kad se više njih nađe u prepirkama i borbama, ali do tada ćete korak po korak upoznati i zapamtiti sve što trebate.

Pored uzbudljive radnje, peta sezona ostavlja odlične dojmove zbog toga što jako precizno i zanimljivo prati radnju iz 1929. godine u kojoj su se dogodili neki od najbitnijih događaja pred Drugi svjetski rat.

Zaključak

Puno je toga još za istaknuti i pohvaliti, ali ostavljamo vama za užitak da sami otkrijete brojne kvalitete ove serije.

Tako da, ako već niste i ako imate vremena, počnite gledati seriju. Nećete požaliti.

Ocjena: 8.5

5 razloga zbog kojih serije postaju popularnije od filmova

Ovdje možete pronaći preporuke za filmove i serije

(www.jabuka.tv | K.A.)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.