Papa proglasio sedam novih svetaca

Papa Benedikt XVI. u nedjelju je proglasio sedmero novih svetaca Katoličke crkve, od kojih je dvoje s područja SAD-a, a među njima je i prva Indijanka koja je proglašena svetom.

Riječ je o Kateri Tekakwithe, prvoj svetici crvene rase koja je živjela u 17. stoljeću. Nakon što je pobjegla iz plemena zbog dogovorenog braka, sklonila se u jednome kanadskom plemenu u kojem je potom cijeli život posvetila Isusu. Umrla je sa samo 24 godine, a pripisuje je joj se niz čudesnih ozdravljenja. Proces njezine kanonizacije počeo je papa Ivan Pavao II. 1980. godine. Oko lika Kateri u svojem romanu “Divni gubitnici” ispleo je priču i slavni pjesnik, glazbenik i pisac Leonard Cohen, piše Novi list.

Još jedna nova svetica je sestra Marianna Cope , redovnica Trećeg franjevačkog reda iz američke Syracuse, koja je sve do svoje smrti 1918. godine služila gubavcima. Kateri je “inspiracija domorodačkim vjernicima u Sjevernoj Americi,” a Cope je svijetli primjer katolicima, rekao je Benedikt XVI.

Jedan od novih svetaca je i filipinski tinejdžer iz 17. stoljeća Pedro Calungsod, koji je pomagao jezuitskim svećenicima da preobrate domoroce na Guamu i kojega su ubili lokalni stanovnici koji su se protivili pokrštavanju.

Na trgu Svetoga Petra u Rimu danas su se okupili hodočasnici iz čitavog svijeta, a američki Indijanci okićeni perlama i perjem pjevali su jutros uoči mise pjesme posvećene Kateri.

Otkad je 2005. postao poglavar Rimokatoličke crkve, Benedikt XVI. je, uz sedam posljednjih, ukupno proglasio svetima 44 osobe. U dugogodišnjoj proceduri, Katolička crkva svecima proglašava osobe za koje se utvrdi da su povezane s najmanje dva čuda.

U propovijedi održanoj tijekom mise Papa je odao priznanje novim svecima, rekavši da su oni primjer za cijelu crkvu, jer su “herojskom hrabrošću proveli živote u potpunoj posvećenosti Bogu i plemenitom služenju svojoj braći.”

Svecima su proglašeni Jacques Berthieu, francuski jezuit i misionar iz 19. stoljeća, potom Giovanni Battista Piamarta, Talijan koji je osnovao katoličku tiskaru i izdavačku kuću u Bresci, španjolska časna sestra Maria del Carmen koja se bavila obrazovanjem djece i poboljšanjem uvjeta života žena radnica te Njemica Maria Schaeffer koja je postala uzor bolesnima i onima koji pate, jer je nakon pada u vrelu vodu dobila opekline po nogama koje nisu nikad zarasle te je godinama živjela u bolovima.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.