Papa Franjo molio za mir u Libiji

Papa Franjo je pozvao zaraćene strane u Libiji da teže miru, a međunarodnu zajednicu da organizira pregovore i zaštiti izbjeglice i migrante koji su žrtve okrutnosti u toj državi na sjeveru Afrike.

U strastvenom pozivu izrečenom tijekom svete mise na Trgu svetog Petra, Franjo je rekao da je pogođen situacijom u Libiji koja nema stabilnu vlast otkad je 2011. srušen njezin predsjednik Muammar al-Gaddafi.

Libija više od pet godina ima dva parlamenta i vlade na istoku i zapadu, a ulice su često pod kontrolom naoružanih skupina i poprište povremenih sukoba.

Molim vas! Pozivam međunarodna tijela i one koji imaju političke i vojne odgovornosti da ponovno pokrenu, s uvjerenjem i odlučnošću, potragu za putem naprijed kojim će se stati na kraj nasilju, dovesti do mira, stabilnosti i jedinstva u državi, rekao je poglavar Katoličke crkve.

Egipat je u subotu najavio novu inicijativu za Libiju. U isto vrijeme su Rusija i Turska, koje podržavaju suprotne strane u libijskom sukobu, odgodile pregovore na ministarskoj razini.

Libija je podijeljena između Libijske nacionalne vojske (LNA) i rivalske Vlade nacionalnog jedinstva (GNA).

Referirajući se na pandemiju koronavirusa, Franjo je rekao kako je već loše zdravstveno stanje migranata, izbjeglica i tražitelja azila dodatno pogoršano, zbog čega su ranjivija meta eksploatacije i nasilja.

Ima okrutnosti. Pozivam međunarodnu zajednicu – molim vas – primite njihovu patnju srcu. Braćo i sestre, svi smo odgovorni za to. Nitko se ne smije smatrati isključenim iz toga, kazao je papa Franjo.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.