Obeshrabrujući trendovi: Ni 400.000 Hrvata ne živi u BiH kao stalno stanovništvo

”Mora se strateški odgovoriti na problem demografske depopulacije Hrvata i ostalih u Bosni i Hercegovini, kao i u Hrvatskoj”, upozorenje je prof. dr. Sjepana Šterca, stručnjaka s geografskoga odjela Prirodno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Gostujući ovoga tjedna u Sarajevu na skupštini Hrvatskoga društva za znanost i umjetnost, ovaj znanstvenik, koji je čitav život posvetio izučavanju demografskih kretanja, upozorio je na obeshrabrujuće trendove, prvenstveno u njegovoj zemlji, ali i u Bosni u Hercegovini o kojoj je govorio fokusirajući se na hrvatsku populaciju i napominjući da negativni demografski trendovi pogađaju i ostale.

>> Pročitajte i: Broj Hrvata u BiH za dvadesetak godina mogao bi pasti ispod 300.000

Ni 400.000 Hrvata ne živi danas u Bosni i Hercegovini kao stalno stanovništvo”, ustvrdio je Šterc, unatoč tome što statistika iz popisa 2013. godine govori o 550.000 Hrvata od oko 700.000 iz popisa 1991. godine.

Takvu demografsku sliku naziva katastrofičnom i predviđa prirodni pad nevjerojatne razine, čija će posljedica biti svođenje broja Hrvata na 350.000 u sljedećih desetak godina, ispod 300.000 u sljedećih dvadesetak, pod uvjetom da se društvo ne suprotstavi sustavno i strateški depopulaciji koja ne pogađa samo hrvatsko stanovništvo.

Što se tiče Hrvatske, alarmantno poziva na hitni, također strateški odgovor nemiloj pojavi, tvrdeći da je Hrvatska ušla u klasični demografski slom i navodeći kao naročitu “nedaću u toj nedaći” – iseljavanje mladoga perspektivnoga stanovništva.

”Vjerojatan je prirodni pad i dva puta veći nego tijekom rata ako se što planski i radikalno ne poduzme na revitalizaciji”, ustvrdio je, govoreći o Hrvatskoj, prof. dr. Stjepan Šterc.

(Fena)


6 komentara

 • Koliko se radiilo na tome da se ljudi iseljavaju.A šta drugo očekivati u to je dobro dok u svijetu nas primaju.
  ko ode zaradit će za život i zaradit će mirovinu a ovdje moraš raditi ČETRDESET GODINA da bi sa 65 godina dobio 326 KM mirovinu, ako uopće se to može doživjeti i preživjeti. Istu mirovinu daju i onima koji su radili 15 godina i 40 godina.
  To nema nigdje na svijetu.
  Evo neki dan je Šlovenije ispravila nepravdu prema ljudima koji su radili 40 godina i svima dali 500 eura/možda im je Eu naredila/
  I samo u Bih i Hr daju 30-tak posto mirovinu od plaće .
  Makedonija daje 80 posto od plaće Srbija isto .
  A što kod nas rade to nije nornalno a četrdeset godina razvlače naše novce za
  što su nam od plaće uzimali sebi umjesto za naše mirovinsko.

 • Vrh HDZ-a je naumio i uspjet će raseliti ljude i dovesti kupce za ovaj Misir,biser nad biserima.
  Gazde iz Beograda su odabrali prave ljude za taj naum.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.