Broj Hrvata u BiH za dvadesetak godina mogao bi pasti ispod 300.000

Prof.dr. Stjepan Šterc, demografski ekspert s geografskog odjela Prirodno-matematičkog fakulteta Zagrebačkoga sveučilišta, upozorava na izrazito negativne demografske trendove u Hrvatskoj, kao i u Bosni i Hercegovini kad je riječ o Hrvatima, ali i cjelokupnoj populaciji.

Obje države moraju se strateški, na nacionalnoj razini, posvetiti ovom problemu, u protivnom, stvari uopće neće voditi dobru, upozorio je Šterc tijekom njegova predavanja održanoga u Sarajevu na godišnjoj skupštini Hrvatskoga društva za znanost i umjetnost. Kao znanstvenik koji je čitav život posvetio izučavanju demografskih kretanja, on tvrdi da Hrvatska ulazi u klasični demografski slom sa svim negativnim parametrima i trendovima toga pojma.

Već je na pragu pitanje – je li uopće moguća revitalizacija Hrvatske, koja je inače nužna, dodaje ovaj profesor. Upozorava na naročito pogubnu dimenziju problema – odlazak mladoga i perspektivnoga stanovništva i dodaje da je ubuduće moguć prirodni pad dva puta veći nego u vrijeme rata ne bude li se što poduzelo na revitalizaciji.

Demografska situacija je katastrofalna i u Bosni i Hercegovini, tvrdi Šterc, fokusirajući se posebno na hrvatsku populaciju. On navodi projekcije o mogućem gubitku 40.000 Hrvata u narednih 10 godina, što implicira da će broj Hrvata u BiH za narednih dvadesetak godina opasti ispod 300.000, ako se ne poduzme ništa na rješavanju problema koji se inače ne odnosi samo na hrvatsku populaciju.

Prema popisu iz 2013., broj Hrvata u BiH je bio oko 550.000 od oko 700.000, koliko je iznosio prema popisu iz 1991. Danas u Bosni i Hercegovini nema ni 400.000 Hrvata kao stalnoga stanovništva, tvrdi ovaj znanstvenik. Upozorava da loši demografski trendovi ni u Hrvatskoj ni u Bosni i Hercegovini na žalost nisu vidljivi neposredno na terenu kao što o njima svjedoči neumoljiva statistika.

(Fena)


9 komentara

  • Vec je spao odavno to sto vi na popisu pisete i ove sto su odselili to je drugi proglem sirokog ste upisali 30000 daj boze da ima 20000 posusje nema 10000 daj boze isto tako i grude pricajte vi pricu nekom drugom

  • Dobro itko ostane devedeset posto ljudi ima minimalnu plaćuod 400 KM ili minimalnu mirovinu od 320 KM a radili 40 godina.

  • triba nesto sa zenama raditi ne samo duhan pare cmilje koga san zajebo itd UCITI DJECU PRIJA JE SE BOLJE ZIVILO KAD JE BILO NAS 10 U KUCI UVIJEK SI SE RADOVO KO CE DOCI DANAS 1 DITE ILI NIJEDNO DOBRA KOLA DOBRA KUCA

    • prije smo bili siromasniji al smo zivili od svog rada.sad politicari i mocnici zive od naseg rada i svak pametan ko nije podoban i ko ne zeli potpisivat robovlasnicke ugovore po kojima nema nikakva prava i radit za mizeriju zbrista ce odavde.i kako ti mislis prehranit tu zenu i 10 djece

  • Tvoj komentar iznad je da oprostiš ko i vlast koja vodi ovaj narod 20 i kusur godina.Ali i do nas je koji ih biramo pa tako i svi mi snosimo odgovornost zbog njihovog “blejanja u prazno” i ne odgovaranja za nedjela koja čine.U PRVU JE OVAJ KOMENTAR KOJI GOVORI DA JE OVAJ TRENUTAČNI BROJ ŽITELJA ČISTA IZMIŠLJOTINA.OSOBNO IMAM TROJE DJECE KOJA SU GODINAMA U HR I NA ŽALOST NIKADA SE NEĆE VRATITI.Bili su nedavno na par dana i ta ista djeca ne mogu vjerovati da je infrastruktura na razini Srednjo afričke republike..ŠTO IM REĆI I KAKO OBJASNITI ŠTO SE DOGAĐA SA STARIM ULAZOM U GRAD OD SJEMENARNE.Ništa ama baš ništa.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.