Povijesni zaokret: Vatikan razmatra izopćenje mafijaša i korumpiranih

Vatikan razmatra mjeru izopćenja mafijaša i korumpiranih, bez obzira na zemlju podrijetla, prenosi u nedjelju talijanski tisak nakon međunarodnoga sastanka održanoga u Svetoj Stolici.

Pedesetak dužnosnika iz raznih zemalja, visoki crkveni dostojanstvenici, suci, diplomati, policajci, okupili su se u Vatikanu u sklopu “Međunarodne debate o korupciji”.

Ta skupina radi na izradi zajedničkoga dokumenta koji će odrediti niz radova i budućih inicijativa, navodi se u priopćenju.

“Među inicijativama treba istaknuti potrebu produbljenja pitanja o izopćenju korumpiranih i mafijaša, na međunarodnoj razini i pravosudnoj doktrini Crkve”, zaključuje priopćenje.

Papa Franjo je već u lipnju 2014. izopćio ‘Ndranghetu, moćnu kalabrešku mafiju tijekom posjeta toj regiji na jugu Italije, ali odnosi između Crkve i organiziranoga kriminala su često dvoznačni. Mafijaši su pokrovitelji procesija, postoje veze ili pokušaji utjecaja na neke crkvene dužnosnike, kao i pronevjere novca u karitativnim institucijama, a zabilježene su i kupovine nekretnina Vatikana.

Lokalni biskupi također su izopćili sicilijanske mafijaše i one iz Kampanije, u okolici Napulja, ali Katoličkoj crkvi nedostaje pravni dokument opće vrijednosti.

“Zašto ostatak Italije ili svijeta ne bi imali ista pravila. Skupina stručnjaka postavila je pitanje kolumbijskih ili meksičkih narkobosova i istaknula potrebu kaznene uredbe, pravnoga službenoga dokumenta na državnoj i svjetskoj razini”, izjavio je za La Stampu monsignor Michele Pennisi, nadbiskup Monrealea na Siciliji, koji je i član radne skupine.

Državni odvjetnik Kalabrije rekao je za isti dnevni list da je odluka Vatikana o izopćenju vrlo važan signal.

“Crkva je ovdje jako važna, distancirati se od ‘Ndranghete’ znači izolirati je, što nije beznačajno”, dodao je.

Dnevni list la Repubblica navodi da se radi o “povijesnom zaokretu“, jer se u isti plan stavljaju korumpirani i mafijaši te podsjeća da je izopćenje najstroža kazna koju Katolička crkva priprema za svoje članove.

(Hina)


4 komentara

  • Oduvijek je bilo ko je brez grija nek baci prvi kamen! Pa da vidimo dokle bi sve islo….nebitno je ovdje vjera nacija crkva džamija partija stranke partizani ustase handzarovci o chetnicima da ne pišemo….stvarno dokle bi to sve moglo otići….

  • Auu, pa koliko bi ostalo u katolickoj crkvi ovih nasih tzv hrvatina, velikih katolika, tajkuna, poslodavaca i ostalih izrabljivaca i gonica robova? Papa svaka cast, najbolji papa u povijesti Crkve vec sada, udara po licemjerima i oni koji sramote crkvu i vjeru vec stoljecima. Nemilosrdno!

  • Najlicemjerniji u HR su HDZ-ci, razne Katoličke udruge i Vodstvo Katoličke crkve.. Povedite računa i pomozite sirotinji. Odjebite i javno prozovite imenom prezimenom tajkune i one što su im sve dali. Ajmo Biskupi ostavite se politike i BIBLIJU U RUKE..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.