Nakon suspenzije uredbe, čekanja na granicama do 30 minuta

Na graničnim prijelazima u putničkom i teretnom prometu čekanja nisu dulja od 30 minuta, priopćio je u nedjelju HAK.

U subotu navečer, u dogovoru s Europskom komisijom, suspendirana je primjena uredbe o pojačanoj kontroli na schengenskoj granici Slovenije i Mađarske prema Hrvatskoj zbog višesatnih zastoja koje je njezina primjena izazvala, a aktivirane su ciljane kontrole putnika.

U petak je na snagu stupila europska uredba kojom je ojačana kontrola provjerom putnika u raznim bazama podataka na granicama. Uvođenje sustavne provjere na unutarnjoj granici Europske unije između Hrvatske, Slovenije i Mađarske dovelo je do višesatnih zastoja i kolona na hrvatskim granicama, prenosi Hina.

Načelnik uprave za granicu u Ravnateljstvu policije Zoran Ničeno rekao je u subotu da se stari režim, odnosno da su se ciljane provjere koje su predviđene tom uredbom, počele primjenjivati na granici prema Sloveniji i Mađarskoj.

“Stari režim, odnosno ciljane provjere koje su predviđene tom uredbom su se počele primjenjivati, no važno je napomenuti da je hrvatska policija cijelo vrijeme trajanja sustavnih provjera aktivno radila na tome da su se ta popuštanja radila u skladu s dogovorom s mađarskom i slovenskom policijom i pratila kako bi maksimalno olakšala putnicima promet”, rekao je Ničeno u HRT-ovom Dnevniku 3.

Pojasnio je da su ciljane kontrole uvedene umjesto sustavnih provjera, dakle njima se sustavno provjeravaju državljani trećih zemalja, a ciljano prema nekom profiliranju samo određeni državljani EU. Ova obustava se treba primjenjivati i u Sloveniji i u Mađarskoj i u Hrvatskoj, s obzirom na to da su granični prijelazi, kao i procedure na njima, mahom zajednički.

Nova uredba od 15. ožujka, kaže, nije obustavljena već se primjenjuje u tom dijelu u smislu ciljanih kontrola, a sustavne provjere su ukinute i radit će se tijekom ovoga tjedna da se dogovori točno koji će to biti periodi u kojima će sustavne kontrole biti u primjeni.

Nakon što je u subotu povjerenik Europske unije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos upoznat s problemima koji su doveli do nerazmjernoga učinka na protok prometa, dogovoreno je da se privremeno derogira primjena Uredbe za granične prijelaze na unutarnjoj granici prema Sloveniji i Mađarskoj.

Slovenija je u subotu najavila da će sljedeći tjedan detaljno izvijestiti Europsku komisiju o problemima koji su se pojavili na graničnim prijelazima s Hrvatskom kada je uvedena sustavna kontrola schengenskih granica te predložiti neke izmjene te uredbe, za koju je hrvatska policija u subotu navečer rekla da je u dogovoru s EK privremeno ukinuta.

“Slovenija će idući tjedan Europskoj komisiji poslati temeljitu informaciju o prilikama koje je zadnja dva dana izazvalo provođenje uredbe o schengenskim granicama”, kazao je u subotu navečer za slovenske medije Boštjan Šefic, državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova.

On je rekao da je Slovenija unaprijed ukazivala na moguće probleme s primjenom uredbe o sustavnoj kontroli dokumenata ne samo državljana trećih zemalja nego i državljana EU-a, te predlagala promjene, ali da to nije prihvaćeno.

Priznajući kako su mjere za veću sigurnost potrebne, ipak je naglasio da bi se njihova primjena trebala “prilagoditi životnim potrebama“, te je tako istaknuo da će, među ostalim, Slovenija Europskoj komisiji predložiti da iz sustavne kontrole granice bude izuzeto lokalno stanovništvo i dnevni migranti kojima bi sustavna i striktna primjena uredbe mogla zagorčati svakodnevni život, javlja Hina.

Šefic je rekao i da dodatni problem stvara činjenica da Hrvatska još nema pristup Schengenskom informacijskom sustavu (SIS) pa putnike treba provjeravati i na slovenskoj i na hrvatskoj strani granice.

“Ako Hrvatska do lipnja dobije pristup SIS-u, sustavna kontrola schengenske granice odvijat će se nešto lakše”, kazao je Šefic.

(Fena)
1 komentar

  • Ma sta je to dugo!!! Steta sto ne mogu poslat sliku da vidite koliko se ceka prid Gothardtunnel!!Dva sata!! A dije granica !Mi tribamo prid Blagdane cetiri do pet sati ,a nekad i vise do granice Chiassa!!! Od stana do granice 250.km. Samo kad i cujem da dugo cekaju u Hrvatskoj!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.