Ustavni sud jasan: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je u petak da hrvatski predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

Polazeći od navedenog, Ustavni sud upozorava sve sudionike izbora održanih 17. travnja da pri predlaganju budućeg mandatara za sastav vlade moraju biti svjesni te činjenice. Ustavni sud o tome će, po potrebi, donijeti posebnu odluku, kazao je Šeparović.

Za tu je odluku glasovalo devet ustavnih sudaca, protiv su bili suci Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec, a sutkinja Ingrid Antičević Marinović nije došla na sjednicu. Troje sudaca koji su bili protiv ovog, ali i ranijeg upozorenja Ustavnog suda, najavili su izdvojena mišljenja koja će biti objavljena na internetskoj stranici suda.

U priopćenju objavljenom na stranici Ustavnog suda stoji da od 18. ožujka kada su SDP i Milanovića upozorili da ako želi sudjelovati u izborima mora podnijeti ostavku, nisu željeli do dana održavanja parlamentarnih izbora novim upozorenjima ili priopćenjima utjecati na volju birača. Naglašavaju i da ni današnjim upozorenjem, neovisno o ustavnopravno neprihvatljivom postupanju predsjednika Republike Hrvatske, ne dovode u pitanje volju birača.

Ustavni sud u petak je odlučio da Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno sudjelovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na predsjedničku dužnost doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće vlade kao ni premijer, piše Hina.

Šeparović je kazao da je Milanović, za razliku od SDP-a, kršio upozorenje Ustavnog suda od 18. ožujka i izrijekom ponavljao da je u kampanji kao budući predsjednik vlade.

Takvim izjavama i postupanjem Milanović se stavio u položaj sudionika u parlamentarnim izborima, što on po svom ustavnom položaju dok je predsjednik Republike ne može biti, zaključio je Ustavni sud. Dodaju da je ustavni položaj predsjednika Republike Hrvatske nespojiv s položajem sudionika u izborima za Hrvatski sabor.

Ustavni sud ističe da su izborni postupci uvijek najvažniji test privrženosti istinskoj političkoj demokraciji koja je utjelovljena u Ustavu. Tijekom cjelokupne izborne kampanje Milanović je postupao suprotno Ustavu te je doveo u pitanje vladavinu prava i demokratski višestranački sustav kao najviše vrednote Ustava, zaključio je Ustavni sud.

Stoga, polazeći od svojih ustavnih ovlasti u postupku nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora, kao i svojih općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava, Ustavni sud utvrđuje da se svojim izjavama i ponašanjem predsjednik Republike Hrvatske, a da prethodno, u skladu s Upozorenjem od 18. ožujka 2024., nije podnio ostavku na dužnost predsjednika Republike, doveo u poziciju da ne može biti ni mandatar za sastav buduće vlade ni predsjednik vlade, navodi se u odluci Ustavnog suda.

Milanović se prvi put oglasio nakon izbora: Hrvatski Ustav je jasan

(www.jabuka.tv | Foto: Edina Zuko/PIXSELL)

20 komentara

 • Ni grmalj Grbin, ne masni Anemičnjak, ni proštavi Muljanović nisu pogodni za premijera. Samo neki pravi Hrvat iz Domovinskog pokreta!

 • Ciji Ustavni Sud, HDZ-ov Ustavni sud? Nikakve zakonske prepreke nema da bude premijer, ako se tako uspiju dogovoriti i ako zeli, Ustavni sud nije iznad volje naroda i Sabora.

 • Ovo je postalo strašno za gledati. Nigdje u demokratskom svijetu se ovakvo što ne dešava da jedan predsjednik jedne države se izravno mješa u izbore bilo potporom jednoj struji bilo dase kao takav kandiduje kao premijer. On stvarno ili ga je dokrajčila konzumacija ili ga je pogodio teški poraz reke pravde pa skroz prolupo ali kad neće on da da ostavku treba ga silom skinuti za njegovo ali i naše dobro i spakovat ga u bilu košulju a potom sobu obloženu zaštitnom gumom. Nerazumim u čemu je problem , mogo je dati fino ostavku kad ono 2metra govana nema muda da povede sdp u izbore. Mogo je fino pobjediti i postati premijer. On je koliko znam i sada predsjednik i po tome nemože biti ništa sem predsjednik koji će nekom mandataru dati mandat za sastavljanje vlade a nemože nikako sam sebi dati i normalno je isto tako da nemože tek onda dati ostavku kad mu govno grbiš donese 76 potpisa. To što se oni nemogu pomiriti dasu jednostavno jad i bijeda politička to su sami krivi. Nevjerovatno štasu spremni napraviti da dođu na vlast. Ne samo da narko šmrko vrijeđa ljude koji su glasali za hdz nego ako pustiš budalo dovest će do građanskog rata. Ovo je stvarno strašno i neviđeno u ovakvom obliku. Ljevica je odbacila maske i pokazala koje i šta je , tko god je za njih glaso slika im je i prilika. Jer ko toleriše ovakvo ponašanje ili čak opravdava mora biti istog odgoja. Da imaju karakter i obraz šmrcavac bi dao ostavku i preuzeo opet sdp ,ono smeće od 2 metra bi priznao poraz i odstupio te pustio drugog ko ima muda voditi jednu stranku ali ovako su ko mala dica što nisu dobili lizalo. Jad i bjeda , ništa drugo nego jad i bjeda

  • Bravo za komentar u 18 i 56.
   Sve si rekao točno i pravedno.Za luđaka je jedino mjesto ludnica a za sve ove koji ga podržavaju je također mjesto u ludnici samo što Milanovića treba ostaviti na odjelu intenzivne njege a ove druge na blazim odjelima tipa A, B,C ili D ukoliko ih ima toliko.

 • Trebali su donijeti odluku da nemože obnaŝati viŝe nikakvu dužnost….zato ŝto je kao predsjednik Republike zavađao Narod.

 • Tko misli da je Hrvatska demokratska nezavisna drzava, taj je genija. “Kiflica” je u rukama Titini i. sprdaka, di zivot za Hrvatskog domoljuba lici na Hitchcockov film. Tako namjerno iseljavaju domoljube i zive na njihovom novcu iz “dijaspore” vec desetljecima. Sjeverna Koreja ima vise postovanja prema svom puku. Oni barem moraju ostati u njoj.

 • podrzavam odluku suda da predsjednik drzave ne moze u izbornu utrku za premijera, ali ovdje je sud otisao korak dalje da zabranjuje milanovicu biti premijer cak i u slucaju da podnese ostavku na mjesto predsjednika.
  znaci, eksplicitno se zabranjuje osobi zoranu milanovicu, a ne predsjedniku drzave. hdz sa plenkovicem nas vraca u neka davna, mracna vremena za koja smo mislili da su iza nas.

  • drug zoki je nar.oman i kao takav nesmije imati nikakvu javnu duznost. To sto je slucajni predsjednik nedajemu pravo da vuce uz nos

 • Kako narkić može biti mandatar ili premijer ,kada je trenutni predsjednik ,triba je podnit ostavku i ući u borbu ,a rospiya nema yayca,crveni ziheraš,”slučajna država,mi ili oni napad na RVI DR u crkvi sv Marka svastika Poljud i još mnogo toga”

 • Sa ovom odlukom Ustavni Sud je pogodovao SDP-u ….da lakŝe sakupi 76 Mandata.

  Jer je poznato da i drugi izvan HDZ žele imati svoje Premijere.

 • A ne smeta vam izdaja Anemičnog diktatorčića i mrzitelja Hrvatske Plen Ki Muna? Prištavi narkoman je prmazan svim bojama, ali je dezerter s Hvara puno podmukliji i gori od njega.

  • Daj ne rise Plenki je ”gori” jeli jer je poboljšao standard Hrvatske, Hrvatsku priključio sto posto tamo gdje jedino i treba da bude – u društvu visokorazvijenih EU i zapadnih zemalja, digao je plaće svima, privukao silu projekata, poticaja i razvojnih sredstava, to što ima svoje mane nisu ni 0,00001 posto khretenluka i jugosmrada od ovih predvođeni narrkićem Milanovićem i sličnom jugo gamadi. Ovdje biraš između dvije strane nema treće strane: ili je Hrv. na zapadu i uz zapad ( a što jest naravno i Bogu hvala) ili je uz ushrani i shugavi bijedni istok i sve koji gravitiraju istoku. Obično su takvi krheteni poput tebe i sličnih koji pljuju kontra EU-a zapada i slično, a veličaju svoju ushranu mhajcicu rusiju i ushrane istočne zemlje – ogavni licemjeri jer vidi čuda svi bi vi išli i idete i hrlite raditi i živiti u taj vaš ”masonski” zapad i zemlje EU-a pa i u SAD, obožavate eure i dolare, a ne pada vam na pamet ići živiti i raditi u recimo Rusiju, Iran, Srbiju i slično. Samo ta stavka pokazuje neviđenu licemjernost i jad i čemer naših pojedinaca koje treba shutnuti nogom i poslati nek idu ratovat za Putlera kad već tako štuju njega, ali ga štuju licemjerno. Ghovna domaća. Hrvatska naprijed – uz EU, zapadnu Europu i SAD – kontra svih istočnjaka i istočnjačke ghamadi!!!

 • Sad će pasti maske, da vidimo kako će sad nakon izbora Milanović stati uz Hrvate iz BiH. Kad će nas opet spomenuti. A neka se stide svi koji su stali iza ovog mrzitelja svega Hrvatskog kojemu je glavni savjetnik jugoslovenčina Orsat Miljenić. Nisu nami problem srbi nego jugosloveni kojima se teško odreći privelegija koje su im imali očevi i djedovi , pa su i oni na njihovim stazama revolucije.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.