BiH: Porez na dohodak izdvajat će 10 posto zaposlenih

Na prijedlog Federalnoga ministra zdravstva, Vlada FBiH donijela je odluku o izdvajanju sredstava u Fond solidarnosti Federacije BiH za 2017. godinu, piše Večernji.ba.

Broj pacijenata sve veći

U cilju osiguranja sredstava federalne solidarnosti, za financiranje prioritetnih vertikalnih programa zdravstvene zaštite od interesa za Federaciju BiH i pružanje prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti na teritoriju FBiH, u 2017. godini bit će izdvajano 10,2 posto ukupnih prihoda ostvarenih na osnovi doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje.

Od ukupno obračunatoga iznosa, 89,8 posto bit će usmjereno na propisane račune zavoda zdravstvenoga osiguranja županija, a 10,2 posto na propisani račun izdvojenih sredstava Fonda solidarnosti FBiH Zavoda zdravstvenoga osiguranja i reosiguranja FBiH. Ovom odlukom osigurava se zakonit, kontinuiran i transparentan način prikupljanja sredstava federalne solidarnosti s naglaskom na obveznost izdvajanja ovih sredstava u određenom postotku prilikom svake uplate doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje.

Sredstvima Fonda solidarnosti Zavoda zdravstvenoga osiguranja i reosiguranja FBiH financira se najsloženije zdravstvene usluge i nabavu lijekova za liječenje teških oboljenja. Broj oboljelih od malignih bolesti konstantno raste, a više od 12.000 oboljelih od raznih vrsta malignih oboljenja trenutačno se liječi preko Federalnoga fonda solidarnosti. Imamo problema s inovativnim lijekovima, prije svega, onima koji su iznimno skupi. Riječ je o lijekovima koji po pacijentu iznose i do 150.000 KM godišnje, međutim, Fond ne može udovoljiti svim pacijentima kojima je to preporučeno. Prema dostupnim podacima Zavoda zdravstvenoga osiguranja i reosiguranja FBiH, samo u 2014. godini Fond solidarnosti financirao je liječenje izvan granica BiH za 224 osobe.

Izvori financiranja

Tijekom 2015. godine, samo u prvih šest mjeseci toliko je osoba otišlo na liječenje. U prošloj godini povećan je značajan broj zahtjeva za liječenja u inozemstvu u odnosu na prethodne godine. Naime, podneseno je više od 500, a odobreno 430 zahtjeva. Određen broj zahtjeva nije odobren jer nisu bili u skladu s pravilnikom o liječenju u inozemstvu.

Također, evidentna je i činjenica prema kojoj je poslovanje Federalnoga fonda solidarnosti iz godine u godinu opterećeno i stalnim pritiscima proširenja djelatnosti toga fonda s financiranjem novih oblika visoko diferencirane zdravstvene zaštite, odnosno financiranjem novih prioritetnih programa zdravstvene zaštite od interesa za Federaciju BiH. Zbog stalnoga povećanja broja pacijenata s indikacijom za korištenje citostatika, a riječ je o skupim preparatima, već dulje vrijeme su intenzivirane aktivnosti da mjerodavne institucije u Federaciji BiH iznađu načina za povećanje novca za Federalni fond solidarnosti.

Inicirano je i formiranje fonda za nabavu skupih lijekova, među kojima bi bili i citostatici, a koji bi se financirao novcem iz drugih izvora, primjerice trošarina na duhan i alkohol, povrata PDV-a. Inače, na listi za liječenje malignih neoplazmi (citostatici) nalazi se 67 lijekova s više od 157 različitih oblika i jačina.

(www.jabuka.tv)1 komentar

  • Ti će dobiti i mirovine one od 2170 KM plus još 500 KM tj.2670 KM po novom Zakonu Pio Mio
    a devedeset posto ljudi će dobiti 326 KM ako odrade 40 godina i dožive 65 godina života. Bravo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.