Nabava okončana: Putovnice u BiH će se nastaviti normalno izdavati

U ponedjeljak je između Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) i kompanije Mühlbauer d.o.o iz Banjaluke potpisan ugovor o nabavi putovničkih knjižica.

Ovim je definitivno okončan postupak nabave i sada je sigurno da će se kontinuitet izdavanja putovnica normalno nastaviti i nakon 21. ožujka, do kada je na snazi sadašnji okvirni sporazum.

U pregovaračkom postupku, koji je 20. veljače počeo pozivom za dostavljanje zahtjeva za sudjelovanje u nabavi putovničkih knjižica, sudjelovale su kompanije Gemalto iz Francuske, UAB Garsu pasaulis iz Litve i Mühlbauer d.o.o iz Banja Luke.

Nakon što je francuska kompanija Gemalto odustala od žalbe, koju je prvobitno uložila u ovom postupku, izvršena je ocjena blagovremeno dostavljenih zahtjeva za sudjelovanje i utvrđeno da druge dvije kompanije ispunjavaju uvjete za nastavak postupka, prenosi Bljesak.info.

Litvanska firma je u daljnjem tijeku postupka odustala od sudjelovanja jer nije mogla ispuniti tehničko-tehnološke uvjete pa su pregovori provedeni sa kompanijom Mühlbauer d.o.o, koja je i izabrana kao najpovoljniji ponuđač.

Predmet ugovora koji je danas potpisan između IDDEEA-e i kompanije Mühlbauer d.o.o iz Banja Luke je izrada i isporuka maksimalno 550.000 komada putovničkih knjižica. Trajanje ugovora je 12 mjeseci, a vrijednost za navedenu količinu putovničkih knjižica iznosi 10.997.415,00 KM s PDV-om, s tim da će dobavljaču biti plaćena samo količina putovnica koja bude izrađena, što zavisi od broja podnesenih zahtjeva kod nadležnih organa.

Okončanjem ovoga postupka nabave riješena je višemjesečna neizvjesnost oko osiguravanja putovničkih knjižica za građane Bosne i Hercegovine i osiguran nastavak kontinuiteta izdavanja putovnica nakon isteka trogodišnjega okvirnoga sporazuma sa sadašnjim dobavljačem.

Prekid u izdavanju putovnica ugrozio bi osnovno pravo građana na slobodu kretanja, bilo bi narušeno povjerenje u dokumente Bosne i Hercegovine i eventualno u pitanje dovedeno održavanje bezviznoga režima, a materijalna šteta koju bi pretrpjeli građani i državni proračun bila bi ogromna.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.