BiH 90. na svijetu po sreći, susjedne zemlje uglavnom ispred

UN-ova inicijativa Mreža rješenja za održivi razvoj (SDSN) objavila je šesto godišnje izvješće o sreći u svijetu, uz koje je i ljestvica zemalja na kojoj su zemlje poredane prema tomu koliko su njihovi građani sretni, prenose mediji.

Lista je sastavljena na temelju globalnoga istraživanja u 157 država, a ispitanici su stupanj sreće ocjenjivali od 0 do 10, pri čemu nula predstavlja najgori, a deset najbolji mogući život.

Norveška je u ovogodišnjem izvješću zauzela prvo mjesto s prosječnom ocjenom 7,53, ispred Danske (7,52) koja je lani bila najsretnija zemlja. Treći je Island, a u prvih deset još su i Švicarska (koja je bila prva prije dvije godine), Finska, Nizozemska, Kanada, Novi Zeland, Australija i Švedska.

Bosna i Hercegovina je na 90. mjestu s ocjenom 5, 18, a od susjednih joj zemalja na 83. mjestu su Crna Gora s ocjenom 5, 23, zatim Hrvatska na 77. mjestu (5, 29), Mađarska na 75. ( 5,32), Srbija na 73. (5,39), Slovenija na 62. (5,75), te Italija na 48. (5,96).

Najnesretnijih pet država na svijetu su Ruanda, Sirija, Tanzanija,Burundi i Srednjoafrička Republika, gdje se sreća na skali do deset ocjenjuje trojkama.

“Sretne su zemlje one koje imaju zdravu ravnotežu napretka, socijalnoga kapitala (razina povjerenja u društvo), povjerenja u vladu i najmanju nejednakost”, istaknuo je ravnatelj SDSN-a Jeffrey Sachs.

Sjedinjene Države su na 14. mjestu, jednom niže nego lani, Njemačka je 16., Britanija 19., Francuska 31. Odlično je plasirana Kostarika, na 12. mjestu, što je dokaz da za sreću nije potrebno biti ekonomska velesila.

(Fena)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.