Muškarci u BiH se gotovo dvostruko više žale na mobbing od žena

Misija OESS-a u BiH objavila je izvješće kako bi predstavila zaključke zasnovane na analizi sudske prakse u predmetima diskriminacije u BiH.

Izvješće obuhvaća razdoblje od sredine 2018. do sredine 2021. godine i nastavak je aktivnosti Misije u okviru praćenja rada pravosuđa u oblasti jednakosti i nediskriminacije od usvajanja Zakona o zabrani diskriminacije (ZZD) 2009. godine, a dopunjen je 2016. godine.

Više od tisuću presuda

Istraživanje Misije o percepciji javnosti pokazuje još uvijek nisku razinu svijesti i razumijevanja antidiskriminacijskog pravnog okvira.

Evidentan je i nedostatak povjerenja u institucije koje su zadužene za postupanje u predmetima diskriminacije, navodi se u izvješću. Prema istom istraživanju, većina onih koji dožive diskriminaciju to ne prijavi.

Ipak, zabilježen je porast broja predmeta diskriminacije (posebno onih koji su pokrenuti protiv tijela vlasti), i to po broju podnesenih tužbi i donesenih presuda, piše Večernji list.

Mali proizvođači s Blidinja i Sutjeske dobili vrijednu opremu i edukacije 

Nadalje, podaci iz Sustava za automatsko upravljanje predmetima u sudovima (CMS) Visokog sudbenog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH ukazuju da je u razdoblju od 2009. do 2021. godine doneseno više od 1.000 meritornih odluka primjenjujući odredbe Zakona o zabrani diskriminacije, uključujući najmanje 973 presude, s evidentnim porastom tijekom godina, stoji u izvješću.

Kako se navodi u analizi, kada se pregledaju presude u kojima su muškarci i žene individualni tužitelji, muškarci kao tužitelji (30,5%) brojniji su od žena (18,6%) u odnosu na ukupan broj presuda, što još jednom potvrđuje dosadašnje trendove nejednake zastupljenosti spolova.

Žene diskriminiranije

Konačno, može se primijetiti da se pravne osobe pojavljuju kao tužitelji u 4,1% predmeta diskriminacije obuhvaćenih ovom analizom. U BiH postoje različiti stavovi o zaštiti pravnih osoba od diskriminacije; ZZD nudi zaštitu ovoj skupini, za razliku od antidiskriminacijskih odredbi Ustava RS-a.

Mobbing je jedan od najčešće prisutnih – od svih ostalih – oblika diskriminacije, i u skladu s ranije utvrđenim trendovima, tužitelji u ovim predmetima češće su muškarci (66 posto) nego žene (35 posto).

U općini Stolac počela jedna od najvećih poljoprivrednih investicija u Hercegovini

Ne postoji razlog za vjerovanje da su žene manje podložne mobbingu od muškaraca. Zapravo, podaci iz prethodnih analiza ukazivali su da su uopćeno žene u Bosni i Hercegovini češće izložene raznim vrstama diskriminacije od muškaraca. Ostaje pitanje zašto je manje vjerojatno da će žene pokrenuti tužbe za zaštitu od diskriminacije.

Ranije utvrđeni razlozi vrijede i dalje. Naime, ranjivim i marginaliziranim kategorijama žena moglo bi biti teže pristupiti sudovima, djelomično zbog strukture tržišta rada, obiteljskih obveza, nedostatka pristupa prijevozu i ostalih ekonomskih barijera, navodi se, prenosi Večernjak.

U izvještajnom razdoblju zabilježen je značajan broj presuda koje se odnose na invaliditet (52,1%) i starosnu dob (4,2%) kao osnove diskriminacije. Analizirana sudska praksa u BiH pokazuje da se obje ove osnove najčešće vode u postupku kao izravni oblici diskriminacije.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

  • Đaba vam svi komentari ako necete pokazati zube a pod uvjetom da znate da ste u pravu… argumentirana treba biti i rasprava kao i konentari koje ostavljate…

 • Nema nizeg oblika zivota od gazdinog ulizice koji maltretira svoje radne kolege da bi dobio pohvalu od gazde. Rani se jadnice jadni.

 • Anta djelim tvoje mišljenje ulizice i jadne gazde dovele su nas da biramo umriti dostojanstveno ili biti robovi i lažovi bez dostojanstva,ovo ni njima ni nama ne donosi dobro,niti Mira,budimo čovječni i cjelokupni svijet će biti i duhovno i vizualno bolji!

 • Najčešće se mali jadni šefići, koji obično nemaju dovoljno znanja, iživljavaju na radnicima i tako ubiru jeftine poene. Ne znaju jadnici da je život prolazan. Budi prema svakome čovjek koliko je moguće jer ima i prgavi bezobrazni radnika. Tako ni šef nije uvijek kriv. Šefovi koji imaju znanja ne boje se za egzistenciju jer uvijek mogu naći posao. Zato je njihovo ponašanje očinsko, savjetničko. Hvala Bogu do neba na dvoje šefova koji se ponašaju ljudski. Na dva prethodna posla bili su sve samo ne ljudi. Zato ove sadašnje uvijek uključim u molitvu za obitelj. Molite ljudi za dobre ljude, pametne, školovane koji ne varaju na ispitima, ljude koji se boje Boga, ljude koji imaju razumijevanja za probleme radnika. Radnici radite kao da radite za svoju firmu. Uz molitvu svima će biti bolje, svi će znati gdje im je mjesto, neće se prihvaćati posla za kojeg nisu sposobni, manje če biti zlobe među narodom. Ovaj ubojica u Srbiji je bio dobar đak ali kažu nije podnosio da je itko bolji od njega i na kraju zloba zavila u crno nekoliko obitelji ali njega i njegovu najviše. Zato je Zavist smrtni grijeh. Borite se za sebe molitvom.

  • Poučavajući mnoštvo Isus će: “Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga Oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce Njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani? Budite, dakle, savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski.”

   Mt 5,43-48

   Kakva bola molitva samo za onog ko ti je dobar?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.