Mali proizvođači s Blidinja i Sutjeske dobili vrijednu opremu i edukacije 

Dvadeset malih proizvođača s područja Parka prirode Blidinje i Nacionalnog parka Sutjeska dobili su vrijednu opremu za jačanje malih lokalnih biznisa.

U okviru projekta AID 012003 – NaturBosniaHerzegovina: zaštićena područja i održivi razvoj kojeg  financira Talijanska agencija za razvojnu saradnju (Agenzia Italiana per la Cooperazione allo Sviluppo – AICS), a implementira talijanska organizacija CISP (Comitato Internazionale per lo Sviluppo dei Popoli) s talijanskim i bh. partnerima, Udruga za poduzetništvo i posao LiNK je realiziralo niz aktivnosti na razvoju poduzetničkih inicijativa unutar zaštićenih područja Park prirode Blidinje i Nacionalni park Sutjeska.

Foto: Udruga LiNK

U sklopu projekta radilo se na jačanju poduzetničkih kompetencija unutar zaštićenih područja Park prirode Blidinje i Nacionalni park Sutjeska kroz realizaciju treninga Pokreni svoj posao po metodologiji Međunarodne organizacije rada, te dodjelu mini grantova vrijednosti do 5.800 KM za jačanje malih lokalnih biznisa u sektorima: poljoprivreda, ugostiteljstvo, smještaj, turističke usluge s ciljem poboljšanja i diverzifikacije turističke ponude u dva zaštićena područja. 

Projektom smo udružili male proizvođače s područja Nacionalnog parka Sutjeska i Parka prirode  Blidinje i omogućili da rade i urade za sebe ono što najbolje znaju, poručila je Alisa Gekić, izvršna direktorica Udruge LiNK. 

”Pokreni svoj posao”: 20 malih proizvođača opremljeno i educirano za  bolje poslovanje 

U okviru projekta 20 malih proizvođača s područja Parka prirode Blidinje i Nacionalnog parka Sutjeska je prošlo kroz program izgradnje poduzetničkih vještina ”Pokreni i unaprijedi svoj posao”, dobilo grant podršku ukupne vrijednosti 30.000 eura za nabavku opreme, te mentoring s ciljem razvoja biznisa.  

Foto: Udruga LiNK

Prilike se u životu pružaju razne, ali se prava prilika pruži jednom u životu. I mi smo je iskoristili i sudjelovali smo u ovom programu, naglasio je Milan Gagović iz domaćinstva “Zdrava hrana Gagović” iz Foče.  

Tragala sam dugo razmišljajući što učiniti i što uraditi, ali evo bez dileme kažem sebi – stvarno se isplatilo, poručila je Daliborka Grčić iz domaćinstva Grčić u Gacku.  

Upravljanje zaštićenim područjima BiH u skladu s EU standardima  

Cilj projekta ”NaturBosniaHerzegovina” bio je ojačati upravljanje zaštićenim područjima u BiH u skladu sa standardima EU, s fokusom na zaštitu biodiverziteta i promociju njihovih turističkih potencijala, doprinoseći održivom razvoju zemlje. 

Foto: Udruga LiNK

Projekt implementiraju: Talijanska organizacija CISP (Comitato Internazionale per lo Sviluppo dei  Popoli), Nacionalni park Parco Nazionale d’Abbruzzo Lazio e Molise, Agencija Agenda 21, Centar za bionaturalistička istraživanja (Ce.S.Bi.N), Sveučilište Perugia (l’Università degli studi di Perugia), Institut za zaštitu i istraživanje ( l’Istituto Superiore per la Protezione e la Ricerca Ambientale – ISPRA) , Udruga Visit Blidinje, Udruga Slow Food Trebinje – Hercegovina te Udruga za poduzetništvo i posao LiNK  Mostar. 

Kroz realizaciju projekta ostvareni su značajni rezultati na jačanju upravljanja zaštićenim područjima u BiH u skladu sa standardima EU, s fokusom na zaštiti biodiverziteta i promociji njihovih turističkih potencijala, doprinoseći održivom razvoju zemlje. 

Foto: Udruga LiNK

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.