Hrvatska dala podršku Rezoluciji o Srebrenici

Hrvatska se, kao i brojne druge članice EU-a, pridružila kosponzorima Rezolucije o Srebrenici čiji su predlagatelji Njemačka i Ruanda, a o kojoj bi Opća skupština UN-a trebala glasovati u svibnju.

Usuglašeni prijedlog rezolucije upućen je predsjedniku Opće skupštine UN-a Dennisu Francisu.

Rezolucija poziva da se 11. srpnja uspostavi kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, još jednom osuđuje sve postupke kojima se veličaju počinitelji ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida utvrđenih presudama međunarodnih sudova, ističe važnost dovršetka postupka potrage za posmrtnim ostacima preostalih žrtava koji do sada nisu pronađeni i poziva na nastavak procesuiranja počinitelja genocida koji su još na slobodi.

Rezolucijom se kani pozvati sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida, poštuju međunarodno običajno pravo o sprječavanju i kažnjavanju genocida uz poštivanje relevantnih odluka Međunarodnog suda pravde (ICJ).

Od glavnog tajnika UN-a traži se uspostava programa informiranja pod nazivom “Genocid u Srebrenici i Ujedinjeni narodi”, koji bi trebao biti u primjeni već uoči naredne godine kada se obilježava 30. obljetnica tog zločina.

Sve države-članice UN, kao i nevladine udruge i civilno društvo, predlagatelji rezolucije istodobno pozivaju na odgovarajuće aktivnosti u znak sjećanja i odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine.

Srbija se pak usvajanju rezolucije odlučno protivi i poduzima sve ne bi li što veći broj članica UN-a uvjerila da barem ostanu suzdržane pri glasanju na Općoj skupštini, piše HRT.

Usuglašen završni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

(www.jabuka.tv)

15 komentara

 • Hrvatskoj politici nisu partneri Hrvati bih nego bošnjaci muslimani.Sada ide na red genocida Jasenovac.Pripremite se.Mozda je to i bio cilj današnje hrvatske politike tj.stvaranja nove Juge, a ukidanja Hrvatske.Tko ni bio pametan u ovom zamršenom svijetu.To sve radi država koja je napravila najveći genocid u povijesti svijeta.Zapocela 2 svjetska rata i ugušila sa plinom 6 miliona Židova. Pametnom dosta.

 • Nije Njemačka započela prvi svjetski rat, a šta bi to po tvome naši istočni susjedi trebali biti nekažnjeni za zlo koje su radili. Pod plaštom jugoslavije su provodili velikosrbsku politiku. Osjetio sam na vlastitoj koži , prema tome ne govori o stvarima u koje nisi upućen. Osobno ne volim njemačku a tebi želim svako dobro.

  • Sjedi kec, njemacka jest odgovorna za 1. pa tako i 2. svijetski rat i ako nije izravno prva pocela mozda nego je to bila tadasnja austrija, a sta su to austrijanci? Isto je to.

   • Atentatom kojeg je počinio naš istočni susjed je počeo taj rat. 90-ih su ponovno započeli ratove u bivšoj jugoslaviji . Jeli vam jasno da ne odustaju od projekta velike srbije.

  • Anonimno 8:59….
   Princip je bio povod za 1 svjetski rat samo se
   čekao razlog.
   Austrija uz potporu Njemačke započela prvi svjetski rat . Njemačka plava krv je krivac za oba svjetska rata.Napoleon vojskovođa, a Hitler zločinac, a oba ista.

 • Vise ima povratnika bosnjaka na prostoru gdje ih je Vojska RS protjerala nego povratnika hrvata gdje su ih pripadnici Armije BiH protjerali. Po procentualno broja stanovnika hrvati su ti koji su najvise protjerani sa svojih Ognjista u YBiH. Kako u RS tako i u današnjoj Gederaciji. RH sve cini da se ti ljudi , hrvati nikad ne vrate na svoja Ognjista. Bosnjaci od Federacije prave svoj cisto etnički entitet a u konacnici zele islamsku BiH.

 • Jasenovac nije nikada nigdje presuđen oficijenno da se tu desio Genocid.
  U Srebrenici je bio Genocid jer su tako presudili Sudovi UN-a.

  • niti je u jasenovcu bilo genocida niti u srebrenici , genocid je bio nad armencima od strane turaka i sada u gazi od strane izraela. Paradoks je dasu prva dva nazvana genocidom a ova druga dva nisu. To je pravda sto vlada danasnjim svijetom

 • Titini zlikovci ubili 600.000 Hrvata. To za Hrvatske izdajnicke Partizancine i Jugoslavencine nije genocid. Jos im kosti dan danas leze po rudnicima, mocvarama, spiljama, tavanima, jamama. Vapaj za krscanski pokop, hrvatsku Jugobandu ne zanima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.