Mnoge namirnice jestive i nakon isteka roka trajanja

Datumi o isteku roka koji se nalaze na namirnicama često su nerazumni, a mnogi proizvodi mogu se koristiti i nakon što istekne rok za upotrebu, pokazala su testiranja Greenpeacea.

Prema ovoj organizaciji oko 280.000 tona kruha, povrća, tjestenina i sličnih namirnica u domaćinstvima završi u smeću umjesto u tanjuru, piše Indikator.ba.

Tri od osam proizvoda koje je testirao Greenpeace – jogurt, soja jogurt i tofu – bili su potpuno jestivi i dvanaest tjedana nakon isteka roka trajanja.

Ispitivana jaja održala su se deset tjedana duže od predviđenog datuma isteka trajanja. Za Gudruna Obersteinera iz Instituta za gospodarenje otpadom na Sveučilišto poljoprivrednih znanosti u Beču rezultati testiranja nisu iznenađujući, izvijestio je Standarad.

Ovaj Institut je ustanovio da jedno austrijsko domaćinstvo u prosjeku godišnje baci hrane u vrijednosti od oko 263 eura. Razlozi za to su nedostatak pregleda u domaćinstvima, nedostatak stručnosti među potrošačima, ali i činjenica da hrana čini samo oko dvanaest posto kućanskih izdataka, za razliku od prethodnih desetljeća kada su ovi troškovi bili mnogo veći.

Greenpeace stručnjak Herwig Schuster smatra da treba proširiti popis izuzetaka kad je u pitanju rok trajanja za sol, šećer, voće, rižu i rezance. U Ministarstvu zdravstva, međutim, mišljenja su da je važnije educirati potrošače o tome što je najbolje konzumirati, a da roba ne bude neprikladna za uporabu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.