Mikulić reagirala na optužbe: Alfa je vršila pritsak na Ministarstvo, ali i na mene i moju obitelj

Na redakciju portala Jabuka.tv stigla je reakcija ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH Ružice Mikulić na priopćenje nakladničke kuće “Alfa” iz Mostara koja je u ponedjeljak objavila kako su podnijeli kaznenu prijavu protiv Mikulić.

Odmah po objavljivanju priopćenja mostarske nakladničke kuće u javnosti, portal Jabuka.tv je zatražio komentar resorne ministrice u ŽZH Ružice Mikulić, a ona je dva dana kasnije poslala priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

Temeljem objavljenog članka pod naslovom:

(“Naklada Alfa d.o.o. Mostar podnijela je kaznenu prijavu protiv ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽZH Ružice Mikulić zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo “nesavjestan rad u službi” te “povreda ravnopravnosti u vršenju gospodarske djelatnosti”)

imamo potrebu očitovati se kako slijedi:

Jako nas žalosti činjenica što je ovakvim neselektivnim i netransparentnim djelovanjem, prenošenjem jednostrane informacije i duboko omalovažavajući činjenice, Naklada Alfa bacila negativno svjetlo na plemenitu i za djecu/obitelji jako vrijednu akciju, kojom je jedino Županija Zapadnohercegovačka u cijeloj Bosni i Hercegovini uspjela osigurati sredstva za besplatne udžbenike za sve učenike prvih pet razreda osnovne škole.  

U prvom dijelu priopćenja Naklade Alfa spominju se iznosi navodne štete po nakladnika i po roditelje, međutim ne navodi se kako je šteta načinjena (nema argumenata na koje se može dati očitovanje). Upućenom čitatelju koji kritički promišlja, ovo izgleda kao insinuacija nezadovoljne nakladničke kuće, koja je možda očekivala više…. Spominje se i Pravilnik o obveznim udžbenicima i pripadajućim dopunskim sredstvima za osnovne i srednje škole u ŽZH. Jedinu štetu koju je navedeni Pravilnik učinio nakladničkim kućama jest da je smanjio broj radnih bilježnica (propisao uz koje predmete se mogu koristiti a uz koje ne), te na taj način olakšao roditeljima početak školske godine.

Moramo naglasiti i da je u vrijeme donošenja tog Pravilnika, Naklada Alfa vršila pritisak na Ministarstvo kako se isti ne bi donio.

Dalje se spominje kako su oštećeni roditelji učenika jer su promjenom udžbenika morali kupovati nove radne bilježnice. Kako je svima poznato, radne bilježnice se zovu “radne” iz razloga što se popunjavaju te ih roditelji kupuju svake godine, bez obzira od kojeg su nakladnika.

Odabir udžbenika su nazvali “naglim”, iako isti nije vršen zadnjih najmanje pet godina a po zakonu se može vršiti nakon najmanje tri godine. S druge strane, nije bio nagao ni zbog činjenice da je Ministarstvo osluškujući razmišljanja učitelja i njihovih zahtjeva za promjenom konkretno udžbenika za strane jezike (htjeli su prijeći na udžbenike Naklade Alfa), htjelo napraviti sve da se nabavka može napraviti na način da se udžbenici nesmetano mogu koristiti tri godine.

U cilju što transparentnijeg rada i otklanjanja bilo kakve sumnje u ispravnost svog postupanja, ovim putem Vas želimo informirati da je Ministarstvo temeljem članka 25., stavak (1) Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u Županiji Zapadnohercegovačkoj (“Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke”, broj: 3/09), cijeneći da je mišljenje učitelja – predstavnika aktiva iz svih škola u Županiji, ključni alat osiguranja kvalitete, uvažavajući najviše standarde struke i dostavljeno mišljenje, izvršilo odabir najkvalitetnijih udžbenika za prvih pet razreda osnovne škole na području ŽZH.

Naklada Alfa podnijela kaznenu prijavu protiv ministrice Ružice Mikulić

Naklada Alfa manipulira i s učiteljima na način da ih želi omalovažiti. Naime, svi učitelji znaju da se gradivo planira po propisanom Nastavnom planu i programu za osnovne škole, kojeg donosi ministar i kojeg svi učitelji imaju.

Ne vrti se cijeli svijet oko udžbenika i nakladnika. Našim učiteljima za samo planiranje gradiva nisu toliko bitni udžbenici, koliko NPP.

Dalje Naklada Alfa navodi kako je pristupila natječaju javne nabave te o nastalim izmjenama bila obaviještena neposredno prije potpisivanja Ugovora. Možda je grubo, ali za ovo moramo reći da je laž. Ministarstvo je cijelo ljeto radilo na realizaciji nabave udžbenika (od donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udžbenicima, do odabira postupka javne nabave…). U jednom trenutku je čak došlo do upitnosti nabave udžbenika za ovu školsku godinu, zbog stalnog uplitanja Naklade Alfa u poslove Skupštine, Vlade i Ministarstva (pokušavajući nametnuti vrstu postupka nabave kao potencijalni dobavljač???). Kompletna prepiska je u arhivi Ministarstva.

Pored toga, Naklada Alfa je putem osobnih relacija, cijelo ovo vrijeme vršila pritisak (da ne kažem prijetnje) na mene i na članove moje obitelji.

Za svoj rad Ministarstvo odgovara Skupštini ŽZH te će svakako poduzeti odgovarajuće korake u cilju zaštite digniteta ovog Ministarstva, kako vezano za izvorne nadležnosti, tako i u zaštiti svojih prava zbog nanesene štete i narušavanja ugleda ovog tijela neutemeljenim optuživanjem i iznošenjem netočnih informacija.

Na kraju želimo ponoviti da smo otvoreni za sugestije u cilju osiguranja najviših standarda učeničkih dostignuća, ali ne možemo i nećemo pristati na pritiske i zastrašivanja, nego ćemo i dalje raditi na osiguranju što kvalitetnijeg obrazovanja, što uključuje i same nakladnike koji moraju i trebaju raditi na poboljšanju kvalitete odobrenih udžbenika.

S tim u vezi ovo Ministarstvo poziva sve nakladnike da u idućem razdoblju značajnije porade na kvaliteti svojih udžbenika i time daju svoj doprinos razvoju kvalitete obrazovnog procesa u ovoj Županiji, čineći sebe konkurentnijima u postupku odabira udžbenika, navodi se u priopćenju županijskog ministarstva koje potpisuje ministrica Ružica Mikulić.

Osnovnoškolcima u ŽZH osigurani besplatni udžbenici

(www.jabuka.tv)


25 komentara

 • Ministrice samo klepaj dok si na funkciji. Jer ce ti poslje biti zao sto nisi i vise… Tko je to od ministara odgovarao iz prethodnih vlada zupanije, kantona, Federacije. A milijuni, milijarde pokradeni. Apsurd drzava gdje je posten covjek budala a lopovi i kriminalci pametni. Tako ga dode zadnjih 20-25 god… Kad si posten svatko te izbjegava i ismijava a kad si lopov i zaimas onda di i pametan i ugledan gradanin… Svi te vole..

 • Hadezovci se uvijek kriju,tako se i ovaj njihov izdanak u obliku Ružice Mikulić krije iza emocija obitelji!
  Svi mi znamo tko ste vi hadezovci i tko ste vi Ružice Mikulić,moralno dno moralnog dna!
  Da ima imalo reda kao što nema vi bi bili u zatvoru,sve vaše malverzacije točnije malverzacije kriminalne hobotnice bi istraživoa USKOK,FBI,CIA,KGB,NKVD,GESTAPO…ili bilo koja tajna policija.
  Jer vi ste očit primjer kako ne treba,ne samo vi kao osoba nego kompletna primitivna organizacija od koje se naplaćujete,mješavina jugokomunističkih ostataka u sprezi sa ratnim profiterstvom!

  Sjeti se samo ispravljanja ocjena,pa upisa u škole,kad je netko od probrane hadezovske djece pao razred,imam iz prve ruke istinu gdje se dečko upisao u gimnaziju a jedva dobrim završio srednju,kasnije mu sredilo privatni fakultet i znate koju sad funkciju obavlja,glavni inspektor!
  Ma gonite se u sto p….a materinih,stoko muljatorska!

 • Ružica se poziva na članak 25. koji određuje da učitelji nastavnici tj. škola određuje koji udžbenik će se koristiti. Međutim ona je donjela pismenu odluku i naredila školama koje udžbenike da koriste . Pogodovala Školskoj Nakladi a Proračun Županije oštetila za 25000 KM jer su ti udžbenici toliko skuplji nego da izabrana najpovoljnija ponuda. Zna žena računat predavala je matematiku.

 • Nitko nas učitelje i nastavnike nije pitao,samo je Ruža održala sastanak sa nekolicinom poslušnika i donila odluku a nama u škole na pismeno došlo što se mora uzet od uđžbenika. Meni svedno po čem se radi ali istine radi ona je naredila

 • Kaže Ruža Ministarstvo izabralo najkvalitetnije udžbenike uz mišljenje učitelja sukladno članku 25. ZOO. Bravo što si priznala da si nezakonito izabrala jer nije to tvoj posao to je posao nastavnika. Ali pare su bitne

 • Triba dicu učit poštenju moji lipi, da budu ljudi, a ikavica je naša materinja i kome smeta nek pati. A vi se samo izrugujte i stojte iza naše lipe ministrice

 • Znalo se prošle godine da je odobren novac za udžbenike. Šutnja do 7.mjeseca pa izmjene zakona da ministar bira knjige. Kad nije prošlo zovi odabrane ljude (Jude) s godišnjeg odmora da izaberu onoga koga im je ministrica naredila. Nemojte se samo kriti iza interesa i prava djece. Svima je jasno o čemu se ovdje radi.

 • U cilju što transparentnijeg rada i otklanjanja sumnje u “pravilnost” izbora udžbenika,mogu informirati javnost da predstavnici stručnih aktiva učitelja (na koje se poziva gđa ministrica)nisu mogli donijeti odluku o izboru udžbenika bez sastanka s ostalim članovima aktiva i donošenja zajedničke odluke o metodički najkvalitetnijim i najprimjerenijim udžbeničkim kompletima.

 • Glupo je da nastavnici i učitelji odabiru knjige loje će koristiti…roditelji npr dvoje djece moraju stalno kupovati nove knjige jer su različiti nastavnici pa mu od starijeg djeteta ne vrijede.
  Gradivo je isto ta neće oni ništa novo smisliti…samo su novci bitni…ali dobro kad imamo dječiji doplatak pa štedimo to za knjige…sramota od države i županije…jad i tuga

 • Sprega mafije u gospodarstvu i drzavnih sluzba pa tko im nepogoduje more ici u inozemstvo a gori su od ateista i kominista koji nisu drzsli do vjere a ovi danasnji podobnici Hdz ovci idu u crkvu i kradu lazu podmecu i sve to velike hrvatine a narod nije glup sve vidi i zna

  • Šta Još da dodje na vlast SDP NEDAJ BOZE.NEBI TI NI TIPKALA VISE..ONDA SMO TEK SRAVNJENI MI U OVOJ DRZAVI.I OVAKO SMO JADNI.

 • Ti Ruzice da imas obraza povukla bi se poslije skandala sa ispravljanjem ocjena u Posusju i krivicno bi odgovarala a sve ovo poslije nema smisla ni komentirati, dno…

 • Alfa i drugi nakladnici obična su skupina strvinara – orlova mrcinjaša, kojima je u prvom planu kako izbiti roditeljima zadnji novčić iz džepa i pokupiti značajnu zaradu. A za učenike, nastavu, školu i obrazovanje – baš ih boli đon. Što se njih tiče, mogu slobodno pokrepati!
  Najbolje da Ministarstvo obrazovanja ŽZH u vlastitoj režiji tiska udžbenike, prodaje ih po najnižoj mogućoj cijeni (tek toliko da ne bude u gubitku). Eventualni višak sredstava neka također iskoristi za dobro učenika. A mrcinjašima – nakladnicima, bilo iz Alfe, Bete, Game i Delte, noga u prkno!

 • Ne branim nakladničke kuće ali je ovo tako providno i amaterski odrađeno. Sazvala učitelje i ko bajagi AKTIVI dali svoje stručno mišljenje. Žurba je bila neviđena. Ko će sada stati u obranu ministrice biti će zanimljivo. Sama će se pred tužiteljstvom braniti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.