Naklada Alfa podnijela kaznenu prijavu protiv ministrice Ružice Mikulić

Naklada Alfa d.o.o. Mostar podnijela je kaznenu prijavu protiv ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽZH Ružice Mikulić zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo “nesavjestan rad u službi” te “povreda ravnopravnosti u vršenju gospodarske djelatnosti”.

Priopćili su to u ponedjeljak iz ove mostarske nakladničke kuće.

U priopćenju se navodi kako je povredom Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u ŽZH-u i Pravilnika o obaveznim udžbenicima i pripadajućim dopunskim nastavnim sredstvima teško povrijedila prava Naklade Alfa i nanijela joj materijalnu štetu preko 10.000 maraka te istim radnjama oštetila i proračun ŽZH-a u iznosu većem od 10.000 maraka.

Spomenuta ministrica je napravila niz protuzakonitih radnji koje su oštetile i navedenu nakladničku kuću i proračun Županije, a samim tim i sve porezne obveznike uključujući i roditelje učenika koji su nabavom udžbenika trebali biti financijski rasterećeni, ističu iz Alfe.

Naglom izmjenom odabira udžbenika koje je, kako stoji u priopćenju, ministarstvo naložilo protuzakonito, što im se, između ostaloga, i stavlja na teret, roditelji su dovedeni u situaciju da su udžbeničke materijale, koje su mogli koristiti iz prethodnih godina, morali kupovati nanovo.

Navodi se također kako su i sami učitelji, koji moraju planirati nastavno gradivo, o predmetnim izmjenama kasno obaviješteni te su dovedeni u vrlo nezgodnu situaciju neposredno prije početka nastavne godine.

Naklada Alfa d.o.o. pristupila je natječaju nabave udžbenika te o nastalim izmjenama bila obaviještena neposredno prije završnog potpisivanja Ugovora i isporuke udžbenika. Stoga je isporučila udžbenike po odabiru ministarstva, iako je isti bio izvršen protuzakonito, kako učenici ne bi ispaštali zbog nezakonitih radnji spomenute ministrice i nadležnog ministarstva. Međutim, kako se ovakve stvari ne bi ponovno događale morala je poduzeti Zakonom propisane mjere te istu spriječiti u daljnjim protuzakonitim aktivnostima, stoji u obrazloženju Naklade Alfa d.o.o. Mostar.

Portal Jabuka.tv kontaktirao je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽZH kako bi dobio komentar od ministrice Mikulić, ali iz ministarstva su poručili kako ministrica trenutačno zbog drugih obaveza nije u mogućnosti dati komentar.

(www.jabuka.tv)


46 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.