Marin Pavlović: Od entuzijasta do jednog od najboljih radioamatera na svijetu

Radioamaterizam predstavlja tehnički hobi u kojem se elektromagnetski valovi šalju u ionosferu putem uređaja i antena, omogućujući kontakt s drugim operaterima prema određenim pravilima.

Marin Pavlović iz Širokoga Brijega, čiji znak glasi E70Y, dijeli svoje iskustvo u ovom fascinantnom hobiju.

Naš sugovornik je uvijek bio privučen tehnologiji i istraživanju. Slučajno je dospio u Radio klub Široki Brijeg ispod prostorija stare policije u Širokom Brijegu, što je označilo početak njegove strastvene veze s radioamaterizmom. Klub je postao mjesto svakodnevnog druženja. Pavlović je brzo usvajao znanje te je istaknuo svoju predanost eksperimentiranju, telegrafiji i radioamaterskim natjecanjima.

Jednostavno sam kliknuo s ovim hobijem, brzo usvajao znanja, prošao tečajeve i dobar dio svog vremena provodio u klubu. Klub nam je bio mjesto svakodnevnog druženja, ali kako je bilo vrijeme nesretnog rata svakodnevno smo radili tj. pomagali ljudima u nevolji jer smo bili jedina mogućnost spajanja razdvojenih obitelji, pomoći medijima u izvještavanju i slično. Ali uvijek sam nalazio vremena i u eksperimentiranju i radu najviše telegrafijom (CW).

Već tada smo imali dobru opremu jer je radio klub u Širokom Brijegu imao tradiciju s dosta odličnih operatora koji su uvijek preferirali telegrafiju kao glavni način rada. Tako sam se i ja razvijao, čarobne crtice i točkice i svakodnevni rad su me izgradili tada u dosta dobrog CW operatora. Uz to sam gradio neke antene, igrao se raznoraznim načinima komuniciranja, a tada mi je bilo zanimljivo raditi veze preko satelita, a posebice radioamaterska natjecanja, jednostavno mi se dalo, priča Marin Pavlović o svojim početcima za portal Jabuka.tv.

Marin Pavlović u bivšim prostorijama Radio kluba Široki Brijeg 1996. godine (Foto: Privatna arhiva)

Rad u klubu ga je usmjerio i profesionalno, naučio je engleski jezik kroz rad u radioamaterizmu, a priča nam kako je odbio poslove u inozemstvu kako bi ostao u rodnom gradu za koji je jako vezan.

U to vrijeme sam kao jako mlad sa stečenim znanjem mogao za velike novce otići primjerice na velike tankere i naftne bušotine gdje bih radio kao komunikacijski operator jer je telegrafist do pojave digitalnih komunikacija tada bilo traženo zanimanje. Postojala je i neka mogućnost odlaska u Ujedinjene narode, ali uvijek sam nekako bio vezan za Široki Brijeg i jednostavno se nisam odlučio na taj put. Odabrao sam fakultet koji je blizak hobiju, ali odlazak na studij i neka događanja oko hobija su me malo odmakli od svega. S vremena na vrijeme sam s ekipom išao na neku izdvojenu lokaciju, jer se u međuvremenu klub nažalost ugasio, i odradio neko natjecanje ili neku raritetnu zemlju koju nisam prije, ali uvijek je u meni tinjao taj plamen, priča nam Marin.

Unatoč profesionalnom usmjeravanju, vratio se radioamaterizmu krajem 2018. godine. Postavio si je cilj da postupno ulazi u svijet natjecanja s minimalnim financijskim ulaganjem. Kroz godine je unaprjeđivao svoju opremu, eksperimentirao s antenama te se vratio ozbiljnom natjecateljskom radu.

Nabavio sam neku osnovnu opremu koja me je tada zadovoljavala, ali imao sam viziju što želim i znao sam da neću stati na tome, posebice kada sam ponovno osjetio onu pravu strast, a to je rad u natjecanjima. Na početku sam malo eksperimentirao s antenama, ali s obzirom na moju lokaciju, koja je u središtu grada, imao sam dosta skučen prostor da mogu nešto posebno napraviti. Lagano sam poboljšavao performanse i iz svega izvlačio maksimum. S obzirom da imam odlične susjede, kod kuće sam razvio sustav žičanih antena kojima mogu biti konkurentan, a da ne remetim konture okoliša. To je bilo najbitnije, te želja da radim, govori za portal Jabuka.tv jedan od najboljih radioamatera u BiH, ali i svijetu.

Krajem 2019. godine odradio je prvo ozbiljnije natjecanje, a već sljedeće godine je zabilježio zapažene svjetske rezultate koji su ga potaknuli na dodatne učenje i usavršavanje te nabavku dodatne opreme kao i rad izvan grada s pogodnije lokacije.

Foto: Privatna arhiva

Tako sam 2021. dobio ponudu mog prijatelja, ali i radioamatera Vjeke Reze da mogu s njegove lokacije iz Crnča probati odraditi jedno natjecanje što sam, naravno, objeručke prihvatio. S te lokacije sam osvojio prvo mjesto u Europi te drugo u svijetu na dosta zahtjevnom opsegu od 3,5 MHz i to na najvećem radioamaterskom natjecanju u svijetu u kategoriji SBB (govor). 

Krenuo sam raditi sva ozbiljnija natjecanja na možda i najtežem bandu 7 MHz, i to SSB-om, CW-om (telegrafijom) i RTTY (teleprinteri) jer se dobro snalazim u sva tri načina rada. Cilj mi je bio da u narednom razdoblju napravim što više moguće dobrih rezultata, a to bi značilo da ulazim u top 10 poretka u svijetu te se približavam Top 5, ali i da izgradim i par pokretnih sustava antena da mogu odraditi s bilo koje lokacije, rekao je Pavlović u razgovoru za portal Jabuka.tv.

Svjestan da postoje operatori s puno ozbiljnijom opremom, naš sugovornik je radio detaljne analize i smišljao razne taktike kako bi od sebe i svoje opreme izvukao maksimum, a veliku podršku imao je od svoje obitelj.

Godinama sam unaprjeđivao sebe, ali i opremu, mijenjao uređaje i setupe, ali sam svo vrijeme radio sa žičanim antenama, osim kada sam išao izvan grada i uvijek malom snagom. Svjestan da ima puno boljih operatora koji imaju ozbiljnu opremu, lokacije i ekipe iza sebe, radio sam detaljnje analize rezultata od prijašnjih godina, bavio se analitikom, fokusom, pravio posebne taktike spavanja i odmaranja, i na račun moje fizičke snage/energije te prije svega žrtve i pomoći moje obitelji te balansiranja s ostalim obvezama, iz natjecanja u natjecanja radio sam teže kategorije i poboljšavao rezultate, priča nam.

Radioamaterski prefiks za BiH je E7

Sve ovo navedeno imalo je itekakvog smisla jer je od 2019. godine na najvećim svjetskim natjecanjima (CQWW i WPX) uglavnom bilježio zapažene rezultate koji su ravni čudu. Naš sugovornik to dodatno dočarava navodeći da bi to bilo u rangu da je NK Široki Brijeg bio prvi ili drugi u Ligi prvaka.

 • 2019: CQWW SSB 4EU
 • 2020: CQWW SSB 4EU, CQWW CW 6EU , CQWW RTTY 2EU, WPX SSB 1EU,
 • 2021: CQWW SSB 1EU, CQWW CW 5EU, CQWW RTTY 3EU, WPX RTTY 3EU,
 • 2022: CQWW SSB 4EU, CQWW RTTY 1EU, WPX SSB 3EU, WPX CW 2EU, WPX RTTY 3EU,
 • 2023: CQWW SSB 1EU, CQWW RTTY 2EU, WPX RTTY 3EU, CQWW CW 3EU

Posljednji veliki uspjeh mu je osvajanje prvog mjesta u Europi i drugog u svijetu na najvećem svjetskom natjecanju CQ World Wide DX Contest, u kojem sudjeluje preko 20.000 radioamatera. Naš sugovornik je radio s niskom snagom na opsegu 7 MHz.

Rezultati svih natjecanja, i velikih i onih ”manjih”, zbrajaju se te se svako četiri godine održava radioamaterska olimpijada. Naš sugovornik je u 2023. godine odradio čak 34 natjecanja i objasnio nam kako sve to funkcionira.

Svako natjecanje ima svoje propozicije, ali u globalu u tom nekon vremenskom razdoblju, poštujući pravila na nekom određenom frekventnom opsegu, ja ili pozivam ili se javljam, isto tako i ostali sudionici i cilj je ostvariti što više veza te množitelja (ovisno o pravilima natjecanja) i što je najvažnije poslati dnevnik rada organizatoru koji utvrđuju ispravnost veza te se nakon toga kalkuliraju rezultati.

Moji poslani i primljeni podaci moraju biti identični kao kod natjecatelja iz cijelog svijeta s kojim sam ostvario vezu. Ovisno o natjecanju, uvijek najviše vrijede daleke veze izvan tvog kontinenta pa veze s radioamaterima s tvoga kontinenta, a najmanje se dobije za veze iz tvoje zemlje. Uz vremenska ograničenja, u natjecanjima osim o vještinama i opremom ovisimo o vremenskim uvjetima, solarnim i magnetskim olujama u ionosferi, svjetlosnom zagađenju, raznim lokalnim smetnjama i tako dalje, objašnjava Marin Pavlović za portal Jabuka.tv.

Neki su istraživali i izračunali da je natjecanje od 48 sati pandam za 8-tjedni normalni rad u nekoj firmi.

U želji za daljnjim napretkom, Pavlović je, zajedno s drugim radioamaterima iz Širokog Brijega, planirao izgraditi ozbiljnu contest lokaciju izvan grada. Unatoč izazovima i gubicima, radi na ostvarenju tog sna u spomen na preminulog kolegu Josipa Kožula (E77K).

Ulaz u nekadašnje prostorije Radio kluba Široki Brijeg koje su se nalazile u staroj zgradi MUP-a koja je godinama zapuštena.

Mojim razvojem, ali i dugogodišnjim radom ostalih aktivnih radioamatera iz Širokoga Brijega poput Slavena Galića (E77A), Ive Pezera (E73A), koji je jedan od najpoznatijih radioamatera s ovih prostora i koji je kroz godine napravio dosta rekorda i najboljih mjesta te radio s raznih kontinenata te Josipom Sliškovićem (E79Q) i još po netko iz naše šire okolice, ti apetiti su rasli. Tražila se mogućnost da aktiviramo i neku ozbiljniju priču te napravimo ekipu u Širokom Brijegu kao i pravu contest lokaciju izvan grada. Istinu za volju, na planini Čvrsnici imamo već izgrađen objekt za naše aktivnosti i to je idealna lokacija s velikom dobiti, ali Čvrsnica, ćudljiva kakva je, ne dopušta da se godišnje odradi puno s nje, ako uopće dopusti.

Negdje krajem 2021. veliki čovjek, vrhunski radioamaterski operator, na žalost sada pokojni Josip Kožul, uz Ivu Pezera i Slavena Galića, pokrenuli su ozbiljnu priču oko toga. Josip, iako nije bio toliko aktivan zbog poslovnih obveza, je manje više bio veliki dio te priče te je prihvatio ulogu financiranja ogromnog dijela opreme poput uređaja, dodataka, antena, stubova te ponudio svoju zemlju i veliku pomoć, ali njegovom preranom smrću smo iznenada izgubili tu mogućnost.

Ali nismo se predali, znamo da će za početak biti dosta skromnije nego što se planirali, ali i u spomen na njega jer je to bila njegova velika želja, ćemo probati nastaviti s tom idejom. Imali smo par razgovora i pregovora, a na žalost mještani Čerigaja su nas odbili i nisu dopustili da gradimo na najboljoj lokaciji po svim mjerenjima u cijeloj okolici, na Magovniku, pa tražimo nove opcije, ali ćemo prije ili kasnije imati neko rješenje. To tada ćemo nastaviti s aktivnostima te se pripremati za naredne izazove dok ne sredimo lokaciju, govori za Jabuka.tv o planovima širokobrijeških radioamatera Marin Pavlović

Foto: Privatna arhiva

Radioamateri, točnije članovi Zajednice radioamatera Herceg-Bosne, koja posjeduje jedan od najsuvremenijih komunikacijskih sustava u BiH, su od travnja 2022. godine uključeni u Službu zaštite i spašavanja Uprave civilne zaštite ŽZH.

Naglašava važnost širenja svijesti o radioamaterizmu među mladima te potiče zajednicu da prepozna važnost ovog hobija. Unatoč trenutnom nedostatku prostora za obuku novih generacija, Pavlović izražava nadu da će budući entuzijasti naslijediti njihovu strast i raditi na razvoju radioamaterizma u Širokom Brijegu.

Radioamateri će uvijek biti ”back-up” raznim službama, ako i kada nas budu trebali, ali bitno je da razvijamo svijest ljudi o značaju ovoga hobija pa tako i privlačimo mlade. Hobi nije bauk, nije igra, a svaki operator može puno dati široj zajednici u datom trenutku. Osim online tečajeva koje organizira Zajednica radioamatera Herceg-Bosne, za sada ne možemo ponuditi nešto previše jer nemamo prostor u gradu u kojem bi se mogli sastajati i obučavati nove generacije, ali radit ćemo nešto i na tom pitanju. Nadam se da će i nakon nas doći neki novi klinci koji će sa istim žarom raditi ovo što mi radimo, zaključio je razgovoru za portal Jabuka.tv širokobriješki radioamater Marin Pavlović.

On i njegovi kolege iz Širokoga Brijega predstavljaju inspirativan primjer strasti i predanosti radioamaterizmu. Njihova priča svjedoči o snazi zajednice, izazovima koje treba nadići te radu na ostvarivanju vlastitih i kolektivnih snova.

Za kraj vas pozdravljamo međunarodnim pozdravom radioamatera – 73 (sedam-tri).

Postani i ti radioamater – prijavi se na tečaj ZRHB

(www.jabuka.tv)

23 komentara

 • On se sunama skaka po blidinjan jos dok je mali bijo stinan se gađali uvik se penja po stinan velikin glumijo tarzana volijo uvik biti najludi vidin na videju da je i dalje takav samo naprid pajdo

 • Evo, kad kažu Škripari klošari
  Znam ih još 20 starijih momaka, vrijednih, dobrih i poštenih u Škriparima
  A Marin, planinarenje, penjanje, treninzi, posao, ovi radioamateri, navijački svijet … To može samo jako vrijedna i predana osoba. Jedino ovdje obitelj može patiti zbog obveza, ali sve što radi, čovjek odradi kvalitetno , čak i vrhunski
  Čestitam nekadašnjem bratu sa tribine

 • Svaka cast Pava, ova stara slika iz radio kluba …. ufff, drugi dom mi je bila ta prostorija sredinom i krajem 80-ih i početkom rata, koliko je samo iz te prostorije spojeno obitelji u prvim danima rata a da ne govorim o ratnim danima … Velikje ljude dao nas Radio klub, svijetske rezultate ostvario, posebno Slaven, Peza, pokojni Josip, ej, ljudi su bili prvi u svijetu.
  Pava, puna podrška i u privatnom i u radioamaterskom životu, naravno i da se Škripari ponovo vrate gdje im je mijesto.
  Velikkkiii 73 od starih radioamatera iz 80 – ih.

 • Lik je multitalent a ovo je jedna od priča koje zelimo citati, nas grad vrijedi puno vise nego se pokazuje. Svaka cast!!

 • Bravo Marine. Ovo sve, itekako hvale vrijedno, iznešeno u ovom članku, je samo jedan mali djelić sposobnosti i aktivnosti kojima se čovjek bavi. Ovo su pravi pozitivni primjeri svima, a pogotovo mlađim ljudima, a ne kojekakve grand (dhebilne) zvijezde, čitaj zvezde, cajkuše i slične plitkoće ljudskom uma i duha.

  • Ha ha. Dobar dobar. Ma ‘znao’ je Marin garant da neće nitko kontra njega pa je opičio s ovim. A kao što i sam kažeš, raritet je naići na neki članak gdje nema barem jedne negativne riječi. Ovo je i primjer i znak, da kad se i novinari odluče mogu napraviti ili bar prenijeti neke uistinu pozitivne stvari i primjere. Ali da se recimo M. odluči za politiku. Gotovo. Odma bi se prišalto u te druge, negativnije, vode. I tu je ta poanta, što u ovom članku, barem ja, apsolutno ne vidim niti malo politike ni naginjanja politici, a sve što je u nas vezano imalo za politiku, to je odma smeće od komentara i komentiranja i bljuvanje. Tako da ovo je baš top za jabuku dosad.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.