Marijanović: Djeci postavite pravila za korištenje interneta

S početkom nove školske godine neke škole u BiH su zabranile upotrebu mobitela u školama, a neke su najavile da će učiniti isto.

U javnosti je odjeknula velika podrška takvoj odluci.

No, postavlja se pitanje što kad dijete dođe kući. Ukoliko nema dovoljan nadzor i kontrolu roditelja koji su osviješteni po tom pitanju, dijete može itekako puno vremena provoditi na mobitelu.

Brojne su opasnosti koje vrebaju s interneta i iz društvenih mreža na koje dijete može naići. Rješenje je uvijek i samo jedno – razgovor s djetetom.

Podsjećamo što je psihologinja Marijanović rekla u nedavnom intervjuu za Jabuka.tv:

Dragi roditelji, rješenje nije djeci oduzeti mobitel, isključiti Internet i zabraniti korištenje društvenih mreža. Važno je razgovarati s djecom, razvijati odmalena odnos pun povjerenja, i zanimati se za njihov online svijet, te razgovarati o svim opasnostima na internetu i društvenim mrežama. Koristite razgovor, a ne predavanje!

Budite u tijeku i pratite trendove, te postavite pravila za korištenje interneta. Današnja tehnologija se razvija jako brzo i mnogi roditelji to ne mogu pratiti, ali tu je životno iskustvo i mudrost koju možete iskoristiti. Osnovno načelo zaštite djece na internetu jest izgradnja djetetove ličnosti, socijalnih vještina i iskrena komunikacija između roditelja i djece.

Svako dijete ima pravo na grešku, poneki pogrešan korak, i upravo su to prilike da nešto nauče iz toga. A ujedno je to prilika i za roditelje da pokažu svoje roditeljske vještine, pruže pomoć i podršku, te izraze vlastite stavove i razmišljanja.

Cijeli intervju možete pročitati na linku ispod.

Psihologinja Marijanović za Jabuka.tv: Danas imamo psihičko ratovanje među vršnjacima

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • Djeci itekako treba zabraniti mobitele i internet barem do 8.-9. godine
    Apsolutno nista ne postoji na internetu sto bi trebalo djetetu od 5 ili 7 godina.
    Tek s nekih 10 godina mogu dobit neki mobitel ako im treba jer idu na treninge ili neke izlete i sl.
    I tada kontrola koristenja i apsolutno ogranicenje vremena na mobitelu. Kada vidite da roditelj djetetu od 3 godine u kaficu da mobitel jer ga jedino to smiruje budite sigurni da se taj roditelj uopce ne brine za dijete i da kod kuce radi to isto. Dodje s posla i onda gurne djetetu mobitel u ruke da ga ne davi dok lezi na kaucu i gleda smece na televiziji

    • Nazalost ovo je u 99% slucajeva. Jedna majka koju poznajem kaze da ne moze razumjeti kako dijete stalno radi nesto nekulturno a voda ga na javna mjesta pritom misli na restorane i kafice, decko non stop ili kopa nosic ili pljuje hranu, mobitel je stalno kod njega ako ona ima s kim pricati a ako zeli provjeriti nesto na mobitelju drekne na njega kao dosta je bio, ne mogu se bas mijesati jer je iz tazbine pa mi se sve racuna po posebnoj matematici

  • Društvo spektakla i digitalna demencija zajedno u digitalnoj areni.A tehnički aparat funkcionira pod određenim naponom,kada izgori mocnici (Cezari) vladaju cijelim svijetom.Bezlicna masa ne talasa

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.