Mandić: HV i HVO zajedno izveli ključne operacije koje su stvorile preduvjete za pobjedu

Ovu srijedu 5. kolovoza obilježava se 25. obljetnica najveće pobjede hrvatskih snaga u Domovinskom ratu, odnosno Vojno-redarstvene operacije Oluja i ulaska hrvatskih snaga u grad Knin.

Zajedničkim snagama Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane napravljen je posljednji čin slomu velikosrpske agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Hrvatska je s njom u oslobodila veći dio svoga okupiranoga teritorija svladavši vojne postrojbe tzv. Republike Srpske Krajine.

U utorak, najviša državna odlikovanja postrojbama HVO-a koje su sudjelovale u oslobođanju Hrvatske u ovoj operaciji, uručio je predsjednik RH Zoran Milanović.

Sama najava ovog čina proteklih je dana izazvala buru u javnosti, posebno u BiH, i to među pripadnicima bošnjačke političke i medijske strukture. A najviše spora izazvala je Milenovićeva odluka da odlikuje postrojbu Specijalne policije MUP-a HRHB koju je vodio general Zlatan Mijo Jelić, zbog nametnute optužnice za ratne zločine u BiH.

Milanović odlikovao gardijske brigade HVO-a i Specijalnu policiju MUP-a HR Herceg-Bosne

Pobjedi prethodile temeljite vojne i diplomatske pripreme

Milanović je rekao da on ne odlikuje pojedince, već ispravlja dugogodišnju nepravdu prema postrojbama HVO-a, te da njemu ne smeta što primjerice Bakir Izetbegović ide na grob generalu Armije BiH Rasimu Deliću, čovjeku koji ima presudu iz Haaga za ratni zločin.

Za komentar oko povijesne uloge i značaja Hrvatskog vijeća obrane u oslobađanju Hrvatske pitali smo povjesničara Hrvoja Mandića koji ističe da je operacija Oluja, uz operaciju Bljesak, bila ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata u Hrvatskoj, ali u Bosni i Hercegovini.

Povijesnoj pobjedi prethodile su temeljite vojne i diplomatske pripreme, nadasve političko i vojno savezništvo sa SAD-om i Izraelom. Hrvatska vojska razvijala se i rasla da bi pred konac Domovinskog rata izrasla u respektabilnu vojnu silu na prostoru jugoistočne Europe. U razdoblju koje je prethodilo povijesnoj pobjedi, zajedničkim snagama HV-a i HVO-a izvedene su neke ključne vojne operacije koje su stvorile preduvjete za pobjedu, a neke od tih su zasigurno vojno-redarstvene operacije pod nazivima Skok-2 i Ljeto-95. Navedenim operacijama hrvatski politički i vojni vrh dobio je optimizam za konačni obračun s RSK, odnosno za pokretanje operacije Oluja, započeo je Mandić u svom komentaru za portal Jabuka.tv.

Olakšan posao za ZP Split

Istaknuo je kako je pred samu operaciju Zborno područje HVO-a Tomislavgrad 3. kolovoza angažirao postrojbe na pravcima Glamočko polje – Vitorog s jedne strane, a na drugoj strani pravcima Kupres – Demirovac radi stvaranja uvjeta za daljnje napredovanje prema Šipovu i Jajcu.

Postrojbe ZP Tomislavgrad nisu imale pomaka u napredovanju, no postignut je cilj kojim je postrojbama ZP Split osigurao izvođenje operacije Oluja. U toj završnoj oslobodilačkoj operaciji HV-a od 4. do 7. kolovoza 1995. uništena je RSK. Postrojbe 4. i 7. gardijske brigade HV-a u prijepodnevnim satima 5. kolovoza oslobodile su grad Knin. Republika Hrvatska je taj dan proglasila Danom pobjede i domovinske zahvalnosti, a potom i danom branitelja, objasnio je Mandić povijesni kontekst VRO “Oluja”.

Odlikovanja su strateški čin državnog vrha RH

Mandić smatra da ove povijesne činjenice govore dovoljno same za sebe o tome koliko značajnu i kakvu ulogu su imale postrojbe HVO-a u Domovinskom ratu, a sama Milanovićeva odlikovanja su konačna potvrda doprinosu Hrvata iz BiH u Domovinskom ratu i konačnoj pobjedi.

Shodno tome, odlikovanja, odnosno priznanja postrojbama HVO-a su značajna potvrda nedvojbenom doprinosu Hrvata Bosne i Hercegovine u obrani i stvaranju hrvatske države, a odluka državnog vrha o tome je strateški čin za svaku pohvalu. Sintagma “strateški čin” u ovom kontekstu zapravo, između ostalog, podrazumijeva da je u Republici Hrvatskoj postignut konsenzus na državnoj razini po pitanju Hrvata u Bosni i Hercegovini čime se šalje pozitivna poruka Hrvatima u BiH kako će se u budućnosti Republika Hrvatska snažnije angažirati za zaštitu ustavnih prava Hrvata u BiH, obzirom da su, kako je povijest i pokazala, Hrvati ključan segment opstanka Bosne i Hercegovine, zaključio je ovaj povjesničar u svom komentaru za portal Jabuka.tv.

U našoj fotogaleriji pogledajte neke povijesne fotografije u sklopu VRO Oluja.

Široki Brijeg: U osvetničkom granatiranju zbog ”Oluje” prije 25 godina poginula jedna osoba

25. obljetnica Oluje u Kninu: Pomirba moguća samo na istini zasnovanoj na činjenicama

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.