LJUBUŠKI: Autocesta donijela promjene u prometnoj infrastrukturi

Izgradnjom poddionice autoceste Bijača – Kravica dužine pet kilometara i graničnog prijelaza Bijača na koridoru Vc, dogodile su velike promjene u prometu i prometnoj infrastrukturi na području Ljubuškog.

Znatno se povećao kamionski promet, kroz Ljubuški svakodnevno prolaze brojni kamioni, tegljači, prikolice, cisterne…

Prometuju istočnom ljubuškom zaobilaznicom i na raskršću na Teskeri odvajaju se i skreću prema autocesti i graničnom prijelazu Bijači i obratno.

No, da bi se od Ljubuškog bez većih teškoća došlo do autoceste, točnije čvorišta Zvirići i obližnjeg graničnog prijelaza Bijača, trebalo je obnoviti stare i oronule regionalne dionice od Bijače do Teskere, R 423, i djelomično od Teskere do zaobilaznice i ulaza u grad, R 424.

To je i učinjeno tako da je Ljubuški dobio oko 10 km obnovljene, točnije nove regionalne ceste. Sve je to rađeno i financirano u sklopu izgradnje poddionice autoceste Bijača – Kravica.

No, to nije sve.

Ovih dana završeno je još jedno važno prometno čvorište, a riječ je o kružnom toku u južnom dijelu Ljubuškog na križanju Ulice bana Jelačića i Ulice Stjepana Radića.

Radi se o razmjerno velikom čvorištu na kojem se spajaju ceste iz četiri smjera, a jedan od njih je i onaj koji s obilaznice vodi prema graničnom prijelazu Bijači. Bilo je zahtjevno, posebice što se tiče odvodnje površinskih voda i veoma dobro je to riješeno. Kod Vatrogasnog doma napravljen je veliki upojni bunar i on skuplja velike količine vode.

Odvodnju je radio podizvođač ljubuško poduzeće “TD company”, a sve ostale radove poduzeće “Putovi Grude”. No, osim odvodnje, naglasak je bio na preciznoj izvedbi nagiba, kosine, to je jako osjetljivo tako da voda ne leži na asfaltu.

Radovi su trajali oko dva mjeseca – kaže voditelj gradilišta Josip Iličić, dipl. ing. građevine, zaposlen u poduzeću “Putovi Grude”.

(Večernji list)6 komentara

  • Molim te reci u čemu? samo jednu stvar reci… Mozes samo reci za autoput koji dira njihovu opcinu,ali je daleko od grada i nemaju nikakve koristi od toga,eto dobili su jos sad kamione po gradu,sreca pa kod nas toga nema. A u posljenje vrijeme se dosta cesta asfaltiralo u ŠB

  • za žzh..ja sam širokobriježanin..pa preteći će nas u svemu..prije svega Ljubuški je zemljopisno milijun puta u povoljnijem položaju..druga stvar manje kradu u javnim radovima..Bože te sačuvaj ovih naših..pa Široki ruju i kopaju ko divlja krmenja ima deset godina, i..? na šta liči ? šta je gotovo,šta je napravljeno..?Moj k…. eto šta.

  • štaje sa rasvjetom i trotovarom kojeg ste nam obećali,djeca nemaju gdje da se sklone kad prolaze one gromade od šlepera selom, kad nekog pokupi šleper tada će biti kasno…

  • Samo me zanima jel znas ista o povijesti,odakle se vladalo stolhecima hercegovinom..strateski polozaj,turizam,prirodne ljepote,kulturno bogatstvo,vjerski turizam,poljoorivreda,hidropotencijal,itd itd itd..a jel znas kako je ljubuskom oteto sjediste zupanije na lopovski nacin i dodijeljeno sirokom..do prije 20god bio obicno selo za ljubuski..jbs ovakvu zupaniju di je sb centar

  • I kako mislis ‘pretec’??..grad star nekoliko stoljeca bi se trebao natjecat s donedavnom prcijom??..moji ljubusaci pa di mi zivimo

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.