Popis je važan i za financijsko stanje općina i županija

Nedvojbeno je da je popis stanovništva u Bosni i Hercegovini jedan od najvažnijih događaja u poslijeratnom razdoblju. Ovih dana vodi se intenzivna kampanja, a građani su zatrpani i u stvarnom i u virtualnom svijetu.

Propagandni materijal vezan za popis šalje se u doslovno sva kućanstva u BiH. O popisu i njegovoj važnosti govori se i djeci u školama, ali i vjernicima tijekom propovijedi, piše Večernji list.

Ipak, malo se govori o onim ekonomskim i gospodarskim računicama koje su iznimno važne za općine i županije, osobito one koje su u podređenom položaju u odnosu na neke druge.

O tom problemu najviše govore načelnici općina i premijeri županija s hrvatskom većinom koji već duže vrijeme pokušavaju poboljšati status svojih sredina izmjenom Zakona o pripadnosti javnih prihoda.

Premijer Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić već je ranije najavio da će se tek nakon popisa stanovništva taj zakon moći mijenjati, piše Večernji list.

”Ono što posebno pogađa našu županiju jest Zakon o pripadnosti javnih prihoda. Po svemu sudeći, novi se zakon može očekivati tek nakon popisa stanovništva. Upravo je broj pučanstva važan kriterij za raspodjelu prihoda i tu nešto ne štima.

Službene statistike pokazuju znatan pad broja stanovnika u našoj županiji iako znamo da nije tako. Komunikacija između općinskih službi i Zavoda za statistiku negdje je pukla, a to rezultira smanjenjem prihoda.

U prva četiri mjeseca ove godine bilježimo smanjenje prihoda u odnosu na isto razdoblje prošle godine za više od dva milijuna maraka”, rekao je u posljednjem intervjuu premijer Ćosić posebno aludirajući na navedeni zakon koji je prema mnogima nepravedan.

Čak su i zastupnici iz Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na ovotjednoj javnoj tribini CCI-ja kazali kako je Zakon nepravedan, neekonomski i diskriminirajući i treba ga hitno mijenjati, piše Večernji list.

Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj također je govorio o važnosti popisa upravo zbog pripadnosti javnih prihoda, naglašavajući kako u ovom popisu ne treba zanemariti ni ekonomske kriterije.

”Ukupan broj stanovnika, te socijalni kriteriji na području jedne općine su jedan od glavnih kriterija po kojima se obračunavaju količine prihoda koji joj pripadaju i sama ta činjenica govori o tome koliko je nama kao lokalnoj jedinici važan ovaj popis”, rekao je Grizelj.

(www.jabuka.tv)Nema komentara

  • Zasto imam osjecaj da nece sve stanovnike Sirokog popisat,,, vec se nerviram! Ako reknu da je broj stanovnika isti ili nedaj boze manji ja dizem uzbunu,kome je onda ovoliko zgrada napravljeno poslje rata,ja ih brojim 10 a koliko kuca,to nibog ne zna. Mislim da nas je oko 32.000 ali eto sacekat cemo popis

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.