Livno: Stotine svijeća za generala Praljka i Hrvate u Haagu

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskoga rata HVO-a HBŽ u srijedu navečer organizirala je  okupljanje na središnjem trgu u Livnu i paljenje svijeća za preminuloga generala Slobodana Praljka.

Slobodan Praljak preminuo je danas u Haagu, nakon što je neposredno nakon izricanja presude u sudnici popio otrov.

“Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prijezirom odbacujem vašu presudu”, rekao je Slobodan Praljak prije no što je popio čašicu s otrovom.

Podsjetimo, Žalbeno vijeće Međunarodnoga kaznenoga suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu pod predsjedanjem Carmela Agiusa izreklo je u srijedu drugostupanjsku i konačnu presudu o odgovornosti političkih i vojnih vođa bosanskohercegovačkih Hrvata za zločine nad muslimanskim stanovništvom tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Uz predsjedavajućega Carmela Agiusa, Žalbeno vijeće činili su i suci Liu Daqun, Fausto Pocar, Theodor Meron i Bakone Justice Moloto.

U prvom dijelu suđenja šestorci, prije nego što je general Slobodan Praljak ispio otrov, potvrđene su zatvorske kazne Jadranku Prliću (25 godina)Bruni Stojiću (20 godina) i Slobodanu Praljku (20 godina) te su odbačene žalbe vezane uz sudjelovanje Hrvatske u udruženom zločinačkom pothvatu u BiH.

U nastavku suđenja nakon 14 sati potvrđena je i kazna od 16 godina zatvora Valentinu Ćoriću Milivoju Petkoviću potvrđena je kazna od 20 godina zatvora, kao i Berislavu Pušiću  kazna od 10 godina zatvora. Pušić, koji je zbog zdravstvenoga stanja na slobodi zadnje tri godine, što prije se mora vratiti u Haag.

Tako je završeno izricanje presude bosanskohercegovačkim Hrvatima u sjeni tragedije generala Praljka, koji je ispio otrov od kojega je oko 14 sati preminuo.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.