Kriminalcima u pola godine oduzeto samo 900 KM i nekoliko dionica

U nešto manje od pola godine Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom zaprimila je samo dvije presude, i to Županijskoga suda u Travniku, koja se odnosi na oduzetu imovinsku korist u vrijednosti od 900 KM, i nepravomoćnu presudu Županijskoga suda u Sarajevu o trajnom oduzimanju dionica, prema kojima će Agencija postupati u prvoj polovini 2017., piše Večernji list BiH.

Višemilijunski iznosi

Podatak je iznesen u izvješću o radu i financijsko-materijalnom poslovanju Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2016., koji će biti upućen Parlamentu FBiH, a koji je nedavno prihvatila i Vlada FBiH. Rad i učinkovitost Agencije u upravljanju oduzetom imovinom FBiH, kako ističu, ovise, prije svega, o dinamici donošenja sudskih i tužiteljskih odluka vezanih uz oduzimanje imovinske koristi stečene kaznenim djelom u FBiH jer je uloga Agencije da bude servis pravosudnim tijelima i da im olakša postupanje s nezakonito stečenom imovinom.

Još prošle godine ravnatelj Agencije za upravljanje oduzetom imovinom FBiH Kenan Kapo najavio je kako će Agencija u 2017. početi preuzimati privremeno oduzetu imovinu. Treba spomenuti da je u razdoblju od 2003. do listopada 2015. u kaznenim postupcima trajno oduzeto imovine u vrijednosti od oko 15 mil. KM, ali o njoj do sada nije imao tko skrbiti niti ju je Agencija mogla prodati na tržištu.

Sredstva potrebna za rad Agencije osiguravaju se u proračunu FBiH ili iz drugih izvora, sve državne i druge institucije te javne službe i organizacije obvezne su pružiti pomoć u njezinu radu. Agencija će skladištiti, čuvati, prodavati ili obavljati najam oduzete imovine. Obavljat će i stručnu procjenu vrijednosti privremeno oduzete i oduzete imovine te voditi evidenciju o imovini kojom raspolaže i upravlja, sudskim postupcima u kojima se odlučuje o takvoj imovini.

Upravljanje imovinom

Ona će dobivati redovite informacije o presudama od svih sudova pred kojima je vođen postupak za oduzimanje imovinske koristi pribavljene kaznenim djelima. Agencija je dužna prikupljati od mjerodavnih institucija podatke, statistička izvješća i druge informacije o rezultatima financijskih istraga u cilju obrade i analize tih podataka i informacija, uočavanja trendova u vršenju kaznenih djela iz kojih se pribavlja imovinska korist, piše Večernji list.

Agencija za upravljanje oduzetom imovinom moći će prodavati zaplijenjenu imovinu ili je darovati u humanitarne svrhe. Prodaja imovine kojom upravlja i raspolaže Agencija vrši se javnim nadmetanjem koje se objavljuje u Službenim novinama FBiH i u najmanje dvama dnevnim listovima koja se distribuiraju na cijelom području BiH.

Imovina se, kako piše u zakonu, prodaje po istoj ili višoj cijeni od procijenjene vrijednosti koju je odredila agencija. Bez obzira na proračunske nedostatke, Vlada FBiH morat će dati više novca kako bi Agencija radila svoj posao kako to definira Zakon o oduzimanju ilegalno stečene imovine.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.