Višegradskom mostu prijeti urušavanje

Načelnik Višegrada Mladen Đurević upozorio je da postoji opasnost od urušavanja mosta Mehmed paše Sokolovića nakon rekonstrukcije te apelirao na izvođače radova i investitore da što prije reagiraju.

Đurević kaže da je most doveden u pitanje radovima koje je posljednje tri godine izvodila turska agencija “Tika”.

“Najvažniji radovi bili su sanacija stubova. Sve je urađeno tako što je uza stubove čitavom širinom korita nasut kamen, čime je nivo korita znatno podignut, a istodobno smanjena propusna moć lukova”, naveo je za RTRS Đurević.

Ukoliko bi se dogodila poplava iz 2010. godine, gdje je bilo 4.000 metara kubnih vode u sekundi, kaže Đurević, moglo bi doći do urušavanja mosta.

On ukazuje da se kamene ploče kojima je most popločan poslije samo nekoliko godina osipaju, dok rasvjeta na “ćupriji” ne radi od kada su se izvođači povukli. Đurević pita u što je sve utrošeno 10 milijuna KM, koliko je navodno koštala rekonstrukcija mosta, navodeći da o tome nema precizne dokumentacije.

On je rekao da nema bilo kakvih pisanih tragova o tome koliko je novca uloženo u rekonstrukciju te da nitko ne zna koliko je plaćeno entitetu i BiH. Đurević je apelirao na izvođače radova i turskoga investitora da što prije dođu u Višegrad i reagiraju jer se u suprotnom ova povijesna građevina može urušiti, prenosi Srna.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.