“Kontinent smeća” pluta Pacifikom

Godinu dana nakon neuspjelog pokušaja, 48-godišnji Patrick Deixonne, član Francuskog istraživačkog društva (SEF), kreće krajem svibnja u istraživanje 7. kontinenta, velike ploče ili golemog otoka smeća, većeg i od Indije, koji pluta u Pacifiku, ali je još uvijek nepoznat široj javnosti, doznaje se iz francuskih i američkih medija.

To morsko smetlište u središtu Tihog oceana, oko 1.000 kilometara od Havaja, nevjerojatnih je dimenzija. Pretpostavlja se da mu je površina oko 3,4 milijuna četvornih kilometara, s oko 3,5 milijuna tona smeća. Svi ti milijuni tona smeća skupljaju se na mjestima gdje se sastaju morske struje i formiraju goleme vrtloge kojih ima pet u svim oceanima. Sjevernopacifički vrtlog, koji se okreće u smjeru kazaljke na satu, ima promjer od 22.200 kilometara i 3,4 milijuna četvornih kilometara.

smece

Centripetalna sila polako vuče smeće prema središtu tog kovitlaca, objašnjava Francuski nacionalni centar za svemirska izučavanja (CNES) koji sponzorira ovaj projekt.

Mnogo je primjera kako ljudska bahatost i neznanje od ovog planeta rade nešto slično golemoj kanalizaciji i smetlištu, ali jedna od najžalosnijih stvari je taj vrtlog od milijuna tona plastike usred Tihog oceana, između Kalifornije i Havaja. Radi se o ekološkoj katastrofi koja se nažalost širi, kazao je Deixonne.

Ekspedicija kreće iz San Diega na škuni L’Elan iz 1938. godine, a cilj joj je ispitati taj otok otpadaka kako bi se utvrdio njihov sastav.

Problem za znanstvenike predstavlja juha uglavnom sastavljena od mikrootpadaka plastike veličine zrna riže, raspadnute ispod vode koja ide i do 30 metara u dubinu. Teško je uočljiva iz satelita i vidi se samo iz čamca ili broda. Te toksične nanočestice plastike koje ulaze u morske životinje i lanac ishrane utječu na stopu plodnosti riba, a to opet utječe na sigurnost hrane i obalno stanovništvo, tvrde znanstvenici.

Deixonne također upozorava da problem nije samo ekološki te da taj otok smeća ugrožava plovidbu, ribolovstvo i predstavlja veliku opasnost za turizam.

Škunu će navoditi dva satelita NASA-e, Terra i Aqua, kako bi ekspedicija došla do područja s najvećom koncentracijom mikrootpadaka te se izmjerila gustoća smeća.

Također će se uzeti i obraditi uzorci vode, planktona i materijala.

Do sada su to područje istraživale dvije američke ekspedicije, 2006. i 2009. godine. Deixonne se odlučio na ovu avanturu nakon utrke prelaska samaca preko Pacifika prije tri godine, kada je iz blizine doživio tu ekološku katastrofu.

Kontinent smeća u Pacifiku jedan je od pet i svi su apokaliptičnih dimenzija. Jedan od poznatijih je i onaj u sjeverozapadnom dijelu Atlantika. (hrt.hr)

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.