Knezović: Bilo mi je zabranjeno govoriti na skupu podrške u Mostaru – Jabuka.tv

Knezović: Bilo mi je zabranjeno govoriti na skupu podrške u Mostaru

”Nisam odustao od govora, već mi je zabranjeno govoriti par sati prije početka”, pojasnio je Marijan Knezović, aktivist koji je dugo najavljivan kao jedini govornik na skupu podrške haaškoj šestorci koji se u četvrtak navečer održao u Mostaru.

Knezović je istaknuo da ne želi da se u raznoraznim tumačenjima ljudi iz organizacije prozivaju, ”a bili su i više nego korektni”.

”Govor su zabranili oni koji bi se za slobodu govora trebali boriti, a kriju se iza Hrvatskog narodnog sabora i sinoć su bili pokrovitelji skupa. Naravno, zna se tko i kada koristi HNS kao masku za ovakve poteze. Zna se i tko ne želi od govornika čuti poruke o kojima oni šute, a plaćeni su narodnim novcem da ih prenose. To su poruke koje vode istini, a istina ne odgovara uvijek ni svima. Pogotovo ne odgovara onima koji HVO gledaju kao instrument, a ne kao ‘sveca zaštitnika”’, napisao je Knezović.

>> Pročitajte i: MUP HNŽ: Nije zabilježen nijedan incident na Thompsonovu koncertu u Mostaru

”Rečeno mi je kako je razlog zabrane to što se moj stric i uzor fra Mario u jednom tekstu prije par dana kritički osvrnuo na hrvatsku političku stvarnost u BiH. Mnogi su se očito prepoznali i jučerašnjom zabranom potvrdili kako je fra Mariova kritičnost tu s itekakvim razlogom. Nadam se da će se jednoga dana ugledati na fra Maria, a prestati omalovažavati odgovornost koja im je dana na izborima. Isti taj HNS nedavno je organizirao skup o Hrvatima kao nositeljima europskih vrijednosti. Trebaju se češće sjetiti kako cenzure i zabrane nisu europske vrijednosti, već komunističke (bez)vrijednosti. Upravo protiv takvih umova i vrijednosti su se borili oni zbog kojih smo jučer bili zajedno i pjevali puni optimizma. Stoga ovakav njihov čin shvaćam samo kao potvrdu da se nalazimo u moralnoj kaljuži. Takve stvari me samo motiviraju da se još više nastavim zalagati za istinu, pa makar na trenutke bilo teško”, naveo je Knezović.

(www.jabuka.tv)


15 komentara

 • Skup HDZ,Čović bi da se vidi kako narod daje podršku ,uzncima,ali zna da narod nebi došao radi njega i takvih.A onda trči zovi Thomsona Matu itd.plati,naravno plati,neće oni pjevat besplatno.Sve će to narod platiti.

 • A tko i tebe tako zelenog gura. Zvao te Trump na druženje, a striko prijateljuje sa bivšim premijerom Velike Britanije. Povucite malo tih veza, pa uložite u ovaj naš krški kraj. Pustite utopijske priče.

  • A gle, možda sad i povuče.. Nego, hebe se Trumpu za ove krajeve, čak i za Europu, i sam je to rekao, i Merkel potvrdila. Britanija se urušava od BREXITa i sve su jadniji i nemoćniji. Rusija se umiluje Hrvatskoj već neko vrijeme, osim Agrokora, to je malo čudna igra. Danas “Veleposlanik Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov smatra da je prošlo vrijeme visokog predstavnika u BiH, jer je njegova uloga apsolutno nevidljiva i svela se samo na to da piše izvještaje.”

   Možda je sve to bolje tako, da se jednom vidi šta to stvarno Hrvati vrijede i šta sami mogu? Evo pa da vidimo.

 • Ne mislim nista lose ovim komentarom i zelim sve najbolje momku, ali nije mi jasno zaista tko je on i sta tu predstavlja uopce? Koju funkciju obnasa, koje su mu akreditacije, reference, uspjesi u zivotu pa da ga se gura ovako kroz medije kao da mu je misljenje relevantno i odrazava hrvatski nacionalni korpus? Iskreno me zanima. Hvala.

  • A nitko i nista, bez zle namjere, student koji misli da je Boga uhvatio za jaja jer je procitao koju knjigu vise i ima politicku, vjersku i financijsku podrsku da prica o necemu o cemu ne zna. Momak koji misli da zna vise o ratu nego oni koji su ga prezivili…

 • Marijane citam pratim ,boje se neki glasa razuma.
  Zabrane su dugo bile ,mislim da bi trebale bit zaboravljene ,boje se neki i trebaju se bojat ,istinui stvarnost nasu mora neko rec bolje da prestanu sto je previse je svega ovaj narod istrpio. Nepravde ,neistine podanistva ,a za koga i kome?
  Sretno mladicu ne obaziri se neki nisu zasluzili ,niti su sposobni ili su jalni ili se boje istine ?
  Bog te blagoslovio .

 • Povodom teksta objave gospodina Marijana Knezovića koja se dogodila nakon organizacije i održavanja veličanstvenog humanitarnog skupa. U ime Organizacijskog Odbora koji čine osobe iz udruge kao i osobe iz navedenih Odjela prenosimo javnosti kako je njegov problem nastao iz razloga što je Organizacijski odbor kasno dobio planirani tekst, nakon čega je procijenjeno kako je trajanje istoga predugo, te iz tog razloga nije uvršten kao osoba koja je trebala izvesti recital.
  Također kako smo već ranije najavljivali kroz medije preneseno je kako nitko neće imati govor pa iz tog razloga ostali smo vjerodostojni. Ovom prilikom mladom gospodinu se ispričavamo , te prenosimo tekst koji smo dobili kasno kako bi se javnost uvjerila da nije nitko zabranio već da je to procjena Organizacijskog odbora i dogovora trajanja samog koncerta.
  Želimo spomenuti kako naš pokrovitelj nije Hrvatski narodni sabor, već jedan od odjela GV koji proizlazi kako smo već najavljivali kroz medije, a odnosi se na Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS BiH kao i Zakladu za pružanje pravne pomoći branitelja HVO-a.
  Žalosti nas činjenica kako pored ovako veličanstvenog humanitarnog koncerta netko svojim pisanjima želi prezentirati negativnosti. Navodimo još jednom kao i ranije kako je koncert isključivo namijenjen za potporu hrvatskim braniteljima a nikakvim političkim ni drugim govorima.
  U prilogu dostavljamo tekst koji je gosp. Knezović planirao pročitati:
  ————————————————————————-
  Don Pavao u Prosjacima i sinovima kaže: „Više od tisuću godina živio je ovaj narod na ovom kamenju. I svaki kamen, daklem, sto put krvlju omastio, ali se s njega nije dao. I Saraceni, i Tatari, i Turci, i Mlečani, i Nijemci, i Mađari, i svaki đava’ pakleni, a narod stoji, krv svoju prolijeva, al’ se iz krvi ponovo rađa i korijenje, daklem, sve dublje u kamen pruža. A sada ga, daklem, svojevoljno iz kamena čupa, a kada, daklem, žile počupa i sam će umrijeti. Nedaj mu da umre! Nedaj da umre ovaj narod!“
  I uistinu, hrvatski uznici koje danas nosimo u mislima ali i srcima, nisu dali da umre ovaj narod. Nijedno vrijeme nije lako, ali oni su, u onom najtežem, bezuvjetno, hrabro i časno kročili u borbu za nas. Mnogi danas, a tomu nažalost svjedočimo, štite one koji su nas napadali, a napadaju one koji su nas štitili. Mi večeras, okupljeni u ime plemenite težnje za pravdom, istinom i mirom, dokazujemo kako se naš narod nikada neće odreći onih koji su na kocku vremena postavili svoje živote, svoje obitelji, svoja prezimena, svoje snove, svoju mladost, a evo nažalost, i svoju slobodu. Postoji li išta vrijednije i čovječnije od toga da se pojedinci odreknu slobode, zadrže čast i dignu glavu kako bi drugi, odnosno mi ovdje, bili slobodni?
  Ponosni možemo i trebamo biti na naše heroje. Oni koji sada sami provode noći u haškim ćelijama, van svoje Domovine, ne rade to zbog to niskih pobuda ili jeftinih stvari. Tamo su, zbog onoga što je neprocjenjivo i zbog onoga što nas je spasilo, tamo su zbog časne, legitimne, slobodarske i nikad odbačene ideje Herceg Bosne. One Herceg Bosne pod čijim je zastavama obranjena naša zemlja, naša mjesta, naše obitelji, naše vrijednosti, pa evo i naš hrvatski Mostar u kojem zajedništvom dokazujemo kako se imena šestorice heroja ni na trenutak neće moći izbrisati iz ponosne povijesti ponosnog hrvatskog naroda.
  Pitanje uvijek ostaje isto. Trebamo li se odreći pravde samo zato jer živimo u svijetu nepravde? Pravde se naši uznici odrekli nisu, pa ni u vremenu kada se činilo da oko nas ne postoji ništa drugo doli nepravda. Pravde se odrekli nisu ni oni koji danas ne mogu biti ovdje jer su se u ime iste te pravde devedesetih preselili na pravedan svijet. Preselili su se našem dragom Bogu. Mi mladi ne možemo znati sve što znate vi stariji. Mi mladi nismo toliko iskusni ni mudri. Ali znajte, nema u nama mladima ništa manje srca, ništa manje ljubavi, ništa manje poštovanja i na kraju, ništa manje zahvalnosti prema onima koje čekamo da se vrati u zemlju koju su obranili i čiju su čast obranili.
  Jedan od njih, naš general Slobodan Praljak, svoju završnu riječ završio je tako što je rekao kako je njegova savjest čista i kako ne traži olakotne okolnosti. I uistinu, samo krivima treba olakotna okolost, a naši heroji nisu krivi jer su preko svojih leđa inzistirali na slobodi za svoj narod i svoju hrvatsku obitelj u vremenima kada su mnogi željeli da ni ne postojimo. Mnogi to žele i danas.
  Mi mladi smo posebno ponosni jer znamo da su u vremenu rata oni koji su naš štitili štitili i druge, nerijetko i one koji su ih napadali. Ponosni smo jer uvijek i pred svima možemo reći kako se naša šestorka i naši branitelji nisu borili protiv nekoga, nego su se borili za nekoga. A taj netko, to smo mi. Neizmjerno poštovanje zaslužili su činjenicom da su područje Herceg Bosne uspjeli očuvati jedinim u BiH na kojem ne postoji masovna grobnica. Tako su sačuvali čast svog naroda, čast koju su nažalost neki narodi izgubili.
  Mi znamo i u srcima suosjećamo sa svim narodima i s njihovim gubicima. Suosjećamo, upravo zbog toga, jer znamo kako je izgubiti voljene osobe, nedužne osobe. Mi Hrvati, vjerujem, uistinu osuđujemo svaki zločin, pa i zločine koji su se kroz povijest događali od onih koji su se nazivali Hrvatima. Suosjećamo, upravo zato jer znamo kakvu bol zločin može nanijeti. Takvu bol smo osjetili i previše puta, mi mladi u manjoj, a vi stariji u većoj mjeri. Ipak, osuđujući svaki zločin, ne smijemo doći u situaciju da pravednike nazivamo zločincima, ni zločince pravednicima.
  Naši uznici uvijek su bili i ostali u skupini pravednika. To je njihov dodatak povijesti, miru, ljubavi, toleranciji, i suživotu kojem su otvorili vrata kada su stali nasuprot onih koji suživot s nama Hrvatima nisu željeli. Mi u ovim vremenima imamo povijesnu priliku da od Bosne i Hercegovine, i hrvatske Bosne i Hercegovine, sviđalo se to nekima ili ne, stvorimo društvo mira i tolerancije. To su nam omogućili oni kojima smo zahvalni jer su ideju naše slobode i slobode cijele države postavili iznad vlastitog i sebičnog interesa. Čekamo ih, dočekat ćemo ih i na njihovom primjeru ćemo graditi ono što mnogi pokušavaju srušiti, gradit ćemo društvo koje će slobodom oslikavati nas, ali i one koji su drugačiji, baš kao što su uznici u ratu branili nas, a u isto vrijeme spašavali brojne druge i drugačije. Time su na naša lica utkali boru ponosa i jednu časnu ideju pretvorili u nešto što više i nije tako daleko. Ipak, najvažnije je da do presude šest uznika i heroja nosimo i u molitvama, kako bi zagrljeni i ponosni, s pjesmom na usnama, mogli u još većem zajedništvu dočekati heroje kad se vrate kući. Hvala vam!

 • A šta je sa zaboravljenim braniteljima ,gospodo,šta oni trebaju da crknu!Draga gospodo,pravda je spora ali je dostižna.Tko je prav ne treba se bojati.

 • Di je podrška ljudima koji su bili cijelo vrijeme u ratua ,a sad nemaju ni mirovine ni posla!??To su pravi paćenici .Nikoga nije briga za njih.Zapjevaj Thomsone i za njih?

 • mali neseri,radi štogod korisno,kadsi pametan skupi za mjesec dana 100 000 km pa odnesi djeci sa posebnim potrebama il negdi dije korisno,,dosta više pričalica itd.,iti i tvoj fratar dosta šuplji priča.,kad nešto uradiš korisno javise.Ante.

 • Zalosno-fratar nek obnasa svoje duznosti a ti decko po uzoru na strica manje hapaj a daj zupi koju ti je stric i zaboravio i ne vidi potrebe svog pučanstva!!!! Zaboravio sirotinju a jos se smije s svetog oltara cinicno Ako Bog da otíce i uzor s Kocerina

 • Za ovog biro i sve sto komentiraju oprosti im Bože neznaju sta cine prosvjetli im pamet da svi zajedno naprave 1% dobrih djela od fra Marija ,a tebi Bože hvala na svim ovakvo dobrim svecenicima.

 • ti znaš šta činiš,jednoje bog i crkva a drugo pametovanje po skupovima,dobroje biro rekao kadsi sposoban otiđi u Italiju pa donesi 50 000 eura uloži na puringaj za djecu sa potrebama,neznaš ni gdjese to nalazi prema tome manje pametovanja po skupovima

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.