Kazne za poslodavce ako svaki 16. djelatnik nije osoba s invaliditetom

Zapošljavanje u Bosni i Hercegovini problematičan je pojam sam po sebi. Zapošljavanje osoba s invaliditetom gotovo je nemoguća misija. Zakonodavac u Federaciji BiH odredio je na koji način riješiti ovaj problem, ali je pitanje koliko se zakon provodi, ali i koliko je isti dobar u nekim svojim segmentima.

Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom predvidio je kako do 31. prosinca 2009. godine tvrtka s 39 zaposlenih mora imati najmanje zaposlenu jednu osobu s invaliditetom. Od 31. prosinca 2013. zakon kaže kako tvrtka mora imati najmanje jednoga djelatnika s invaliditetom na svakih 16 zaposlenih.

Subjekti koji ne ispune obvezu dužni su mjesečno pri isplati plaća obračunati i uplatiti u Fond za poticanje rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom novčani iznos u visini od 25 posto prosječne plaće u Federaciji za svaku osobu s invaliditetom koju su bili dužni zaposliti sukladno odredbama ovoga zakona – navodi se u spomenutom zakonu, prenosi Večernji list.

To znači kako poslodavac mora platiti 210 maraka kazne po jednoj osobi s invaliditetom koju nije zaposlio. Navodi se i kako su pravni subjekti dužni svakoga mjeseca, prilikom isplate plaća, uplaćivati u Fond poseban novčani iznos u visini od 0,5 posto iznosa isplaćene mjesečne bruto plaće svih zaposlenika, izuzev ako zapošljavaju osobe s invaliditetom sukladno zakonskim odredbama.

(www.jabuka.tv)
1 komentar

  • Barem kod nas to nije problem,doktori,profesori,nastavnici,policajci,djelatnici Pošte,Elektroprivrede,,pojedinci,, i velike gazde,tajkuni svi sredili da su 70 postotni RVI-di… Znači zadovoljili kriterije. Većina ima PTSPI a rade sa djecom,nose oružje,rade sa strujom itd…Neki su na vodećim mjestima u Županiji,gradu,općinama…Treba napomenuti da većina njih prizna da nisu bili u ratu,nisu ranjeni,da nisu bolesni ali eto zbog uvoznice za auto,kako kažu… Tužno….Sramotno…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.