Obrnuti smjer: U BiH se želi vratiti 25.000 obitelji

Bosnu i Hercegovinu prošle godine napustilo je 16 tisuća osoba. S druge strane, 25 tisuća obitelji iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore podnijelo je zahtjev Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH za povratak u našu zemlju, objavila je Federalna televizija.

Iako je dobitnik dviju Zlatnih znački Univerziteta u Sarajevu i najbolji student na Fakultetu političkih nauka na dodiplomskom i master programu, Jasmin Hasanović 17 mjeseci je tražio posao. Odbijenice je dobivao i od domaćih i od međunarodnih institucija. Iako je imao mnogo prilika, nije otišao izvan zemlje u potrazi za poslom. Čekanje se na kraju isplatilo pa od ovoga semestra radi kao asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Studentima i mladima bez posla poručuje da se bore za posao u svojoj zemlji i u svojoj struci.

”Potreban je veliki trud, mladi ljudi se brzo obeshrabre. Ne prođe jednom, dvaput, triput. I onda odluče ići vani. Ne treba na to gledati kao na nešto savršeno – obično su to poslovi koje domaće stanovništvo ne želi raditi”, rekao je Hasanović za FTV.

Nemanja Koprivica pet je godina studirao u Sjedinjenim Američkim Državama. Ipak, odlučio je svoje znanje iskoristiti u zemlji rođenja i trajno se vratiti u BiH.

”Otišao sam u Ameriku s namjerom da ostanem i radim tamo. Poslije pet godina u Americi shvatio sam da je ovdje moj život, a prije svega zato što sam dobio odličnu poslovnu ponudu”, rekao je.

Želju za povratak u BiH imaju i oni koji su prije više od dvadeset godina napustili našu zemlju.

”U okviru regionalnoga stambenoga programa, 25 tisuća obitelji iz zemalja regije želi se vratiti u BiH”, kažu iz Unije za održivi povratak.

Suočeni s negativnim migracijskim saldom, Unija krajem travnja pokreće kampanju u okviru koje će posjetiti 36 općina i 1.700 obitelji. Skupa s mjesnim zajednicama, lokalnim vlastima i međunarodnim organizacijama utvrđivat će stupanj ugroženosti tih obitelji.

”Ta ugroženost najviše se odnosi na ekonomsku ugroženost, ali postoje obitelji koje žive u lošim stambenim uvjetima, nemaju riješen socijalni ili zdravstveni status”, ističe Dženan Mašetić, koordinator aktivnosti Unije za održivi povratak.

Obitelji za koje se utvrdi da su ugrožene bit će uvrštene u domaće i međunarodne programe pomoći. Cilj je spriječiti daljnju emigraciju i povećati šanse za povratak.

Od oko 1,2 milijuna izbjeglica izvan BiH, tri četvrtine ih se vratilo. Preostalih 400 tisuća još je van BiH i uglavnom nemaju riješeno stambeno pitanje.

(www.jabuka.tv)
1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.