Josip Zelenika za Jabuka.tv: U politici u ŽZH potrebno je vratiti obraz i odgovornost

Povodom Općih izbora u Bosni Hercegovini koji se približavaju te aktualne analize rada svih razina vlasti u proteklom mandatu od strane Centra civilnih inicijativa, koji su negativno ocijenili produktivnost i učinkovitost rada Skupštine i Vlade u Županiji Zapadnohercegovačkoj, portal Jabuka.tv pokrenuo je seriju kraćih razgovora s ključnim političkim akterima u ovoj Županiji.

Sljedeći sugovornik koji je odgovorio na pitanja je Josip Zelenika (24), nositelj liste Hrvatske seljačke stranke (HSS), u izborima za Skupštinu ŽZH na predstojećim izborima 7. listopada. Njegova stranka nije imala zastupnika unutar Skupštine ŽZH u proteklom mandatu.

Razgovarao: Goran Kutle

S obzirom na negativne ocjene učinkovitosti rada Skupštine ŽZH i Vlade ŽZH od strane Centra civilnih inicijativa, kako Vi ocjenjujete dinamiku rada obje institucije u proteklom mandatu 2014. – 2018.?

Smatram da su dužnosnici koji sjede u ovim institucijama učinili sve što je u njihovoj moći da njima bude bolje, a narodu isto. Skupština u aktualnom mandatu nije usvojila niti jedan strateški dokument, iako često čujemo da je plan pripremiti ŽZH za fondove EU-a. Ova institucija ima ogromni problem s planiranjem svoga rada.

Da tragedija bude veća, na službenim web-stranicama Skupštine nećete pronaći podatke o sastavu povjerenstava, primanjima zastupnika, a o zakonima i odlukama koje je Skupština usvojila nema ni traga.

No, Skupština vjerno prati nerad Vlade ŽZH, koja je planirala Zakon o poticanju razvoja malog gospodarstva ŽZH, Zakon o turizmu, Zakon o mladima, no niti jedan od planiranih zakona nije izrađen, a kamoli da je usvojen. Pravilna implementacija navedenih zakona, da su bili izrađeni i usvojeni, prema procjenama, znatno bi utjecala na kvalitetu života građana naše županije.

Jedino oko čega su bili složni i ažurni, oni koji odlučuju o našim životima, jeste proračun i planiranje potrošnje javnog novca.

Skupština ŽZH je u proteklom mandatu održala 34 sjednice, a zasjedala je ukupno 35 puta. Smatrate li kako je to nedovoljno s obzirom na to da je na raspolaganju imala 47 mjeseci kroz trajanje mandata?

Naravno da je premalo, ali ne treba okriviti samo Skupštinu, jer je praksa pokazala da je ta institucija samo ispostava Vlade ŽZH, a sudeći po radu Vlade ne bi se trebali čuditi da je bilo i manje sjednica Skupštine. Ukupno je postavljeno 80 zastupničkih pitanja te je pokrenuto deset inicijativa, deset za četiri godine!

Poslovničke mogućnosti dakako da ograničavaju oporbene zastupnike u pogledu sazivanja sjednica, ali kada je već sazvana sjednica, kako se može dogoditi da oporbeni zastupnici nemaju već odavno pripremljene inicijative?

U medijima nije bilo dovoljne kritičnosti prema radu Skupštine, što neće biti slučaj ukoliko HSS bude zastupljen u zastupničkim redovima.

Što radi vlast: Skupština ŽZH u 4 godine odradila 5,5 dana, Vlada ŽZH zasjedala dvostruko manje od propisanog

Kakvo će biti djelovanje Vas i Vaše stranke unutar Skupštine ŽZH ukoliko dobijete povjerenje građana i izborite mjesta zastupnika, odnosno postoji li mogućnost ulaska u vlast/koaliranja ili ćete djelovati kroz opoziciju?

Hrvatska seljačka stranka (HSS), čiji sam nositelj liste za Skupštinu ŽZH, nudi alternativu u smislu inicijativa i zakonskih rješenja. 

Zasigurno naši zastupnici, ukoliko ih narod izabere, neće šutjeti i podizati ruke za prijedloge koji su štetni za građane naše županije.

Zalažemo se za punu primjenu županijskih ovlasti u zakonodavstvu, dakle korištenje isključivih nadležnosti po pitanju obrazovanja, kulture, turizma, lokalnog poslovanja, ali i zaštite okoliša i zbrinjavanja otpada. Na sjednicama Skupštine imat ćemo zakonske inicijative kojima ćemo pokušati riješiti probleme građana, a koji jesu u domeni županijske nadležnosti.

Isto tako, tražit ćemo punu primjenu svih zakona koji jesu na snazi, ali zbog njihove neimplemetacije građani ove županije imaju veće troškove, primjerice u zdravstvu.

Koji su po Vama ključni problemi s kojima se suočavaju građani ŽZH, odnosno na čemu bi vlasti najviše trebale poraditi u idućem mandatu?

Imena koja se nalaze na listi HSS-a za Skupštinu ŽZH jesu obični ljudi, ne žive od države i nisu proračunski korisnici, kao i velika većina građana naše županije. Ponekad vladajući ne shvaćaju da žive na muci običnih ljudi, da im je poštenim radom malog čovjeka omogućeno da sjede u Vladi, Skupštini, županijskim ustanovama, da opravdavaju svoj nerad i još k tome koriste “bijeli kruh” i raznorazne povlastice.

U politiku je potrebno vratiti obraz i odgovornost prema svakom čovjeku koji živi u našoj županiji.

Svakodnevni problemi jesu vezani za obrazovanje djece. Roditelj s prosječnim primanjima ne može djetetu priuštiti udžbenike, prijevoz do škole, užinu. Sve je to preskupo. Prema procjenama HSS-a, za besplatan prijevoz učenika i besplatne udžbenike za sve potrebno je osigurati oko četiri milijuna KM.

Nije dovoljno reći “mi ćemo osigurati” ili “mi obećavamo”, ako iza obećanja nema plana.

Iz proračuna ŽZH za 2018. godinu ukupno se izdvaja 755.000 KM za prijevoz učenika i besplatne udžbenike prvašićima. Zamislite, 12.710.000 KM, odnosno 15 % javnih prihoda u ŽZH godišnje se potroši na plaće i naknade zaposlenika u Vladi, Skupštini, ministarstvima, ne računajući uopće učitelje, nastavnike, te snage sigurnosti.

Gospodo vlastodršci, moguće je obrazovanje s besplatnim udžbenicima i prijevozom učenika, kada bi smanjili javni sektor i sredstva preusmjerili u ono što je običnim ljudima potrebnije od vas!

Umreženost vlasti u ŽZH (općina-grad-županija) rezultira činjenicom da u Proračunu ŽZH nema stavke koja odgovara potrebama stipendiranja.

Dakle, skoro polovicu proračuna potrošimo u obrazovanje u osnovnim i srednjim školama, a zatim studente ostavimo na cjedilu?

HSS se zalaže za stipendiranje studenata koji se žele nastaviti školovati i usavršavati u BiH, prvenstveno onih u teškoj materijalnoj situaciji, zatim onih koji se odlučuju za deficitarna zanimanja. Također, potrebno je vratiti zamrla zanimanja i zanate u srednje škole, gdje je to moguće.

Poticaji u poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvitku, za razliku od prošlogodišnjih smanjeni su za 20 %, kako bi se novci prebacili u “izmišljeni” poticaj za razvoj gospodarstva u ŽZH, koji je oformljen tek ove godine.

Da sumiramo, ŽZH ukupno izdavaja 1,200.000 KM za poticaje u poljoprivredi i gospodarstvu, što je manje od 1,5 % proračuna! Isto tako, kapitalna ulaganja te natječaje za dodjelu poslova potrebno je učiniti provjerljivim, jer se javnost s pravom pita, koje kriterije koriste županijska povjerenstva koja dodjeljuju poslove i koncesije.

Jedna od “najsitnijih” stavki u proračunu jesu ugovorene usluge, no kada se sve te stavke zbroje dobije se iznos od 2,581.936 KM.  Mi ćemo se zalagati za javnu objavu Registra svih korisnika proračunskih sredstava. Već godinama Ured za reviziju institucija u FBiH daje negativno mišljenje kada je u pitanju proračun i njegovo izvršenje u ŽZH.

Godinama se nisu uplaćivali doprinosi, točnije do 2016. godine, pa je dug ŽZH samo po toj stavci koncem 2017. godine viši od 10 milijuna KM.

Nas zanimaju brojke, činjenice i realnost, a ne obećanja, tragom izreke – “Birajte onoga tko najmanje obećava, jer bit će najmanje razočaravajući.”

Kad je riječ o odgovornosti prema biračima, smatrate li kako sami birači ne stvaraju dovoljan pritisak na sve strukture vlasti pa se i vlasti mogu odnositi opušteno, misleći kako ne moraju “polagati nikome račune”?

Žao mi je što to moram reći, ali kao politolog ne mogu ne iskoristiti termin podaničke političke kulture kada govorimo o glasačima koji slijepo glasuju već godinama za iste strukture, ne prepoznajući stanje i ne razlučujući razloge takvoga stanja.

Građani se jednostavno ne doživljavaju kao subjekti vlasti. Ali optimističan sam, vjerujem da će građani imati sposobnost balansiranja između različitih uloga i kontradiktornih orijentacija, no za to je potrebno kvalitetnije obrazovanje i više vremena.

Vlast se davno otuđila od građana, čak je stvoren dojam da je normalno da su plaće u javnom sektoru više nego u realnom.

Ako težimo za razvojem zapadnih zemalja, onda bi primjer Njemačke, u kojoj malo tko želi raditi u javnom sektoru jer su plaće niže nego u realnom, bio sasvim dovoljan da shvatimo koliko smo kao društvo u krivu.

Marija Ćeškić za Jabuka.tv: U Županiji bismo trebali raditi puno radno vrijeme

(www.jabuka.tv)

89 komentara

  • Taki ko ti će vratit obraz. Daj ne kaki, ima njih iskusniji, i pametniji, al neće u zlo da se petljaju. Triba vas sve lezilebaroše nagarit i pozatvarat, vi bi para a da neradite, nedera bogareti, nema toga, te žuanije triba ukinut, vele košta a niko ništa ne doprinose

 • nikome ništa ne vjerujemo , a pogotovo obećanjima prije izbora , okanite nas se nismo ovce , i nikada neću izaći na izbore i kvit

  • Bravo , kako si ih zajebao , čestitam , opalio si im šamar sa ne izlaskom na izbore, ovco zbog neglasača se i ne mijenja ništa.

  • I šta ćeš postići s tim što ne izlaziš na izbore? Da netko drugi za tebe glasa, da netko drugi za tebe bira predstavnike ? Da netko drugi za tebe odlučuje? Želiš li isto tako da netko drugi uzima novac koji ti zarađuješ?

   Dajte molim Vas budite bolji od ove glupe retorike. Nismo žrtve ničega, možemo i moramo birati ljude koji mogu promijeniti stvari.

 • Ovaj lik je pravi, budite sigurni, jedini normalan političar, kakvih beskičmenjaka imamo dečko je pravo osvježenje. samo naprid joža :))))))))))))))))))))))))))))))))))))

 • Pajdo ako budeš u oporbi ili vlasti,obećaj da će tvoje kritike prema vlasti biti javne pa ću prvi ja a i moji ukućani glasat za te.Obećaj!!

 • Joza budi hrabar i odlucan i nikad nemoj obraz da izgubis poliotika je velika zabluda za naivce nemoj da ti bude novac na prvoj crti.Ako ti HDZ ponudi suradnju nemoj ni u snu to prihvatit jer HDZ se nije ocistio od Udbasa,Kosovaca, a da ne kazem kakva bi to bila stranka bila da je provela referendum “ZA LUSTRACIJU”(nazalost svi su se okupili oko i u hdz).Zato, joza prve plakate printaj sa sloganom svi na Referendum i da se svi zlocini mislim na Udbaske kao i ine zadnjih 25g. razotkriju.

 • Svatko li ti si kandidira matere ti….pa jel moze kod nas netko pametan netko tko je u roku i sa odlicnim ocjenam zavrsio fax…a ne oni koji udu u politiku da bi lakse zavrsili fax…

 • Nasoj Zupanijskoj vlasti vise nitko ne moze bratiti obraz. Ni Papa a kamo li ti gospodine koji tezis u vlast kao i ovi postojeci..

 • 24 godine a već dvije stranke? Znači rodio se kao političar? Nema ni dana radnog iskustva u realnom sektoru a već na parlamentarnim izborima. Pametan momak, na vrijeme je skužio da se ne isplati raditi, puno je bolje mlatiti praznu slamu. Nije bitan tim za koji se igra, bitno je samo da se pobjeđuje. Svaka ti čast momčino, kad sam bio tvojih godina ja sam vjerovao u rad, zalaganje poštenje … (izgleda da se još nisam dozvao) a ti si sa 20 sve skužio.

   • Nije riječ o ljepoti,istraživanje fizionomije čovjeka je pokazalo da ljudi koji imaju veliku glavu su niže inteligencije,puno praznog prostora,o tome riječ

 • izađite na izbore i učinite listiće nevažećim, jer ne izlaskom na izbore ne znači da niste glasali, tada oni glasaju za vas,

 • Ko ce vratit cast politici?ti,karamatic koji je prodao stranku hdzu za placu od 7 tisuca maraka.aj ne bulazni.i ti si hdzov.mozda vam glasove donese onaj kavin konobarcic lukenda sto ne zna ni procitat sta mu se napise.smjesni ste.

 • Nas covijek podrzimo ga i bit ce nam svima isto samo njemu malo bolje. Ispeferirat ce njega HDZ kao i kolegu mu Karamatica. Prave fiktivnu oporbu ali mislim da vas je narod sit.

 • Za tebe nebi ziv glasao,a za maria karamatica ni mrtav.to je prevarant zesci sa 100 glasova dosao u dom naroda jer je izdao sve I stranacke kolege I smisao hssa.to je klasicna trgovina prodao stranku covicu za mjesto u domu naroda za koje ga narod nije izabrao.isti legitimitet ima I on I komsić da zastupaju hrvate.i jos nesto da znate karamatic je prevario sve svoje stranacke kolege koji su ga gurali naprjed onda znate kako ce se odnositi prema nekom glasacu kojega jedva poznaje.ovo pise netko tko ga dugo poznaje.a ti zelenika idi kuhaj sataraš od paradajza sto vam je podravka donirala.

 • Povuci sa sobom i slobu i onog sto ima video uradak Ista su obojica samo sto se od ovog jednog video uradak nije pojavio

 • Savjetnik za propalo smilje, vijece mladih ispred HDZ, Crveni križ ZHŽ-a pa iz aviona se vidi da si satelit i HDZ-ov poslušnik, nadam se da i narod neće nasjesti na ovog bezkičmenjaka !!!!

 • Alo dečko obećao si napraviti ceh za smilje pa smo svi propali? Gdje je nestao ceh? Ako je istina da si bio član hdza to je onda dno dna

 • kako ste jadni vi što ste se našli tu komentirati nečiji izgled. prekrstite se radije drugi put kad osjetite potrebu za takim nečim ili se lipo potpišite pa da svi vidimo koga je mater tako lipo odgojila.

 • U politiku se ne bi trebali ni kandidirati ovako mladi ali ni stariji ljudi,nego obrazovani ljudi doktori znanosti i sa iskustvom par godina od 30 do pedeset godina a ovakvi i starci samo gledaju di će šta oprati .

 • Pa kako uopće mogu biti u Općinskom vijeću,ravnatelji i svi ostali bez završenog barem fakulteta i radnog iskustva bar pet godina,jer nemaju obrazovanje ni iskustvo.
  Pa sad kandidati bi trebali biti doktori znanosti sa iskustvomznanjemnpa da izbace više ove neobrazovane i sa falš diplomama.

 • Za čistačicu treba srednja stručna sprema a vidi kandidati za općinske,županijske ili federalne funkcije ne moraju imati fakultet,iskustvo, znanje,karakter,
  Biti izuzetno inteligentan,elokventan i obrazovan da bi znao upravljati sa novcima naroda transparentno i po zakonu.

 • Pogledajte mu samo predsjednika karamatica,rudarski tehnicar po struci,pod cudnim okolnostima dobio cin I mirovinu 1000 maraka.Najprije bio u devedesetki,kad su ga oni otkantali vucao se ko propalica nista radio nije zatim se pridruzio ljevicarima kresi zubaku I nhi-u s kojim je raskopao tada perspektivnu stranku hss nhi a sve u korist hdza.tada uz pomoc hdzovca beslica I jos nekih hdzovaca osniva hss I tu konacno ulazi u ljubavni zagrljaj dragana covica postaje njegovo dezurno lajalo a zauzvrat dobiva mjesto u domu naroda.istovremeno na cjedilu ostavlja cjelokupni hss posusje I zhz.zanemaruje stranku totalno I posvecuje se samo visokoj politici provodeci coviceve naredbe.pred same izbore se trgnuo I nasao ovog zeleniku I jos par slucajeva I sad puca ponovno visoko a zelenika I ovi ako ne uspiju u naumu da uđu u zupanijsku skupstinu karamatic ce obrisati noge od njih I sutnut ih.to vam je storija o karamaticu I sadasnjem hssu.stoga glasajte za njih ako imate volje nakon ovoga.zaboravih reci jos kako isti zlorabi osobne podatke.ko mu je jedamput dao potpis,br osobne I maticni broj on kopije toga cuva I ima na tisuce osobnih podataka koje po potrebi koristi (zlorabi) zato pamet u glavu.

 • Karamatic lazov veliki prije 7-8 godina mahao zakonom o lustraciji I rekao da ce ga poslati na glasanje u skupstinu hdza I da ce izlobirati da ga hdz izglasa.mi mu govorili nece valjda oni lustrirati sami sebe al on je to šušnuo negdi u ladicu.naravno ne zeli on to jer bi I on bio lustriran.i on je iz partizanske obitelji.

 • Otkud ljudi sebi za pravo daju,kandidirati se za funkciju koja traži znanje, iskustvo,odgovornost.Ovaj čovjek ništa od toga, sramota!

 • Znači da razjasnimo: 12.710.000 KM, odnosno 15 % javnih prihoda u ŽZH godišnje se potroši na plaće i naknade zaposlenika u Vladi, Skupštini, ministarstvima, ne računajući uopće učitelje, nastavnike, te snage sigurnosti.
  Međutim ti si taj koji smatra da treba ući u tu Vladu koja zasjeda 40 puta u mandatu i primati tu plaću za jednu sjednicu mjesečno. Pa kontradiktoran si sam sa sobom. Ako je već problem u neefikasnoj javnoj upravi na koju se troše ogromne količine novca, zašto TI želiš ući u tu Vladu? Očito postoje neke druge želje koje se vide iz kontradiktornosti a ne dobrobit naroda.

  Želiš našu potporu. Stani iza svojih riječi. Reci Županije su neefikasne i potpuni promašaj s obzirom koliki im se budžet daje. Treba ih ukinuti. Ne treba ti to mjesto jer nije u koristi narodu. Pokreni inicjative. Uputi ljude u tu problematiku.
  Možda tako dobiješ potporu.

 • Nasli se dva pijanca I žigolo I hoce politicki uspjeh.zamislite karamatica,on vam je otprilike kao junak iz stripa zagor jedina razlika je u tom sto je zagor “duh sa sjekirom”koji ganja pravdu a karamatic duh sa bocom loze koji naganja čovica da mu osigura jos jedan mandat na poziciji gdje ima dobro para.a ovaj zelenika podsjeca na drugog lika iz stripa “čiku”koji sanja pecene krompirice I pilice ma gdje bio,pod glavom se uvjek nađe gajba piva.tu je I slavni zigolo lukenda koji je (barem po njegovoj prici) spavao sa svakom drugom zenskom koju poznaje,koje on cak poimenice nabraja.ima na njihovoj listi I normalnih ljudi al oni nikako ne mogu preko njih trojice doci do izrazaja.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.