Jeste li znali da je legendarna primabalerina rođena i živjela u Širokom Brijegu?

Maja Srbljenović Turcu (1941.- 1995.) hrvatska balerina, koreografkinja i pedagoginja rodila se u Širokom Brijegu od majke Vjekoslave i oca Ante Dijakovića iz Vrlike.

Priču o njoj, uz fotografiju iz 1978. godine, objavio je Digitalni arhiv Široki Brijeg koji na društvenim mrežama iz dana u dan donosi zanimljive fotografije i novinske isječke vezane za povijest Širokoga Brijega. Svojim objavama oduševljavaju Širokobriježanine iz dana u dan, a osim što posjetitelji stranice uživaju u fotografijama, uvijek imaju priliku naučiti nešto novo.

Majin otac Ante Dijaković (1905.-1986.) kao rudarski inženjer, sa suprugom Vjekoslavom doselio se krajem 30-ih u Široki Brijeg, zbog zaposlenja u rudnicima boksita. U to vrijeme eksploataciju boksitne rude u Širokom Brijegu vršile su tvrtke “Dalamatia Bauxit” i “Ugrovača rudarsko d.d.”, obje registrirane u Zagrebu.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata nadzor nad rudnicima imali su Nijemci. Maja se rađa 1941. godine i odrasta u Širokom Brijegu sve do 1944. godine kad se obitelj seli u Split.

Nakon završene Srednje umjetničke škole u Splitu, pohađa kratko Baletnu Školu “Lujo Davičo” u Beogradu. Od 1957. godine Maja nastupa u programima Narodnog kazališta u Splitu, a 1959. dobiva stalni angažman. Na scenu HNK-a u Zagrebu stupa 1968. godine, i cjelokupan kasniji angažman svrstava je u legendarne hrvatske kazališne umjetnice. Maja se udaje za hrvatskog skladatelja Anđelka Đekija Srbljenovića, inicijatora i suosnivača Festivala zabavne glazbe Split, koji pogiba u automobilskoj nesreći 1971. godine.

Vrhunska hrvatska primabalerina obilježila je svojim jedinstvenim stilom i snažnim ulogama međunarodne europske i hrvatske pozornice. Utjecala je intenzivno na razvoj generacija baletnih umjetnika sa svojim drugim suprugom, rumunjskim baletanom Marinom Turcu za kojeg se udala 1974. godine. Sa suprugom Marinom, koji je i međunarodni baletni prvak, otišla je krajem osamdesetih u Slovensko narodno gledališče u Maribor, bavila se pedagogijom i samostalnim baletnim projektima kao što je bio glazbeni kolaž ”Isadora Duncan”, a često je gostovala u Grazu, Beču, Berlinu, Londonu, Copenhagenu, Zürichu, Rimu, Palermu, Pragu, Budimpešti, Meksiku itd…

Pogledajte nikad objavljenu fotografiju širokobriješke gimnazije u izgradnji

Unutar zahtjevnog, svestranog i impresivnog stvaralačkog opusa ostavila je neizbrisiv trag svojom karizmatičnom ulogom – Dama u crvenom, u baletu “Pjesme ljubavi i smrti” koreografa Milka Šparembleka, za koju je dobila, uz priznanja struke i kritike, nagradu “Vladimir Nazor”.

Maja nas je prerano napustila i ostavila za sobom neizbrisiv trag gracioznosti i strasti prema umjetnosti plesa. Iz Majine i Marinove ljubavi 1974. rodila se Valentina Turcu, baletna plesačica, koreografkinja i redateljica, kojoj Digitalni arhiv Široki Brijeg zahvaljuje na vrijednim informacijama i fotografijama.

Digitalni arhiv dokumentira prošlost Širokoga Brijega

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.