Digitalni arhiv dokumentira prošlost Širokoga Brijega

Pokrenuta je Facebook stranica Digitalni arhiv Široki Brijeg, a uskoro će se pokrenuti i web stranica.

Digitalna arhivska građa Širokog Brijega, kao kulturno dobro, jedinstveni je informacijski izvor za proučavanje i razumijevanje povijesti, kulture i društvenog života općenito.

Logo Digitalnog arhiva Široki Brijeg

Na stranicama će te moći upoznati digitaliziranu dokumentaciju kojom želimo svima približiti pisanu, slikovnu, snimljenu i na druge načine dokumentiranu prošlost Širokog Brijega. Na stranici ćete moći vidjeti fotografske zbirke, zbirku starih razglednica i dopisnica, poštanske markice i pečate, stare karte i mape, digitalizirane novine i časopise, plakate, video i filmsku građu, tonske zapise te ostale memorabilije i povijesne dokumente vezane za Široki Brijeg. Digitalni arhiv sadržavat će uglavnom građu nastalu u 19. i 20. stoljeću, izjavio je za portal Jabuka.tv jedan od pokretača Digitalnog arhiva Širokoga Brijega Tomislav Topić.

Svi se mogu javiti administratorima stranice i ponuditi neki zanimljiv povijesni dokument (razglednicu, plakat, markicu, kartu, ulaznicu i sl.) koji bi se skenirao i vratio vlasniku. Nužno je da se znaju podaci o dokumentu kao i autorska prava koja bi se mogla regulirati. U opisu takvog dokumenta uvijek bi se navodio i vlasnik istog dokumenta.

Zahvaljujući privatnim skupljačima, institucijama i arhivima više država, omogućena je ova digitalna zbirka kojom će se moći služiti svi naraštaji, i imati u vidu povijesne, kulturne i društvene događaje kroz određena razdoblja, objašnjava Topić.

Posjetitelji stranice Digitalni arhiv Široki Brijeg trenutno mogu uživati u starim razglednicama Širokoga Brijega kojih ima stotinjak.

Digitalni arhiv Široki Brijeg ustupio je portalu Jabuka.tv unikatan plakat glazbenog sastava ERO iz 1976. godine kojeg prvi put objavljujemo u javnosti.

Na plakatu su Toni Ćavar, bass i vocal; Ante Slišković – Škuce, sax i klarinet; Ivan Lasić – Čika, organ; Mile Arapović – Geza, bubnjevi; Mirsad Pavlović – Futa, vocal. Plakat je izrađen 1976, a autor i crtač je Marko Knezović – Ćopo. Plakat se nalazi u privatnom arhivu Joška Sliškovića – Škuce.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.