Pogledajte nikad objavljenu fotografiju širokobriješke gimnazije u izgradnji

Digitalni arhiv Široki Brijeg na društvenim mrežama svakodnevno objavljuje stare fotografije i razglednice iz Širokoga Brijega.

Mnoge od njih prvi put javno objavljene, a jedna od takvih je i fotografija monumentalne zgrade Franjevačke klasične gimnazije za vrijeme izgradnje, današnja Gimnazija fra Dominika Mandića.

Zgrada Franjevačke klasične gimnazije u izgradnji (Foto: Digitalni arhiv Široki Brijeg)

Nacrt zgrade izradili su inženjeri Miloš Komadina i Pop Alamour iz Mostara u siječnju 1924. godine, a kamen temeljac položen je u listopadu iste godine. U časopisu ”Obitelj” iz kolovoza 1934. godine navodi se: ”Ovogodišnji izvještaj najbolje nam pokazuje uspjeh gimnazije, jer 76% sveukupnog đaštva svršilo je razred s uspjehom. Od 14 kandidata na velikoj maturi 5 ih je oprošteno od usmenog ispita. Profesorski zbor je vrlo spreman. Među njima ima pisaca i kulturnih radnika. Sad ima 15 nastavnika, od tih je 12 doktora, stoji u komentaru Digitalnog arhiva Široki Brijeg.

Nije poznato kada je točno fotografija nastala, a Digitalnih arhiv navodi da ju je nepoznati autor zabilježio između 1926. i 1931. godine. Fotografija se nalazi u arhivu Hercegovačke franjevačke provincije.

Digitalni arhiv dokumentira prošlost Širokoga Brijega

(www.jabuka.tv)

7 komentara

  • bolje ne objavljujte, zašto bi nam dizali tlak bez veze kad se kolektivnom i sustavno višedesetljetnom nebrigom, neznanjem, prijezirom naspram znanosti i školstva , namjerno urušava i iznutra ii izvana naša Ljepotica -Gimnazija.Imena zločinaca koji je oskrvnuše treba javno i glasno ponavljati iz dana u dan…

  • Lijanovic Ferdo skuplja ekipu gispon Miro dao zeleno svjetlo da on radi ako Bog da obojica ka Jeri u zatvor presjest ce im smece i muljaze

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.