Japanski radnici jako su uznemireni zbog slobodnih dana: “Ne znam što ću raditi”

Nije tajna da je Japan marljiva nacija.

Otočna država ima jedno od najduljih radnih vremena u svijetu, a gotovo četvrtina tvrtki zahtijeva od zaposlenika da rade više od 80 prekovremenih sati mjesečno, navodi CNBC. Štoviše, istraživanje iz 2017. godine koje je provela Expedia Japan otkrilo je da su radnici koristili samo polovicu slobodnih dana na koje imaju pravo, a čak 63% osjećalo je krivnju zbog plaćenog dopusta.

To bi moglo objasniti zašto je toliko Japanaca uznemireno prilikom za desetodnevni odmor koja im se pruža kasnije ovaj mjesec. Produženi praznici u Japanu počinju 27. travnja – u čast odricanja cara s prijestolja – prije nego što se poklope s tradicionalnim Zlatnim tjednom koji Japanci obilježavaju početkom svibnja, piše The Guardian.

To je nezapamćena količina slobodnog vremena za stanovništvo koje provodi toliko svog vremena na poslu. A radoholičari diljem zemlje nisu previše zadovoljni vijestima.

Nedavno istraživanje lokalnog časopisa Asahi Shumbun otkrilo je da se 45 posto Japanaca “osjećalo nesretno” zbog dugotrajnog odmora, a samo 35 posto priznalo je da su se “osjećali sretno” zbog slobodnog vremena, javlja NDTV.

Dio toga je i rezultat činjenice da dosta ljudi nije stalno zaposleno, a mnogi su se bojali da će izgubiti prihode tijekom pauze. No drugi jednostavno ne znaju što učiniti sa slobodnim vremenom.

Da budem iskren, ne znam kako provesti vrijeme kad smo iznenada dobili 10 dana praznika, rekao je 31-godišnji financijski radnik Seishu Sato. Ako želite ići na putovanje, posvuda će biti gužve i troškovi puta su porasli… Možda ću završiti kod roditelja.

Ipak, japanski radnici morat će se prilagoditi ideji odmora, s novim zakonom koji će stupiti na snagu ovaj mjesec te zahtijevati od zaposlenika koji imaju 10 ili više dana plaćenog godišnjeg odmora da koriste najmanje pet slobodnih dana godišnje.

Keizo Ishii, šef Expedije Japan, izjavio je za Nikkei Asian Review da je to korak prema rješavanju problema intenzivne radne kulture u zemlji – koja je nedavno rezultirala incidentima karoshija (što se doslovno može prevesti kao smrt prekomjernim radom), a predstojeća pauza na kraju travnja radnicima koji osjećaju krivnju nimalo ne pomaže, piše Index.hr.

Revidirani zakon može pomoći japanskim radnicima da uzmu više plaćenih dana odmora, barem načelno, no mnogi se mogu osjećati neugodno ako uzmu više slobodnih dana jer je vlada odlučila stvoriti 10-dnevni praznik Zlatnog tjedna krajem travnja i početkom svibnja, rekao je.

Moramo promijeniti mentalitet osjećaja krivnje za uzimanje slobodnih dana.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.