Izuzetan leksikon: Miro Naletilić u Širokom Brijegu predstavio “101 filmsku ikonu”

U srijedu u večernjim satima u širokobriješkom kinu Borak predstavljena je “101 filmska ikona” Širokobriježanina Mire Naletilića.

Ovaj leksikon sedme umjetnosti drugi je književni uradak nastavnika hrvatskoga jezika i izvršnoga urednika lista “Cvitak”, objavljen dvije i pol godine nakon književnoga prvijenca “101 junak moga djetinjstva”, a povodom 90. dodjele filmske nagrade Oscar.

Program predstavljanja ovoga iscrpnoga vodiča kroz povijest filmske umjetnosti vodila je Željka Šaravanja, a o knjizi iz pera Širokobriježanina govorili su recenzenti knjige, magistrica likovne umjetnosti Marijana Pažin Ivešić i dr. sc. Ivo Čolak, urednica knjige Blanka Kraljević te sam autor.

Marijana Pažin Ivešić, uz nadarene učenike širokobriješke Gimnazije fra Dominika Mandića i autora knjige, zaslužna je i za sjajne popratne ilustracije.

Miro Naletilić u ovom leksikonu prikazao je djetinjstvo, period koji smo svi proživjeli, a koje je danas prožeto iskrivljenim vrijednostima. Danas se uživanje u umjetnosti ostavlja za neka bolja vremena. Zbog toga su nam danas upravo i više potrebna ovakva djela, rekla je u svome govoru Marijana Pažin Ivešić, pohvalivši i širokobriješke gimnazijalce za izvedbu popratnih ilustracija.

Ivo Čolak naglasio je obrazovnu i oblikovnu ulogu filmskih junaka s kojima se često poistovjećujemo, naročito u mlađoj životnoj dobi.

Naravno, svako poistovjećivanje nije dobro jer nije ni svaki junak onaj s kojim bismo se trebali poistovjećivati. Ipak, Miro Naletilić u svojoj drugoj knjizi uspio je svim junacima izdvojiti pozitivne osobine i učiniti ih pozitivcima, zaključio je Ivo Čolak.

Urednica knjige Blanka Kraljević naglasila je da se radi o izuzetno vrijednoj knjizi.

Ne može se očekivati da širokobriješki Ogranak Matice hrvatske zadrži ove razine, jer je to nemoguće. Ali, zato odgovorno tvrdim da se radi o najkvalitetnijoj knjizi koju je širokobriješka Matica u 23 godine djelovanja izdalaSve one koji je pročitaju, ova knjiga će obogatiti i nadahnuti, istaknula je Blanka Kraljević.

Autor knjige Miro Naletilić zahvalio se svima nazočnima na dolasku te je istaknuo da u tom trenutku osjeća veliku radost i zahvalnost, zahvalivši se i svima onima koji su sudjelovali u pripremi i predstavljanju ove knjige.

Glazbenim brojevima predstavljanje knjige dodatno su oplemenili učenici Glazbene škole Široki Brijeg Filip Cigić i Božo Cigić, a prigodnu recitaciju uz predstavljanje knjige izvela je mlada Širokobriježanka Lorena Zovko.

Vrijedan prinos kulturi: Miro Naletilić pripremio leksikon “101 filmska ikona”

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.