Vrijedan prinos kulturi: Miro Naletilić pripremio leksikon “101 filmska ikona”

U prostorijama širokobriješkoga ogranka Matice hrvatske posljednjih tjedana vlada neobično živa atmosfera. Odlučili smo provjeriti o čemu je riječ i doznali da su u tijeku posljednje pripreme za predstavljanje leksikona sedme umjetnosti, pod naslovom “101 filmska ikona“.

Riječ je o novom književnom uratku nastavnika hrvatskoga jezika i izvršnoga urednika lista “Cvitak” Mire Naletilića.

Moj književni prvijenac “101 junak moga djetinjstva, objavljen u vlastitoj nakladi prije dvije i pol godine, bio je nostalgični podsjetnik na sve one drage književne, animirane ili stripovske likove s kojima su odrastale generacije i generacije djece. Na stotine mladih čitatelja, ali i njihovih roditelja tad se prisjetilo prvih svojih ideal-junaka, koji su u prvom licu opisivali sebe i svoje zgode i nezgode. Sretan sam što je 101 junak moga djetinjstva bio objeručke prihvaćen, a osobno mi je pričinjalo veliko zadovoljstvo vidjeti žar u dječjim očima, koji je govorio da knjiga ne mora biti nužno zlo, nego istinski zabavan čovjekov prijatelj, izjavio je Miro Naletilić za portal Jabuka.tv.

Na sebi svojstven način, Naletilić se uhvatio ukoštac s novim izazovom: u povodu devedesete dodjele filmske nagrade Oscar, odlučio je načiniti iscrpan vodič kroz povijest sedme umjetnosti.

Temeljito proučivši okruglih devedeset godina postojanja zvučnoga filma, na nostalgično-zabavan način predstavio nam je najomiljenije filmske zvijezde svih vremena kao bića divljenja vrijedna, unatoč svim njihovim nedostacima.

Leksikon sedme umjetnosti: U Širokom Brijegu predstavljanje “101 filmske ikone”

Sve što ste htjeli znati o svijetu sedme umjetnosti, a niste imali koga upitati, doznat ćete u knjizi u kojoj svaka opisana filmska ikona ima mane prvih nam susjeda, ali i vrline besmrtnika, navela je za portal Jabuka.tv magistrica likovne umjetnosti Marijana Pažin Ivešić, koja se, uz pomoć najnadarenijih učenika širokobriješke Gimnazije fra Dominika Mandića te samoga autora knjige, pobrinula za sjajne popratne ilustracije.

Sve one naći će svoje mjesto na zidovima širokobriješkoga kina Borak tijekom promocije ovoga vodiča kroz filmsku povijest. U svojoj recenziji, Marijana Pažin Ivešić izrazila je iznimno pohvalno mišljenje o ovom filmskom leksikonu, baš kao i predsjednik Udruženja filmskih radnika BiH – dr. sc. Ivo Čolak, koji je svojedobno uređivao i vodio emisiju “Samo film” na Radiopostaji Široki Brijeg, gdje ga je za mikrofonom bio naslijedio upravo Miro Naletilić.

Ova knjiga, baš kao i prethodna nastala iz pera istoga autora, ima višestruku ulogu. Edukativna je, zabavna je, intrigantna je i, na koncu, nostalgična je u pozitivnom smislu, jer svako vrijedno djelo (napisano ili snimljeno) protkano je određenom dozom osobnosti i nostalgičnosti bilo koje vrste. Naletilićevi filmski junaci možda i nisu u svemu pozitivci, ali je u knjizi njihova uloga takva. Stoga oni imaju veliki udio u odgoju djece i odraslih – ne samo kao spontan izraz ili prilagođena obavijest, nego i kao sredstvo pomoću kojega se razvija ogromna stvaralačka imaginacija, zaključuje u svojoj recenziji dr. sc. Ivo Čolak.

I djeca i odrasli tu će pronaći junake s velikoga platna uz koje su odrastali i gradili svoj filmski ukus: od Charlieja Chaplina i Marilyn Monroe, preko Jamesa Deana i Roberta De Nira, pa sve do Brada Pitta i Angeline Jolie.

Koliko god je dječak Miro svu svoju opčinjenost stripovima, crtićima i dječjom književnošću uspio pretočiti u književni prvijenac “101 junak moga djetinjstva”, toliko je tinejdžer, mladić i ozbiljan muškarac Miro zadržao istu strast prema literaturi i celuloidnim uradcima u novoj knjizi “101 filmska ikona”. Cijeneći respektabilnu količinu informacija o glumcima koje volimo, osobno su mi najdraži dijelovi u kojima je autor, pišući u prvom licu jednine, zanimljiv, duhovit i zabavan. Stoga tvrdim da je “101 filmska ikona” jedan od najkvalitetnijih objavljenih naslova u 23 godine djelovanja širokobriješkoga Matičina ogranka, poručuje urednica knjige, profesorica hrvatskoga jezika Blanka Kraljević.

Vrijedan leksikon sedme umjetnosti bit će predstavljen filmofilima u srijedu 18. travnja 2018. godine u 19 sati u širokobriješkome kinu Borak.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.