Izetbegović: Hrvatima u Federaciji nije loše, s Čovićem ćemo se dogovoriti

Lider SDA, Bakir Izetbegović, govorio je za “Slobodnu Bosnu” o nizu otvorenih pitanja koja opterećuju bosanskohercegovačko društvo, a središnja tema, pa i neposredni povod za intervju, jest odluka SDA da inicira promjenu imena Republike Srpske i reakcije koje je u manjem bh. entitetu izazvala ta inicijativa.

Da krenemo od najaktualnijeg pitanja: zašto ste baš sada objavili inicijativu za promjenu imena RS?

Zato što su naziv i sadržaj svega što egzistira neraskidivo vezani. Obično ime proizlazi iz sadržaja, sadržaj definira ime. Ali može biti i obratno, ime može utjecati na sadržaj, pretvoriti se u instrument kojim se sadržaj mijenja, i to se sve flagrantnije događa s nazivom Republike Srpske. Entitet koji po Ustavu pripada svim konstitutivnim narodima, i svim građanima RS jednako, definitivno se etablira kao čisto srpski entitet, kao “jedna od dvije srpske države”, u kojoj su Bošnjaci i Hrvati građani trećeg reda, a prava će dobiti onoliko koliko im se srpska vlast u RS smiluje, a ne koliko im po Ustavu i zakonima pripada. U RS se vlada nad Hrvatima i Bošnjacima, njihove predstavnike u Vladi RS, pravosudnom sustavu, institucijama, dozira i bira srpska vlast.

A zašto baš sada inicijativa SDA? Zato što je krenuo novi napad iz Banje Luke koja teži nametnuti volju entiteta državi, prijetnjama i zastrašivanjem kadrova koji dolaze iz RS-a zaustaviti NATO put BiH, ali i sve drugo što u međuvremenu dođe na dnevni red, povezati pitanje Kosova s BiH, odnosno statusom Republike Srpske, dovesti simbole države BiH u pitanje… Nije bilo dana u posljednja tri mjeseca da Milorad Dodik nije napravio potez ili izjavu koja ne traži odgovor. Ova inicijativa SDA je dio tog odgovora.

Stanje u RS-u nije po Ustavu

Svojevremeno je vaš prethodnik na čelu SDA, Sulejman Tihić, rekao da bi promjena imena RS-a umnogome relaksirala odnose između Srba i Bošnjaka. No, reakcije iz RS-a govore suprotno…

Trebala bi relaksirati. Bošnjaci i Hrvati moraju biti ravnopravni građani RS-a kako bi taj entitet osjećali i prihvatili kao svoj. Ravnopravni i nazočni u svemu, ne samo u Ustavu i na papiru, nego i u životu – u institucijama RS-a, u Danu RS-a, u nazivu RS-a. Naš zahtjev nije da se ukine naziv Republika Srpska, da se uklone Srbi iz imena entiteta, već da se i ostala dva konstitutivna naroda nađu u njemu, da se dodaju. Reakcije iz RS-a, nervozne i prijeteće, govore da političari u tom entitetu ne žele odustati od hegemonije i vladavine nad ostalima.

Oni zahtjev za ravnopravnošću tumače kao provokaciju, za njih je dominacija nad nesrbima, izgleda, prirodna stvar.

Neka Bošnjacima i ostalim nesrbima omoguće sva prava koja im pripadaju po Ustavu, pravo na jezik prije svega, neka nazočnost Bošnjaka u entitetskim institucijama bude prema popisu, neka prestane provocirati i vrijeđati Bošnjake izjavama poput one da su okupatori Drine, neka poštuje Ustav, zakone i odluke sudova, neka ne zaustavlja put BiH prema NATO-u i EU, neka prestane sa pogrešnim tumačenjima Dejtona, neka prestane s prijetnjama nekakvim referendumima, neka prestane s omalovažavanjem države BiH i njezinih institucija. Dakle, neka stanje u RS-u bude onakvo kakvo treba biti po Ustavu, neka se suštinski primijeni konstitutivnost i omoguće prava Bošnjacima i drugim nesrbima koja im pripadaju, pa ćemo onda i mi razmisliti o pokretanju apelacije i svom odnosu prema RS-u.

Dodik oštro: Čaša je puna, Bošnjaci su na pravom putu da nas istjeraju iz BiH

Zašto ste baš sada otvorili ovaj problem?

SDA je otvorila, odnosno aktualizirala staru temu, i cilj nam je izvesti stvari na čistac. Od vremena pada Travanjskog paketa traje defanziva probosanskih snaga u BiH, one se više bave međusobnim rivalstvima nego kreiranjem jedinstvenog odgovora na ono što Milorad Dodik radi već desetljeće. Nastavio nam je to još intenzivnije raditi u danima kad očekuje da podržimo imenovanje mandatara za novi saziv Vijeća ministara po njegovom izboru. Vrijeme je da “stanemo na loptu” i kažemo – ne može tako! U ovoj zemlji će se poštovati Ustav i vladati će zakon, a ne volja pojedinaca, nisu entiteti nadređeni državi BiH, već država entitetima, nastaviti ćemo sa integracijskim procesima za koje smo se svi zajedno opredijelili, narodi i ljudi u BiH će biti ravnopravni, prestati će ponižavanje i dominacija jačih nad slabijim i malobrojnijim.

Bošnjacima se uskraćuje pravo na bosanski jezik (to pravo imaju u Srbiji, ali nemaju u RS), sprječava se njihovo proporcionalno zapošljavanje u javnim i entitetskim institucijama, postotak zaposlenih Bošnjaka u entitetskim institucijama višestruko je ispod postotka Bošnjaka u RS-u po popisu. Ista stvar je i s Hrvatima i nesrbima općenito. Zašto, recimo, nema Bošnjaka na rukovodećim pozicijama u policiji RS-a, ili zašto Bošnjaka nema na uredničkim pozicijama u RTRS-u? To je javni servis i pripada svim građanima RS-a, a ne samo Srbima. Ni policija, ministarstva, javna poduzeća ne pripadaju samo Srbima, kao i što kompletan entitet ne pripada samo Srbima.

“Ova borba ne smije biti samo stvar SDA”

Tko i kada će uputiti apelaciju Ustavnom sudu?

O tome ćemo tek odlučiti, vjerojatno će to uraditi zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a. Ostaviti ćemo izvjestan rok vlastima u RS, i Miloradu Dodiku osobno, da poprave odnos prema državi Bosni i Hercegovini, prema Bošnjacima i Hrvatima u Republici Srpskoj, da eventualno dokažu kako se i s ovakvim nazivom može ostvariti ravnopravnost naroda i građana u tom entitetu. Konzultirati ćemo i potencijalne partnere unutar probosanskog dijela buduće koalicije, ova borba ne smije biti samo stvar SDA.

Da bude jasno: nije najava ove apelacije izazvala Dodikovo destruktivno ponašanje, kako bi neki da to predstave, nego je njegovo destruktivno ponašanje izazvalo najavu ove apelacije. I njegova jučerašnja nervozna reakcija pokazuje da bi on da nam zabrani ili da nam zaprijeti čak i na samu najavu da ćemo koristiti zakonske i ustavne procedure. Na naše zakonske i ustavne procedure kojima tražimo otklanjanje diskriminacije, on reagira najavama da će kršiti Ustav.

Uostalom, ako je sve onako kako on tvrdi da jeste, u čemu je onda problem da to provjerimo pred Ustavnim sudom BiH ili Međunarodnim sudom za ljudska prava?

U Srbiji se RS doživljavao kao legitimni ratni plijen, a ponovno se govori i o promjeni granica na Balkanu. Jesu li realne takve ambicije?

Nisu. I to trebaju shvatiti i politički predstavnici Srbije i RS. Dok god su oni agresivni u nastupu, a mi blagi, korektni i odmjereni, činit će im se da bi promjene granica, odnosno završetak agresije na BiH drugim sredstvima i mogao proći. Vrijeme je da se to zorno i jasno kaže – napravili ste etničko čišćenje i genocid u BiH, i unatoč tome, zarad mira na Balkanu, pristali smo na bolan kompromis. Na Republiku Srpsku. I dosta je. Ne pregonite!

Izetbegović o inicijativi o promjeni imena RS-a: “Vrijeme je da se kaže – dosta je!”

Hrvatima u FBiH uopće nije loše

Milorad Dodik je najavio prekid bilo kakve komunikacije između SNSD-a i SDA…

Računa na slabost Bošnjaka koju sam ranije spomenuo, na to da im je prioritetnije rivalstvo sa SDA, međusobna borba za vlast, od obrane BiH. Kazao je u par navrata da će nakon izbora 2018 “potražiti najslabiju kariku među Bošnjacima” za partnera u vlasti. Evo, ima priliku, neka je potraži. SDA neće radi vlasti i fotelja dopustiti njegovu četverogodišnju dominaciju, zastoje na NATO putu, napade na državu BiH.

Jednako su zategnuti odnosi između Bošnjaka i Hrvata. Čović ustrajava na ultimatumu da HDZ ne sudjeluje u formiranju Vlade FBiH dok se ne riješi problem Izbornog zakona. Vidite li rješenje tog problema?

Vidim. S Čovićem i HDZ-om smo svaki put našli izlaz i kompromis, pa ćemo i ovog puta. Čović je i ranije zatezao, ali nikada nije odnose doveo do pucanja. A i zašto bi? Hrvatima u Federaciji BiH, kada se stvari realno sagledaju, uopće nije loše kako se to želi predstaviti. Jako dobro su pozicionirani u strukturi vlasti, disproporcija u njihovu korist je očigledna na svakom koraku. Odluka Ustavnoga suda se mora provesti, imamo tri godine pred sobom, naći ćemo rješenje.

Stanje je kaotično i na bošnjačkoj političkoj sceni: na dnevnoj bazi sklapaju se novi i raspadaju raniji dogovori.

Mislim da je SDP napravio stratešku grešku kad je pobjedničku i patriotsku SDA nakon izbora počeo tretirati kao stranku štetnu po državu i narod. To je otvorilo apetite i prostor manjim strankama. Ipak, nakon tri mjeseca takvog odnosa, stvari se vraćaju na početne i normalne pozicije. SDA trenutačno pregovara sa svima, osobno sam imao sastanke sa skoro svim bitnim sudionicima u posljednjih desetak dana. U procesu smo sazrijevanja i definiranja buduće koalicije.

Očigledan je savez Dodika i Čovića, kao što je očigledna i činjenica da je bošnjačka scena izmrvljena i podijeljena. Plašite li se više snage saveza Dodika i Čovića ili slabosti razjedinjenih Bošnjaka?

Vlastita slabost je uvijek opasnija od tuđe snage. Ali Bošnjaci se ipak uvijek dozovu pameti kada se u pitanje dovedu osnovni interesi države i naroda. Tako će biti i ovog puta.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.